Skocz do zawartości

Folia kubełkowa a kostka brukowa

Recommended Posts

Napisano
Witam. Mam pytanie odnośnie technologii kładzenia kostki brukowej na płycie garażu podziemnego. Nad garażem mieści się plac, na którym pod miejsca parkingowe ułożono warstwę kostki brukowej.
Kolejno zaczynając od płyty ułożono następujące warstwy:
-grunt
-1xpapa podkładowa
-1xpapa mostowa
-folia kubełkowa z fizeliną
-styropian ekstrudowany
-folia PE
-podsypka piaskowo-żwirowa
-kostka brukowa

Jaka jest funkcja (oprócz funkcji wodochronnej) kładzenia folii kubełkowej pod kostką brukową?
Na zielonych dachach folia ta magazynuje część wody we wgłębieniach zapewniając odpowiednie warunki dla roślinności, nadmiar wody jest usuwany do kanalizacji.
W przypadku parkingu układanego kostką brukową nie ma potrzeby magazynowania wody, tak mi się wydaje.
Z góry dziękuję za odpowiedź icon_smile.gif
Napisano (edytowany)
A to nie jest tak, że folia kubełkowa ma umożliwić wydostanie się wody, aby nie zalegała na papie i nie powodowała jej niszczenia przy kolejnych cyklach zamarzania i rozm...
Tylko ten "grunt" - chyba chodziło o strop, nie?
Czyli ochrona dla papy, czasem też przeciw korzennie możną ją zastosować. Edytowano przez Ireneusz Pasek (zobacz historię edycji)
Napisano
W miejscu tej foli kubełkowej powinna być warstwa drenująca, czy ta folia jest właściwym materiałem dla drenaży poziomego - wątpię, ale może ma taki atest ?
Ciekawym rozwiązaniem jest ten grunt pod "1xpapa podkładowa" - to tak jakby tej papy i "mostowej" również nie było - na gruncie powinien być beton podkładowy. A właściwie nawet to nie powinien być "grunt" tylko porządny nasyp budowlany.
Napisano
Cytat

Folia kubełkowa z fizeliną pełni funkcje warstwy drenażowej umożliwiając odprowadzenie przecieków przez warstwę ociepleniową. Oczywiście pod pojęciem "grunt" należy rozumieć preparat gruntujący, a nie warstwę gleby.

Tak, chodziło mi o preparat gruntujący.
Funkcja warstwy drenażowej umożliwiającej odprowadzenie przecieków przez warstwę ociepleniową to jest to icon_smile.gif Dodam, że folia kubełkowa na parkingu została ułożona odwrotnie jak folia kubełkowa na zielonym dachu, więc nie ma możliwości zastoju wody pod kostką brukową.
Napisano
Cytat

Witam. Mam pytanie odnośnie technologii kładzenia kostki brukowej na płycie garażu podziemnego. Nad garażem mieści się plac, na którym pod miejsca parkingowe ułożono warstwę kostki brukowej.
-grunt
-1xpapa podkładowa
-1xpapa mostowa
-styropian ekstrudowany
-folia PE
-kostka brukowa

Jaka jest funkcja (oprócz funkcji wodochronnej) kładzenia folii kubełkowej pod kostką brukową?
Na zielonych dachach folia ta magazynuje część wody we wgłębieniach zapewniając odpowiednie warunki dla roślinności, nadmiar wody jest usuwany do kanalizacji.
W przypadku parkingu układanego kostką brukową nie ma potrzeby magazynowania wody, tak mi się wydaje.

W takim układzie materiałów folia kubełkowa pełni funkcje osłonowe i drenujące, czyli osłania papę przed zastoinami wody a jednocześnie jest dodatkową warstwą wodonośną zmniejszającą napór wody.
Napisano
Cytat

-grunt
-1xpapa podkładowa
-1xpapa mostowa
-styropian ekstrudowany
-folia PE
-kostka brukowa

Witam,

w analizowanym przekroju podbudowy parkingu nad garażem zaprojektowano tzw. geokompozyt drenażowy (= folia wytłaczana-kubełkowa z geowłókniną).
W tym przypadku oczywiście nie ma potrzeby magazynowania wody, jak najbardziej za to wskazane jest odprowadzenie nadmiaru wody z warstw podbudowy.
Materiał ten jest wówczas układany wytłoczeniami skierowanymi do góry, do których przygrzana jest geowłóknina filtracyjna.

Przy okazji materiał ten pełni dodatkowe funkcje:
- regulacja pary wodnej pod warstwą ocieplenia ze styropianu ekstrudowanego
- blokada antykorzenna i ochrona papy termozgrzewanej przed uszkodzeniem mechanicznym.

Materiał taki produkujemy w naszym zakładzie pod nazwą GXP DREN i proponujemy na poziomie 10,90 - 19,90 zł w zależności od gramatury (625 g/m2 - 1125 g/m2), wysokości wytłoczeń (8mm, 10mm, 20 mm) i wytrzymałości na ściskanie (120-420 kN/m2).

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Są też papy z atestami pzh, tak zwane higieniczne nadające się własnie do pomieszczeń . np: icopal fundament 4.0 .
    • Zrobiłem analizę ryzyka i kombinowałem jakby się włamać do tak zabezpieczonej piwnicy.    To wszystko co planuje zrobić znacznie by utrudniło włamywaczowi robotę. Tak w cholerę dłużej by zeszło.   Ogólnie łomem będzie się dało zrobić z tymi drzwiami co się chce, nie ważne jak bym kombinował, a nożycami do blachy można jedynie wyciąć kawałek drzwi żeby podejrzeć co jest w środku.    Ale czy złodziejowi będzie się chciało, jeśli do większości piwnic ma wgląd przez otwory w bloczkach.. podpatrzyłem sobie co sąsiedzi trzymają w środku, aż kociej mordki dostałem. Zobaczyłem kilka piwnic z rowerami za 5-10k, elektronarzędzia, a nawet winiarnie. Złodziej raczej wybierze gwarantowane niż będzie forsował moją piwnicę w ciemno. Ja sobie oczywiście te dziury zatkałem... 😅 Takich piwnic jest 100 sztuk w całym kompleksie.    
    • Dziękuję za opinię. Proszę pokazać jaką Pan/Pani ma działkę i również ją ocenię  CHcemy postawić dom a na drzewach to trochę mało stabilnie. Pozatym nie mamz amiary wycinać wszystkich drzew tylko absolutne minimum. Pozdrawiam.
    • Czyli drzewa wyrżnąć, a cień się zrobi z parasola? Dziwne pomysły na rekreację mają dzisiaj ludzie, ale cóż, pewnie taka moda. Trawniczek i kosić co tydzień aby żaden owad się nie pożywił. A drzewa to tylko śmiecą i ptaszki co na nich przysiadają lubią obsrać to co pod spodem.  Ale nie przejmuj się, resztki po karczowaniu spalić i przyorać, a jak humusu będzie cienko to ziemi można przywieźć parę wywrotek i trawa urośnie. Bez obaw.   Chociaż ja na Twoim miejscu wyciąłbym jedynie te chwasty i nie ruszył ani jednego drzewa! Jeszcze nie rozumiesz jaką piękną masz działkę i chcesz ją popsuć w najgorszym stylu. 
    • Hej, mam okazję kupić działkę budowlaną według MPZP. Działka 30x35m. Jest porośnięta mocno samosiejkami - niektóre powyżej 50cm, ale z tym sobie poradzę. Grut też od góry typowo lesny. Czy taką działkę da się przystosować do rekreacji, posiać trawnik ( po usunięciu samosiejek i zdjęciu wierzniej warstwy mchu i liści ) ? Docelowo chcielisbyśmy tam maly domek, szambo, pompe glebinowa etc. Dzialka uzbrojona w prad z dostepem do drogi wewnetrznej w ktorej beda tez udzialy. Boje sie, ze po karczowaniu i wycince okaze sie ze nawet tarwa tam nie bedzie chciala rosnac. Wiec ze mozna zawap[niac glebe ale czy to wszystko? Działkla wygląda stojąc na srodkui tak. W oddali widac sasiada po przeciwnej stronie drogi 20250902_170008.mp4
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...