-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Pkt. 5 Hodowca poświęca 10-15 lat na stworzenie odmiany o cechach pożądanych przez rynek. Kosztuje to masę kasy. Wprowadza nasiona na rynek i ktoś potem te nasiona zbiera i sobie rozmnaża nie dzieląc się zyskiem z hodowcą. To byłoby w porządku? Bo po to wyhodowano odmiany F1 - aby uniknąć kradzieży. A nie z powodu jakiejś rzekomej pazerności koncernów. Hodowcy mogą sobie korzystać z nasion starych, nie chronionych odmian. Dlaczego im zależy akurat na tych nowych, odpornych na choroby i złe warunki środowiska? Pkt. 7. W Polsce nie ma pomidorów z rodzimej hodowli w okresie zimowym. Koszty ogrzewania i doświetlania szklarni są zbyt wysokie. Dlatego zimą sprowadzamy pomidory z krajów gdzie jest cieplej i słońce świeci mocniej ( głównie Hiszpania i Maroko). Czy konsument w Polsce kupi pomidory o krótkotrwałej świeżości, które przybędą do Polski już przejrzałe? Które trzeba zjeść w dniu zakupu bo za chwilę się zepsują? Dlatego zrywa się pomidory niedojrzałe i dojrzewa je sztucznie przed wystawieniem do sprzedaży. A sztuczne dojrzewanie niestety wpływa na niższą zawartość substancji aktywnych. Tak naprawdę, jakbyśmy chcieli korzystać ze starych odmian, to zimą moglibyśmy jeść w zasadzie tylko kiszonki, mrożonki i okopowe. A nie świeże warzywa.
-
Niestety, umiejętność prostego czytania ze zrozumieniem jest dla dzbanów zupełnie nieosiągalna, Ale cóż, dzban dzbanem zostanie.
-
Przez podczytywacz · Napisano
Nam??? My nie wyśmiewamy, tylko zwracamy uwagę piszącemu na znaczenie - w prawie - słów, zaś Ty usiłujesz nas w grono Januszów wcisnąć, co już jest obrażaniem... -
Dobrze, że chociaż u was się zmieniło. Szkoda tylko że na gorsze.
-
Przez Murowany M-90 · Napisano
ewidentnie jest to wilgoć która może przeistoczyć się w pleśń, a jak wejdzie to już łatwo nie wyjdzie. powstaje na styku ciepłego powietrza z domu z zimnym z dworu. najlepiej by było obniżyć sufit z 5-6 cm. i wówczas zostanie odseparowane to miejsce, które stanie sie buforem pomiędzy tymi różnicami temperatur. Wydaje mi się, że wentylacja w mieszkaniu/domu również nie jest wydajna.
-
-
Popularne tematy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się