Skocz do zawartości

Kolektor próżniowy a dłuższe wyłączenia prądu

Recommended Posts

Przekonaliśmy się, jak poważnym zagrożeniem dla instalacji są dłuższe wyłączenia prądu w słoneczne dni. Wtedy przestaje działać pompa cyrkulacyjna i następuje gwałtowny wzrost temperatury cieczy roboczej w instalacji. - mówi Tomasz, czytelnik Budujemy Dom.

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/instalacje/kolektory-sloneczne-i-fotowoltaika/a/14394-kolektor-prozniowy-a-dluzsze-wylaczenia-pradu

Gość Tomasz Brzęczkowski
Kolektory tego typu w XXI wieku - to chyba choroba! Normalny zasobnik z wbudowaną pompą ciepła na II taryfie zużyje prądu za 200 zł przez 11 miesięcy ( odliczam wakacje) przy ogromnym zużyciu 300 litrów dziennie. Kolektory do utylizacji!.
Gość krystian
Mam od 4 lat zamontowaną taką samą (może innej firmy) instalację solarną. Bez względu na dostawę energii elektrycznej działa automatycznie bez. Koszt instaże lacji wyniósł niecałe 10 tys. zł. Nadmieniam, ta instalacja nie jest ze złota...
Gość Frank
Jestem w dokadnie takiej samej sytuacji jak autor tego maeriału. Rozwiązanie z agregatem - OK, tylko, że mój dom cały niemal dzień jest pust. Po pracy to już po "ptokach". Chyba, że zainstalować automatyczne przełączanie ake to wciąz dodatkowe koszta solarów.
  • 2 tygodnie temu...
Logiczne byłoby dołożenie do instalacji solarnego ogniwa elektrycznego. Zagrożenie przegrzaniem zdarza się akurat wtedy, kiedy takie ogniwo ma największą wydajność. Do tego jako sterownik można dołożyć prymitywny przekaźnik, który przy zaniku zasilania sieciowego przełączy się na ogniwo solarne. Może się jednak okazać, że koszty dopasowania elektrycznego ogniw i pompy są wyższe niż nawet kikakrotnej wymiany płynu w instalacji..
Sprawdziłem rachunki za gaz. Zużywam 30m3 gazu miesięcznie na podgrzanie ciepłej wody z cyrkulacją licząc łącznie z kuchenką gazową intensywnie używaną. To oznacza, że opisanym kolektorem mógłym zaoszczędzić mniej niż 170m3 gazu rocznie. Przy cenie gazu 1,5zł/m3 daje to niecałe 20zł oszczędności miesięcznie. Jeżeli dodamy do tego koszt prądu zużywanego przez pompkę cyrkulacyjną w instalacji solarnej to czas amortyzacji musi być znacznie dłuższy niż 40 lat! i to zakładając, że nic się nie zepsuje ani nie uwzględniając kosztów okresowej wymiany glikolu..
  • 9 miesiące temu...
Gość alfred
idealnym rozwiązaniem jest zastosowanie ogniw fotovoltanicznych o mocy powyżej 250Wat które w słoneczne dni daje gwarancje zasilania solarów. Wyliczenie poboru w skrócie - sterownik pobiera około 10 wat pompa na I biegu 20-30Wat ładowanie akumulatora jakies 50 Wat mam takie rozwiązanie i sprawdza sie w 100 procentach baterie słoeczne przez sterownik ładują akumulator a ten z koleji zasila inwerter o mocy 1kW 230v czysta sinusoida bo modyfikowana powoduje buczenie silnika pompy i grzanie sie urzadzeń To wszystko jest podłaczone prze styczniki bez iskrowe
  • 7 miesiące temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Naturalny wygląd Podkreśla strukturę drewna – słoje i naturalne usłojenie stają się bardziej widoczne i wyraziste. Matowe lub satynowe wykończenie – wygląda bardziej naturalnie niż połysk lakieru. Oddychająca powierzchnia Drewno zachowuje zdolność do oddychania, co pomaga w regulacji wilgotności w pomieszczeniu. Mniejsze ryzyko wypaczeń przy zmianach temperatury i wilgotności. Łatwa konserwacja i naprawa Nie trzeba cyklinować całej podłogi przy uszkodzeniu – można punktowo odnowić fragment. Regularna konserwacja (np. środkiem do pielęgnacji olejowosków) wydłuża żywotność wykończenia. Przyjemność użytkowania Ciepłe i przyjemne w dotyku – idealne dla osób chodzących boso lub z małymi dziećmi. Mniej śliskie niż lakierowane podłogi. Ekologia i zdrowie Produkty olejowoskowe są często na bazie naturalnych olejów i wosków – bezpieczne dla zdrowia. Brak intensywnego zapachu chemii, przyjazne alergikom.   Osmo to jedna z najbardziej znanych marek oferujących wysokiej jakości olejowoski do podłóg drewnianych (i nie tylko). Produkty tej firmy są bardzo cenione zarówno przez profesjonalistów, jak i osoby samodzielnie wykańczające wnętrza.
    • Zgadza się, dlatego uważam że w skrajnych przypadkach, czyli pewnie dwie noce w roku lepiej dogrzać grzałką, niż przepłacać za większą pompę i martwić się o taktowanie. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Mam człowieka na miejscu. Będzie obserwował.
    • Dziś po południu test obciążeniowy z tego co mi tutaj alert pogodowy wysyła.  
    • To nie do końca tak. Po pierwsze T-CAP nie są jedynymi pompami na rynku, które utrzymują nominalną moc grzewczą w skrajnie niskich temperaturach (-20°C lub mniej). Ale inne o takiej charakterystyce są od nich wyraźnie droższe.  Po drugie, zdolność do utrzymywania mocy nominalnej w trudnych warunkach nie oznacza większej skłonności do taktowania. W praktyce jest wręcz odwrotnie. Taka pompa jest w stanie utrzymać moc nominalną w całym przewidywanym zakresie pracy (mniej więcej od -20 do +15°C). Ale równocześnie to i tak są pompy inwerterowe, czyli z możliwością automatycznego dostosowywania mocy do chwilowych potrzeb. Dla większości pomp powietrze/woda minimum to 30%. Czyli pompa nominalnie np. 9 KW jest w stanie działać w sposób ciągły już z mocą ok. 3 kW.  Natomiast w typowych pompach, których moc spada wraz ze spadkiem temperatury zewnętrznej, też mamy nominalnie np. 9 kW. Ale osiągane dopiero np. przy +7°C na zewnątrz. Natomiast przy -10°C taka pompa będzie miała np. 5-6 kW mocy. Właśnie wtedy będzie potrzebne użycie grzałek. Natomiast przy wysokiej temperaturze zewnętrznej i tak potrzebne będzie wykorzystanie funkcji inwertera. Ale co się stanie, jeżeli wiedząc o spadku mocy wraz z temperaturą zewnętrzną, zdecydujemy się na pompę nominalnie już nie 9 lecz 12 kW? Wtedy powyżej 0°C zakresu regulacji mocy może już zabraknąć.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...