Problem z uzyskaniem pozwolenia na warunki zabudowy - PILNE
-
Kto przegląda 0 użytkowników
- Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail
-
Najnowsze posty
-
Mogę Cię zarzucić linkami do "wiedzy" internetowej, którą można o kant doopy potłuc, bo jest sprzeczna z prawem i nie tylko. Wiedzę nabywa się w szkołach, a nie na szajsbuku.
-
Przez podczytywacz · Napisano
W którym miejscu ta "niekultura" Ci wyszła? -
Przez Maciek_Budowlaniec · Napisano
Czy "podczytywacz" podczytał źródł cytatu: elektrykadlakazdego.pl/wylacznik-schodowy-uzupelnienie/ nie? to niech podczyta. Nota bene bardzo niekulturalna osoba. -
W prawie polskim przekształcono wspólnoty w spółki w latach 60-tych (art 14 ustawy). I o spółkach napisałam. Taką spółkę rejestrował starosta a nie gmina. I jak każda spółka - zarządzana jest przez udziałowców. Nowelizacja z 2015 grunt traktuje jako spółkę wspólnoty gruntowej (o ile da się ustalić współwłaścicieli) albo mienie gminy (na wniosek gminy, jeśli nastąpi interes prawny a właścicieli nie ma). Na wniosek autora, gmina zyskuje interes prawny do przejęcia gruntów, by zapewnić przejazd. Ktoś tam w gminie i starostwie przespał kilka lat, bo tworzenie spółki jest jest przymusowe (art 25 ustawy zmieniającej z 2015). Zwalanie na ciebie szukania właścicieli spółki, która nigdy nie powstała (bo najwyraźniej jej nie zawiązano, co było obowiązkiem prawnym od lat 60-tych) jest absurdem, bo ustawa wyraźnie wskazuje, że jest to obowiązek wójta. A obowiązkiem Starosty prowadzić ewidencje osób mających prawa do gruntu (gmina przedstawia Starostwu wykaz uprawnionych). A jak Starostwo nie potrafi ustalić, to wydaje decyzję o możliwości przejęcia gruntów przez gminę. Jak gmina nie jest zainteresowana, to przechodzi na Skarb państwa (art 8k ustawy zmieniającej z 2015). Starosta miał na to rok od wejścia ustawy w życie. Bo jak napisałam, nie może istnieć forma własności, która realnie nie istnieje w systemie prawnym (Bo nie omawia jej kodeks cywilny). Więc wracamy do tego co napisałam na początku, grunt może posiadać: -Skarb Państwa -Gmina - Właściciele prywatni (w tym podmioty prawne jak spółki) Moim zdaniem są podstawy do wytoczenia starostwu pozwu z prawa administracyjnego, ale na początek po prostu napisz skargę do wojewody na Starostwo.
-
Z tego co czytam użytkowników PC, to jestem w stanie uwierzyć że nie jest drogo, ale żeby była aż taka różnica to nie wiem. Z gazem pokrywa się mniej więcej z moim zużyciem. Choć jak docieplę stropy w piwnicach i zaizoluję rurki do zasobnika i cały zasobnik dodatkowo, to powinno się zmniejszyć o 10-15%. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
-
-
Popularne tematy
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się