brankiniol Napisano 1 października 2012 Udostępnij #1 Napisano 1 października 2012 WitamProszę o podpowiedź,zostałem już sam z tematem ,a chciałbym sobie dokończyć te sprawy. W domu są dwa obwody z pieca LING 15 ,jeden na kaloryfery -sterowane zaworami na każdym,drugi podłogówka.Jak się okazało podłogówka w szafce bez zaworu była.Aby to mi nie chodziło nonstop ,dokupiłem w chwili obecnej zawór termostatyczny z kapilarą.Montuje zawór ,oraz kapilarę-w którym miejscu? Do tego mam termostat pokojowy ,z kablem pociągniętym do kotłowni.Rozumiem ,że montuję go pod pompę podłogówki?Czy poprostu wpinam się w przewód zasilający pompę?Nie chcę sobie czegoś spalić ,więc wolę najpierw zapytać.Dzięki za pomoc Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 2 października 2012 Udostępnij #2 Napisano 2 października 2012 Cytat WitamProszę o podpowiedź,zostałem już sam z tematem ,a chciałbym sobie dokończyć te sprawy. W domu są dwa obwody z pieca LING 15 ,jeden na kaloryfery -sterowane zaworami na każdym,drugi podłogówka.Jak się okazało podłogówka w szafce bez zaworu była.Aby to mi nie chodziło nonstop ,dokupiłem w chwili obecnej zawór termostatyczny z kapilarą.Montuje zawór ,oraz kapilarę-w którym miejscu? Do tego mam termostat pokojowy ,z kablem pociągniętym do kotłowni.Rozumiem ,że montuję go pod pompę podłogówki?Czy poprostu wpinam się w przewód zasilający pompę?Nie chcę sobie czegoś spalić ,więc wolę najpierw zapytać.Dzięki za pomoc Zawór termostatyczny z kapilarą montujesz na rurze zasilającej przed rozdzielaczem i zaworem trzy drożnym a kapilarę montujesz na rozdzielaczu na zasilaniu.Termostat pokojowy to wydaje mi się miałby zastosowanie ale do innej elektroniki znaczy się do przystosowanej do taki rzeczy i wątpię aby zdało egzamin założenie termostatu pokojowego przy ogrzewaniu wodnym, na pewno zda egzamin przy elektrycznym.Sterowanie pompki jest poprzez sterownik wraz z czujnikiem ,i albo jest osobny sterownik albo sterownik w piecu c.o. ma możliwość sterowania pompą podłogówki. Nieraz sterownik z pieca obsługuje dwie pompy c.o. i cwu i można zamienić cwu na podłogówkę. Link do komentarza
brankiniol Napisano 2 października 2012 Autor Udostępnij #3 Napisano 2 października 2012 Ale co?że pokojowy nie będzie działał ?Jak osiągnie temperture w salonie ,to odłączy pompę.Czy nie tak ma działać? Link do komentarza
TINEK Napisano 2 października 2012 Udostępnij #4 Napisano 2 października 2012 masz rację, tak ma działać, ja tak mam i działadwie pompki, dwa sterowniki pokojowe (góra i dół) i działa ja należy Link do komentarza
brankiniol Napisano 2 października 2012 Autor Udostępnij #5 Napisano 2 października 2012 Teraz tylko nie wiem jak z podpięciem.Czy mam się wpiąć bezpośrednio w przewód od pompki,czy może mój LING Duo ma opcje sterowania Link do komentarza
TINEK Napisano 2 października 2012 Udostępnij #6 Napisano 2 października 2012 ja mam sterownik pokojowy wpięty bezpośrednia pod pompkę, sterownik włącza i wyłącza pompkę Link do komentarza
brankiniol Napisano 2 października 2012 Autor Udostępnij #7 Napisano 2 października 2012 Ale w który kabel?W plusa ?Czy w minusa? Link do komentarza
TINEK Napisano 2 października 2012 Udostępnij #8 Napisano 2 października 2012 takich szczegółów nie wiem, bo mi instalator montował Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 2 października 2012 Udostępnij #9 Napisano 2 października 2012 Cytat Ale w który kabel?W plusa ?Czy w minusa? Pytasz o kabel w pompce czy w sterowniku?Bo pompka jest na prąd zmienny więc nie znaczenia który to będzie kabel. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się