be6he6mo6th Napisano 18 czerwca 2014 Udostępnij #1 Napisano 18 czerwca 2014 (edytowany) Witam, Cyklinowałem po raz pierwszy i mnie zastanawia co zrobić? chodzi mi tutaj o zdjęcie gdzie widać takie szare fragmenty klepek to jest na środku pokoju dosłownie w centralnym miejscu, a na zdjęciu drugim widać takie bardziej pociemniałe prawdopodobnie od wody z kaloryfera? Nie wiem, wiem tylko to, że cykliniarka nie pociągneła ani tego, ani tego (przyznaje, że było to bardziej szare i bez koloru ) najpierw zaczalem 40, ale jak przejechałem 10 razy, doszedłem do wniosku, że wrzuce grubszy i dopiero efekt niezły był po 27 którym też z 10 razy przejechałem pokój, aż musiałem dociskać tą taśmę wajchą bo nie brało, następnie 2x 60, potem 80 2x a potem szlifierką boczną 40 krawędzie, i mam zamiar pokleić klepki na noc i pospoinować niektóre fragmenty, następnie przejadę 100 całość. Czy lakier mi zakryje te szare fragmenty? Bo raczej wątpię żebym mocniej mógł wydrzeć jeżeli przejechałem wszystko z 30 razy Jakby co to drewno z olchy. Edytowano 18 czerwca 2014 przez be6he6mo6th (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 20 czerwca 2014 Udostępnij #2 Napisano 20 czerwca 2014 Prawdopodobnie klepki są przebarwione na całej grubości (wpływ wody) i usuniecie plam metodą szlifowania nie będzie możliwe. Można spróbować rozjaśnić drewno przy użyciu perhydrolu (woda utleniona), ale efekt trzeba sprawdzić na niewielkiej powierzchni. Ewentualnie można podbarwić podłogę bejcą lub dodać barwnik do lakieru przeprowadzając próbę na fragmencie podłogi. Radykalne rozwiązanie to przykrycie podłogi panelami. Link do komentarza
janek877 Napisano 10 lipca 2014 Udostępnij #3 Napisano 10 lipca 2014 Cytat Prawdopodobnie klepki są przebarwione na całej grubości (wpływ wody) i usuniecie plam metodą szlifowania nie będzie możliwe. Można spróbować rozjaśnić drewno przy użyciu perhydrolu (woda utleniona), ale efekt trzeba sprawdzić na niewielkiej powierzchni. Ewentualnie można podbarwić podłogę bejcą lub dodać barwnik do lakieru przeprowadzając próbę na fragmencie podłogi. Radykalne rozwiązanie to przykrycie podłogi panelami. mam podobny problem jeszcze nic nie robiłem i nie wiem jak się do tego zabrać Link do komentarza
Blik Napisano 17 marca 2015 Udostępnij #4 Napisano 17 marca 2015 Polecam by fachowiec to zobaczył, wtedy realnie oceni jak rozwiązać problem. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się