agrosantos Napisano 17 kwietnia 2013 Udostępnij #1 Napisano 17 kwietnia 2013 Mam pewne wątpliwości co do sposobu odprowadzenia wody z dachu, którego widok załączam. (Problem akademicki)Na zielono został zaznaczony stary budynek, na czerwono dostawiony, w którym można zmieniać wysokości nachylenia połaci. Czy lepszym sposobem na odprowadzenie wody z dwóch przyległych połaci jest:a) jej odprowadzenie do jednej rynny (bok podłużny połaci dobudowywanej znajduje się na tej samej wysokości co bok starej)b) usytuowanie dobudowywanej połaci wyżej nad połacią istniejącą. Woda by była odprowadzana z wyższej połaci za pomocą rynien do rur spustowych a stąd na połać już istniejącą i ostatecznie do rynny zamocowanej wzdłuż istniejącej połaci.Z góry dziękują za odpowiedzi Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 17 kwietnia 2013 Udostępnij #2 Napisano 17 kwietnia 2013 nie wiem o co biegazrób przekrój pionowybo z poziomu to tylko wiem z której strony dobudowałeś ? Link do komentarza
bajbaga Napisano 17 kwietnia 2013 Udostępnij #3 Napisano 17 kwietnia 2013 (edytowany) Edytowano 17 kwietnia 2013 przez bajbaga (zobacz historię edycji) Link do komentarza
agrosantos Napisano 17 kwietnia 2013 Autor Udostępnij #4 Napisano 17 kwietnia 2013 (edytowany) No tak czasem łatwiej jest narysować a) rysunek wyjściowyb) wariant Ic) wariant IIWariant I zapewne będzie wymagał większej szerokości rynny, zgadza się?Chociaż się domyślam że dla wariantu I i II i tak trzeba będzie brać jak największe dostępne przekroje, bo budynek jest dosyć długi (80m)Który wariant jest bardziej korzystny i dlaczego?Z góry dzięki za odp Edytowano 17 kwietnia 2013 przez agrosantos (zobacz historię edycji) Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 17 kwietnia 2013 Udostępnij #5 Napisano 17 kwietnia 2013 (edytowany) no to tak akademickopodniesienie zewnętrznych = większa powierzchnia do wpadania deszczu skosem pomimo zadaszeniapo wtóre 80X7 to 560m2 przy oberwaniu chmury to hmmmmm duuuużżżżżo wody znaczy zwykła rynna nie pomieściczyli w/g mnie ten "projekt" jest wysoce problematycznynie lepiej zrobić /!/\!\??? Edytowano 17 kwietnia 2013 przez MTW Orle (zobacz historię edycji) Link do komentarza
agrosantos Napisano 18 kwietnia 2013 Autor Udostępnij #6 Napisano 18 kwietnia 2013 (edytowany) hm niestety ze względu na dosyć niską wysokość ścian bocznych budynku środkowego (3m) wydaje mi się że taki wariant usytuowania połaci jest jedynie sensowny. Zależy mi aby wysokość użyteczna dobudowywanego budynku była min 3m. Zapewne trzeba będzie dobrać dużą liczbę spustów. Czyli wariant I jest bardziej sensowny ze względu na równomierne wpadanie deszczówki tak? Edytowano 18 kwietnia 2013 przez agrosantos (zobacz historię edycji) Link do komentarza
MTW Orle - osuszanie budynków Napisano 18 kwietnia 2013 Udostępnij #7 Napisano 18 kwietnia 2013 jak umieścisz połacie to już kwestia gustunie zmienia się żadna wysokość tylko kierunki opadania.w rurach spustowych problemu nie widzętylko jak to odebrać na poziomie ??? żeby się zmieściło .i oczywiście jak obrobić to tak żeby się nie przelało z góry i tu już się schody robią Link do komentarza
agrosantos Napisano 21 kwietnia 2013 Autor Udostępnij #8 Napisano 21 kwietnia 2013 Co do sposobu odprowadzania wody podobno instalacje podciśnieniowe mają dużą większą przepustowość niż grawitacyjne (przy tych samych średnicach). Tylko że nie jestem pewien czy takową instalację podciśnieniową można zastosować na dachu korytowym. Czy instalacje podciśnieniowe montuje się tylko na dachach płaskich? Link do komentarza
Mistrz Jan Napisano 21 kwietnia 2013 Udostępnij #9 Napisano 21 kwietnia 2013 Nie ważne czy budynek ma 80 cz 10 m długości. Liczy się średnica rynny i ilość rur spustowych. Daj rynnę 125 i rury 100 co 10mb. Lepiej unikać rynny koszowej bo zawsze będą problemy. Jan. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się