Pomocnik Napisano 20 września 2012 #1 Napisano 20 września 2012 Na ile różnica w lepszej izolacyjności okien przekłada się na oszczędność energii w ciągu sezonu grzewczego? W domu będę miał ok. 25 m2 okien, a sprzedawca namawia mnie na okna o U = 0,9. Zastanawiam się, czy ich wyższa cena w porównaniu z oknami U = 1,1 ma szansę się zwrócić w rozsądnym czasie? Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/stan-surowy/okna-i-drzwi/porady/14186-jak-izolacyjnosc-okien-ma-sie-do-oszczednosc-energii
Gość re Napisano 20 września 2012 #2 Napisano 20 września 2012 ważne jest całe okno a nie tylko szyba...
Gość Irek Napisano 20 września 2012 #3 Napisano 20 września 2012 Realizując swoją budowę takie okna 3 szybowe z systemem 3 uszczelek zamontowałem wyłącznie w salonie ze względu na duże przeszklenie całej ściany natomiast wszystkie pozostałe zamontowałem w wersji K=1.1 ale z systemem rolety SKS zamontowanej razem z oknem. W praktyce okazało się że wyniki pomiarów temperatury przy zamkniętej rolecie w tym samym oknie po ok godzinie od jej zamknięcia różnią ie ok 6-7 st. ! Przy -15 na dworze temp. bezpośrednio przy szybie wynosiła +6 natomiast po zamknięciu pancerza rolety +12-13. Moim zdaniem okno z roletą to najlepsze rozwiązanie energooszczędności...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się