Pomocnik Napisano 31 stycznia 2014 Udostępnij #1 Napisano 31 stycznia 2014 Wykonanie podjazdu z kruszywa, to najlepsza opcja dla tych, którzy nie chcą zbyt dużo inwestować. Wykonanie tego typu nawierzchni jest też stosunkowo proste i nie zabiera zbyt dużo czasu. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrod/a/15839-wykonanie-podjazdu-z-kruszywa Link do komentarza
Gość drogowiec Napisano 31 stycznia 2014 Udostępnij #2 Napisano 31 stycznia 2014 jeśli grunt jest słabo przepuszczalny - gliny - to geowłóknina separacyjna, bo będzie błoto.Pierwsza warstwę z tłucznia 0-63mm tylko "przyklepujemy". Dopiero następnymi - klińcem 0-31.5mm klinujemy warstwę tłucznia. Zaś miał kamienny pokazany na rysunku - szczotkami zamulamy nawierzchnię. Jeśli chcemy mieć w miarę szczelną.Ale to jest konstrukcja nawierzchni. Co z podłożem? Na plastycznej glinie możemy sobie sypać, zagęszczać, sypać, zagęszczać... aż utoną tony kruszywa.Najpierw podłoże ulepszamy - wymieniamy grunt na 10-20cm na piasek lub żwir. W zależności od gruntu... chyba za dużo juz szczegółów. ;) Link do komentarza
vip42 Napisano 31 stycznia 2014 Udostępnij #3 Napisano 31 stycznia 2014 niemyślałem, że podjazd ażurowy aż tyle kosztuje Link do komentarza
Gość pkorol Napisano 22 sierpnia 2018 Udostępnij #4 Napisano 22 sierpnia 2018 Nic z tych rzeczy nie robiłem. Gdy przyszło zrobić drogę do nowo wybudowanego garażu. Nawiozłem opon osobówek ułożyłem je prosto na łąkę, zasypałem żwirem co się daje pod kostkę. Mija drugi rok, jeżdżę codziennie, wszystko ok. Link do komentarza
Gość Daniel Napisano 20 czerwca 2019 Udostępnij #5 Napisano 20 czerwca 2019 Mi najbardziej odpowiadają firmy, które sprzedają oczyszczone kruszywo w dobrych cenach i dowożą je na umówioną godzinę. Link do komentarza
Gość KM Napisano 3 października 2019 Udostępnij #6 Napisano 3 października 2019 Geowłókninę o jakiej gramaturze należy zastosować? znalazłem od 150-500 g/m2 dość istotnie różniące się ceną. Link do komentarza
Gość Jasiek Napisano 5 kwietnia 2020 Udostępnij #7 Napisano 5 kwietnia 2020 Na sam spód można też dać drobnego gruzu, czystego i w miarę jednorodnego Link do komentarza
Gość gość Napisano 14 października 2020 Udostępnij #8 Napisano 14 października 2020 jakie tu są koszty wyszczegulnione ? To są koszty tylko przybliżone materiału a gdzie robocizna sprzęt transport ? Link do komentarza
Gość SA Napisano 16 listopada 2020 Udostępnij #9 Napisano 16 listopada 2020 a krasnoludki wykorytują , wywiozą ziemię , czy krawężniki też , ubijarka gratis z wypożyczalni itd . Link do komentarza
Gość Mateusz Napisano 26 lutego 2021 Udostępnij #10 Napisano 26 lutego 2021 Przecież jak wół napisane macie, że wyliczenie dotyczy materiałów Link do komentarza
Gość Łukasz Napisano 19 kwietnia 2021 Udostępnij #11 Napisano 19 kwietnia 2021 Tu macie w przybliżeniu podane ile potrzeba materiałów, jeśli ktoś liczy na krasnoludki i inne stworzenia że mu wykonają pracę. Lepiej niech zleci to firmie która zrobi wszystko od podstaw. Ale trzeba się liczyć Z tym, że koszt wzrośnie nawet o 100 % zależy od regionu. Link do komentarza
Gość YoDa Napisano 19 lipca 2021 Udostępnij #12 Napisano 19 lipca 2021 Grabki, lopata i taczka i mozna samemu zrobic w 3 popoludnia.! Lenie smierdzace ;) Link do komentarza
Zdaniem Czytelnika Napisano 24 stycznia 2024 Udostępnij #13 Napisano 24 stycznia 2024 Komentarz dodany przez Michał: Taaak, jak człowiek chce wycenić osobno materiały i osobno robociznę przy budowie domu, to liczba wykonawców spada o jakieś 80% :-) Za to przy podjazdach jest zgoła odwrotnie. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się