Zawada123 Napisano 21 marca 2014 Udostępnij #1 Napisano 21 marca 2014 Jestem w trakcie projektowania zjazdu, no i nie obejdzie się bez garażu.Garaż będzie znajdował się w podpiwniczeniu.Mam pytania o poprawne wykonanie podjazdu: Jaki max. kąt może mieć podjazd?Może ktoś z Was ma doświadczenia w tym temacie i mógłby pomóc? Samochód długość: 4490 mm,rozstaw między osiami 1525 mm,auto obniżone. Pytanie jaka miałaby być długość wjazdu i jaki kąt żeby nie haczyło ??? Link do komentarza
retrofood Napisano 21 marca 2014 Udostępnij #2 Napisano 21 marca 2014 Najpierw dowiedz się u zarządcy drogi czy się zgodzi na wyjazd w tym miejscu. Link do komentarza
Jani_63 Napisano 21 marca 2014 Udostępnij #3 Napisano 21 marca 2014 Cytat Samochód długość: 4490 mm,rozstaw między osiami 1525 mm,auto obniżone. Nikt na świecie nie produkuje takich samochodów.Bujał by się na drodze jak ponton na wzburzonym morzu.No i kąt natarcia i zejścia jakiś masakryczny. Link do komentarza
Zawada123 Napisano 22 marca 2014 Autor Udostępnij #4 Napisano 22 marca 2014 Cytat Nikt na świecie nie produkuje takich samochodów.Bujał by się na drodze jak ponton na wzburzonym morzu.No i kąt natarcia i zejścia jakiś masakryczny. A taki samochod :dlugosc 4430 mm, rozstaw miedzy osiami 2525 mm. Cytat Najpierw dowiedz się u zarządcy drogi czy się zgodzi na wyjazd w tym miejscu. Mamy wyjazd na swoja prywatna droge Link do komentarza
Gość stach Napisano 22 marca 2014 Udostępnij #5 Napisano 22 marca 2014 (edytowany) Cytat A taki samochod :dlugosc 4430 mm, rozstaw miedzy osiami 2525 mm.Mamy wyjazd na swoja prywatna droge Jak głębokie jest to podpiwniczenie, ile masz miejsca na ten podjazd... Najlepiej narysuj np. w AUTOCADzie, czy MAC DRAW PRO, albo po prostu na kartce, w skali np. 1:10, wytnij w tej samej skali sylwetkę swego samochodu i popatrz jak się będzie układać jedno z drugim...Weź pod uwagę fakt, że trochę inaczej będzie wyglądać sylwetka samochodu przy większym jego obciążeniu... Edytowano 22 marca 2014 przez stach (zobacz historię edycji) Link do komentarza
Aska85 Napisano 23 marca 2015 Udostępnij #6 Napisano 23 marca 2015 Najlepiej by ten kąt nie był zbyt duży. Ponieważ może się tak zdążyć że podczas ulewy będzie zlatywała do piwnicy woda i szybko będzie zalana. A tam na pewno nie tylko auto będzie stało ale również wiele innych rzeczy. Link do komentarza
janm Napisano 22 kwietnia 2015 Udostępnij #7 Napisano 22 kwietnia 2015 Zrób maksymalnie długi podjazd, aby kąt był mały. Link do komentarza
Miskweer Napisano 26 maja 2015 Udostępnij #8 Napisano 26 maja 2015 zdecydowanie najmniejszy kąt jaki bedziesz mógł dać. Z obniżanym zamochodem jest często problem z wjazdem. Sąsiad, sędziwy staruszek zrobił zjazd na jakieś 40 stopni( tyle go puszczała działka. Nie wiidzłek jeszcze aby kiedykolwiek wjeżdżał do swojego garażu. Raczej jest to tzw. rupieciarnia. Link do komentarza
cerberus671 Napisano 29 maja 2015 Udostępnij #9 Napisano 29 maja 2015 Ja pierdziele 40 stopni - śmierć w oczach. Link do komentarza
todomownik Napisano 2 czerwca 2015 Udostępnij #10 Napisano 2 czerwca 2015 Przy takim samochodzie to trzeba maksymalnie wydłużyć taki podjazd, żeby myślec o parkowaniu tam. Powodzenia. Link do komentarza
janm Napisano 9 czerwca 2015 Udostępnij #11 Napisano 9 czerwca 2015 40 stopni podjazd to większość samochodów już będzie rysowało zderzakiem. Nie przemyslane, ale cóż. Link do komentarza
Pati100 Napisano 6 sierpnia 2015 Udostępnij #12 Napisano 6 sierpnia 2015 Mieliśmy w domu w podpiwniczeniu garaż ale z tego co pamiętam zjazd był stromy. Nie polecałbym tego rozwiązania. Moim zdaniem lepiej jest wybudować osobno garaż a w podpiwniczeniu pomieszczenie zagospodarować. Można by zrobić siłownię czy mały warsztat dla pana domu żeby miał gdzie majsterkować. Co do parametrów zjazdu to nie znam się ale myślę, że jeśli to nie kwestia kosztów to lepiej pójść do specjalisty niż szukać pomocy na forum. Link do komentarza
domciopaluch Napisano 13 kwietnia 2016 Udostępnij #13 Napisano 13 kwietnia 2016 przez wiele lat mieszkałem w domu, przy którym był garaż do którego prowadził betonowy zjazd, pochył może z 20 stopni. I zimą to już stanowiło kłopot bo nieraz jak było silne zalodzenie czy ubity śnieg auto "tańczyło". Wzięliśmy się na sposób i kupiłem takie niewysokie kątowniki i co 30 cm poprzykręcaliśmy na zjeździe. Na to przyszły takie listwy, kantówki ścięte z jednej strony. I to bardzo się sprawdziło. Jednak czy przy 40 stopniach to się sprawdzi... Poza tym czy normalnie zawieszony samochód jest w stanie pokonać takie kąty ? Link do komentarza
halina156 Napisano 4 maja 2016 Udostępnij #14 Napisano 4 maja 2016 Ja również mam sąsiada Z takim zjazdem - wszyscy się śmieliśmy jak sobie budował zjazd pod tym kątem, ale on się uparł. Raczej nie korzysta ze swojego garażu - no, w sumie trzyma tam kosiarkę i zrobił sobie mini warsztat. Samochód parkował przed domem, a teraz od niedawna - w wiacie. Link do komentarza
migacz12 Napisano 26 czerwca 2016 Udostępnij #15 Napisano 26 czerwca 2016 Najprostsze to zorganizowanie progów na zjeździe z kostki brukowej. Ja wprawdzie nie potrzebuję takiego rozwiązania, bo garaż na powierzchni gruntu, ale najlepsze są rozwiązania najprostsze. Link do komentarza
Karol Kijewski Napisano 27 czerwca 2016 Udostępnij #16 Napisano 27 czerwca 2016 Cytat Najlepiej by ten kąt nie był zbyt duży. Ponieważ może się tak zdążyć że podczas ulewy będzie zlatywała do piwnicy woda i szybko będzie zalana. A tam na pewno nie tylko auto będzie stało ale również wiele innych rzeczy. Koniecznym rozwiązaniem będzie zrobienie dwóch kanalików odpływowych gdzieś w połowie zjazdu i tuż przed bramą garażową. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się