Skocz do zawartości

wskaźnik lambda a grubośc wełny

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Muszę ocieplić poddasze użytkowe (sypialnie), póki co na dachu blachodachówka, deskowanie pełne, membrana.

Czy podwójnie położona wełna ISOVER 150mm, LAMBDA 0,44 wystarczy? Nie chcę "pocić" się latem i marznąć zimą..

Prośba o opinie i ewentualnie informację odnośnie własnych doświadczeń co do ociepleń poddaszy?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi!!
Napisano
Czy taka izolacja wystarczy to rzecz względna - w każdym razie jest ona znacznie lepsza niż formalne wymagania (współczynnik U ok. 0,15 wobec wymaganego 0,25 W/m2 K). To czy w pomieszczeniu będzie odpowiednia temperatura zależy od ilości dostarczanego ciepła w zimie, a latem od m.in. intensywności nasłonecznienia, wentylacji oraz pochłaniania nadmiaru energii przez konstrukcje domu.
Napisano
Cytat

Witam,

Muszę ocieplić poddasze użytkowe (sypialnie), póki co na dachu blachodachówka, deskowanie pełne, membrana.

Czy podwójnie położona wełna ISOVER 150mm, LAMBDA 0,44 wystarczy? Nie chcę "pocić" się latem i marznąć zimą..

Prośba o opinie i ewentualnie informację odnośnie własnych doświadczeń co do ociepleń poddaszy?

Co mogę Co doradzić to czemu nie o współczynniku 0,39. Cenowo nie ma dużej różnicy jak w stosunku już między 0,39 a wełną o mniejszym współczynniku.
Napisano
Cytat

Nie chcę "pocić" się latem

To nie montuj w dachu okien dachowych (efekt szklarni) tylko lukarny i dodam jeszcze pomieszczenie lepsze jest wyższe.
Napisano (edytowany)
Cytat

Witam,

Jak mógłbym doradzić to ja bym kupił schwenka 2x15cm 0,039. nie sprawdzałem cen ale pewnie wyszło by podobnie a wełne byś miał 0,039 i o takiej samej grubości.

Ja jak zastanawiałem się nad wełną to najtaniej wychodził KNAUF 0,044 - jak chcesz taki współczynnik to może na tą wełne zobacz, bo po co kase wydawać na nazwę firmy. Edytowano przez Przemo1977 (zobacz historię edycji)
Napisano
Cytat

Czy taka izolacja wystarczy to rzecz względna - w każdym razie jest ona znacznie lepsza niż formalne wymagania (współczynnik U ok. 0,15 wobec wymaganego 0,25 W/m2 K). To czy w pomieszczeniu będzie odpowiednia temperatura zależy od ilości dostarczanego ciepła w zimie, a latem od m.in. intensywności nasłonecznienia, wentylacji oraz pochłaniania nadmiaru energii przez konstrukcje domu.

Czyli rozumiem, że z takiej grubości wełny o takim współczynniku lambda, U będzie na poziomie około 0,15? Z tego co czytałem to domy energooszczędne powinny mieć 0,11 to moje 0,15 chyba będzie ok icon_smile.gif

Odnośnie wełny jaką wybrałem cena za rolkę 7,2m2 to 50 zł za tego ISOVERA dlatego się nad nim zastanawiam bo to chyba najlepsza cena.. Wełny o niższych współczynnikach są sporo droższe (np. 0,32 za rolkę 4,2m2 cena 100 zł) tylko pytanie czy sens inwestować w niższą lambda skoro mam zamiar dać warstwę wełny 30cm?

Napisano
Cytat

Odnośnie wełny jaką wybrałem cena za rolkę 7,2m2 to 50 zł za tego ISOVERA dlatego się nad nim zastanawiam bo to chyba najlepsza cena.. Wełny o niższych współczynnikach są sporo droższe (np. 0,32 za rolkę 4,2m2 cena 100 zł) tylko pytanie czy sens inwestować w niższą lambda skoro mam zamiar dać warstwę wełny 30cm?

Rzuć okiem na ceny wełny firmy Schwenk, nie wiem jak teraz ale w 2011 ceny były dobre. I zamiast tej o 0,44 możesz mieć 0,39 i za tańsze pieniądze.
Napisałem Ci ,że dużej różnicy cenowej nie ma między 0,44 a 0,39 ale już w porównaniu np. do 0,32 to już cenowa odyseja icon_biggrin.gif

Cytat

tylko pytanie czy sens inwestować w niższą lambda

Zawsze jest sen ale w granicach zdrowego rozsądku icon_smile.gif
Napisano
Ale to już się inaczej widzi to tak jak z cenami 99,99 zł lepiej wygląda aniżeli 100 zł icon_biggrin.gif
A tak na serio to zawsze ciut cieplejsza, od ziarnka do ziarnka aż zbierze się miarka.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Cześć  Macie jakieś pomysły na podłączenie odpływu?  Rura wychodzi pod kątem i jak dam tą czarna rure to nie zmiesci mi sie pralka.  Jak dam kolanko 60 lub 90 stopni to rura jest za wysoko (nawet jakbym ją ucięła) i stelaż wtedy mam na wysokosci okolo 112 cm a producent zaleca 100cm od gotowej posadzki.    
    • A przy okazji zapytam, bo mam mniejszy, ale podobny problem z wylewkami w piwnicy. Na 100% nie ma żadnej izolacji pod tymi wylewkami i pomimo zrobionego drenażu opaskowego wydaje się że te wylewki wyschły, ściany napewno. Mimo to wilgotność w jednej z południowo-wschodniej strony jest w okolicy 70%, tak z zachodniej rzadko spada poniżej 80%. I tak się zastanawiam czy jest coś, co można by wylać na te wylewki co by je uszczelniło? Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Też jest taka opcja    Inżynierskie podejście do problemu, nazywane drenażem podposadzkowym.    Nie  blokujemy wody, ale przechwytujemy ją i odprowadzamy, zanim w ogóle dotrze ona do chudziaka.    Po usunięciu starego "chudziaka" i wybraniu gliny na odpowiednią głębokość tworzy Pan warstwę o wysokiej przepuszczalności, (kamienie, żwir, piasek).   Umieszczamy w  tej warstwie, perforowane rury drenarskie, które zbiorą całą wodę, jak się tam pojawi.      Grawitacyjne odprowadzenie zebranej wody do kanalizacji deszczowej (burzówki) spowoduje, że woda będzie na bieżąco usuwana spod budynku. W efekcie wahający się poziom wód gruntowych w gruncie pod Pana posadzką zostaje sztucznie i trwale obniżony. Eliminacja ciśnienia hydrostatycznego.   Wpływa to pozytywnie nie tylko na podłogę, ale na całe fundamenty. Ściany fundamentowe również będą w znacznie suchszym środowisku.   Mam tak zrobione, też jest glina,  pod całym budynkiem, są piwnice, 28 lat już działa.      
    • Trudno jednoznacznie powiedzieć, jeżeli zrobi pan porządek z wodą deszczową i drenaż, może to okazać się wystarczające.   Szlam elastyczny jako hydroizolacja, w 100% zablokuje napływ nowej wody w stanie ciekłym z gruntu, wilgoć resztkowa, której ciśnienie wzrośnie pod wpływem ciepła podłogówki, zacznie  w bardzo powolny sposób przenikać przez szlam, w postaci mikroskopijnych ilości pary wodnej, przejdzie następnie przez paroprzepuszczalny styropian, paroprzepuszczalną folię  na styropianie i paroprzepuszczalny jastrych, by na końcu rozproszyć się w pomieszczeniu i zostać usuniętą przez wentylację.   Trzeba używać zwykłej folii budowlana PE o niskim oporze dyfuzyjnym.   Resztkowa para wodna, która dotrze  do jastrychu, nie powinna przechodzić przez panele podłogowe, chyba że zastosujemy panele winylowe. Jest inna droga ujścia. Podłoga pływająca ma szczelinę dylatacyjną o szerokości ok. 5-10 mm wzdłuż wszystkich ścian. Szczelina ta jest co prawda przykryta listwą przypodłogową, ale nie jest ona hermetyczna.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...