vip42 Napisano 25 lutego 2015 Udostępnij #1 Napisano 25 lutego 2015 Zleciłem uprawnionemu geodecie podział działki na trzy. Z tego jedna część działkii ma być docelowo przejęta przez gminę na drogę, a pozostałe dwie działki mają być działkami budowlanymi.Teraz geodeta wszczyna procedurę, zgłasza do gminy chęć podziału, plan podziału itp itd. W końcu podzieli tę działkę, a ja się zastanawiam co dalej? Czy powinienem od razu po podziale udać się do sądu celem założenia KW (jakie papiery muszę mieć aby to zrobić?) czy KW dopiero wtedy jak będę chciał działki zbyć?Czy jeszcze komuś trzeba zgłosić taki podział (US albo inny podatkożerca)? Link do komentarza
Gość 3of5 Napisano 25 lutego 2015 Udostępnij #2 Napisano 25 lutego 2015 rok temu dzieliłem działkę na 2 - działka miała już KWnic nie musiałem robić, tylko po podziale dokonać aktualizacji w UM i w starostwieKW była, więc teraz w KW są 2 działki zamiast 1.moja rola w całym procesie to było okreslenie jak działka ma być podzielona, kilka podpisów i potem aktualizacja danych już po pozytywnej decyzji podziałowej. 1 Link do komentarza
vip42 Napisano 25 lutego 2015 Autor Udostępnij #3 Napisano 25 lutego 2015 Moja działka też ma KW. Czyli nie muszę zakładać osobnej KW dla każdej działki? To zrobi nowy właściciel jak którąś nabędzie? Link do komentarza
Barbossa Napisano 25 lutego 2015 Udostępnij #4 Napisano 25 lutego 2015 tak, choć możesz złożyć wniosek o wyodrębnienie do nowej KW, wtedy nie ma wątpliwości przy sprzedaży 1 Link do komentarza
vip42 Napisano 25 lutego 2015 Autor Udostępnij #5 Napisano 25 lutego 2015 Cytat tak, choć możesz złożyć wniosek o wyodrębnienie do nowej KW, wtedy nie ma wątpliwości przy sprzedaży to że mogę to się domyślam, chodziło mi o to czy muszę...czy od razu po podziale muszę załatwiać jeszcze sądy, starostwa, urzędy itp itd Link do komentarza
Gość 3of5 Napisano 25 lutego 2015 Udostępnij #6 Napisano 25 lutego 2015 po obiegu dokumentów ws podziałów -po zatwierdzeniu - przyszły pisma z UM i Starostwa - wypełniłem i odesłałem - tak wyglądała cała aktualizacjawg mnie nie musisz nic robić z KW Link do komentarza
vip42 Napisano 25 lutego 2015 Autor Udostępnij #7 Napisano 25 lutego 2015 dzięki - uspokoiliście mnie Link do komentarza
Barbossa Napisano 25 lutego 2015 Udostępnij #8 Napisano 25 lutego 2015 Cytat to że mogę to się domyślam, chodziło mi o to czy muszę...czy od razu po podziale muszę załatwiać jeszcze sądy, starostwa, urzędy itp itd nic nie musisz - możesz przeca napisałem Link do komentarza
vip42 Napisano 25 lutego 2015 Autor Udostępnij #9 Napisano 25 lutego 2015 napisałeś Link do komentarza
Robert81 Napisano 16 czerwca 2015 Udostępnij #10 Napisano 16 czerwca 2015 Warto zaktualizować wpis w KW i zgłosić podział w urzędach , nie czekając na to, aż to zrobi nowy właściciel, chociażby z tego powodu, żeby podatek mniejszy zaplacić 1 Link do komentarza
vip42 Napisano 17 czerwca 2015 Autor Udostępnij #11 Napisano 17 czerwca 2015 Cytat Warto zaktualizować wpis w KW i zgłosić podział w urzędach , nie czekając na to, aż to zrobi nowy właściciel, chociażby z tego powodu, żeby podatek mniejszy zapłacić tylko że jest opłata w sądzie Link do komentarza
Jaa Napisano 17 czerwca 2015 Udostępnij #12 Napisano 17 czerwca 2015 No niestety... Nie mniej jednak zrobiłbym to. Link do komentarza
Barbossa Napisano 17 czerwca 2015 Udostępnij #13 Napisano 17 czerwca 2015 Jaki nowy właściciel i jaki mniejszy podatek?Widzę, ze temat rozwleczony w dwóch wątkach... Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 17 czerwca 2015 Udostępnij #14 Napisano 17 czerwca 2015 Cytat Warto zaktualizować wpis w KW i zgłosić podział w urzędach , nie czekając na to, aż to zrobi nowy właściciel, chociażby z tego powodu, żeby podatek mniejszy zaplacić Wpis do KW następuje z tego co wiem z automatu, po co i po jakich urzędach miałby to zgłaszać ? Podatek od czego?Wszystko przy przepisie działki załatwia notariusz. Link do komentarza
vip42 Napisano 18 czerwca 2015 Autor Udostępnij #15 Napisano 18 czerwca 2015 Cytat Widzę, ze temat rozwleczony w dwóch wątkach... to z nerwówzapomniałem poszukaćwybacz Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się