Skocz do zawartości

Gotowanie w szybkowarze


Recommended Posts

Napisano
Używa ktoś z was szybkowaru? Podzielcie się przepisami.

Ja w szybkowarze gotuję głównie zupy, bo wychodzi od razu dwudniowa zupa z jednodniowymi ziemniakami icon_smile.gif ale myślę, że można by w nim robić też jakieś dania jednogarnkowe, tylko trochę brak mi pomysłów.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Nie mam dobrych doświadczeń. Próbowałam zrobić w szybkowarze leczo, ale zrobiło się strasznie wodniste i potem musiałam długo odparowywać :(

Pozostałam na etapie początkującej - szczyt szybkowarowego wyrafinowania to ziemniaki, a nad nimi ustawiony koszyk z warzywami do gotowania na parze. 6 minut i gotowe.
Napisano
Ja w domu korzystam z takiego szybkowaru Silita, mam go już jakiś czasu, więc zdążyliśmy się "poznać". icon_smile.gif Zdecydowanie najczęściej gotuję w nim zupę, ale mam też kilka innych sprawdzonych przepisów.
*Czerwona karkówka :
1 kg. miesa
1 duza cebula
3 zabki czosnku
1kg. ziemniaków
1 puszka przecieru pomidorowego
1/2 butelki bialego wina wytrawnego (możesz dodac trochę mniej)
przyprawy
olej

Mięso pokroić w spore kawałki, przyprawić wedle uznania, podsmażyć na oleju i włożyć do szybkowaru. Ziemniaki obrać, przekroic na polowę, posolic i dodac do miesa. Cebule posiekać, lekko zeszklic na patelni,dorzucic czosnek i dodac do miesa. Przecier pomidorowy zmieszaj z winem i wlej do szybkowaru. Zamknij i gotuj do miękkości.

*Fasolka po bretońsku
50 dag fasoli suchej
pół szkl. przecieru pomidorowego , szczypta cukru
30 dag kiełbasy
3 cebule
1 szkl. mleka + 3 łyżki mąki
majeranek

Fasolkę zalać gorącą wodę dzień wcześniej i moczyć jakieś 20 h. Po namoczeniu dolać jeszcze 1 L wody i gotować około 30 min od zagotowania.Pokroić kiełbasę i cebulę w kostkę , podsmażyć ,wsypać 2 łyżki mąki , wymieszać , zdjąć z ognia .
Do odparowanego szybkowara dodać przyprawy oraz zawartość patelni , gotować w otwartym garnku do miękkości -kilka min., często mieszając, dołożyć przecier pomidorowy. Zagęścić mlekiem wymieszanym z pozostałą mąką ( konsystencja zagęszczonej zupy ).
Ja podaję z ziemniakami albo z chlebem.

Polecam poszukać na jakiś stronach o gotowaniu, na pewno jest dużo przepisów. Pozdrawiam!
Napisano
Ja często w szybkowarze gotuję kaszę lub ryz z przyprawami:

na oliwie podsmażam posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodaję czosnek i przyprawy (wedle humoru i uznania, np. garam masala, kurkuma, curry, zioła prowansalskie itp.), po chwili dorzucam wypłukaną kaszę/ryż, mieszam, po około minucie dolewam wodę (na szklankę kaszy jaglanej lub gryczanej - 2,5 szklanki wody, na szklankę ryżu - 2 szklanki wody).
Zamykam szybkowar i gotuje kaszę 8 min od uzyskania ciśnienia, ryż - 10 minut. Kuchenkę elektryczną można po uzyskaniu ciśnienia wyłączyć i zostawić garnek na gorącej "fajerce". Z kuchenki gazowej można zdjąć i zawinąć szybkowar w koc na pół godziny. Wtedy kasza na pewno nie przywrze do dna.
  • 1 rok temu...
Napisano
Uwielbiam dania z szybkowaru, smakują zupełnie inaczej niż te przygotowane w zwykłych garach. Posiadam szybkowar Fissler, sprawuje się jak do tej pory bez zarzutu. Moje ulubione danie z szybkowara to schab ze śliwką. Poniżej przepis:

Schab myjemy, osuszamy i długim nożem nacinamy w środku od jednego do drugiego końca, tworząc otwór.
W powstały otwór upychamy śliwki ( 4-5 odkładamy do sosu).
z oleju, rozgniecionego czosnku i sypkich przypraw robimy gęstą " marynatę" i nacieramy dokładnie mięso.
Tak przygotowane mięso wkładamy na noc do lodówki.

Rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju w szybkowarze i na mocnym ogniu smażymy mięso z jednej strony, gdy już się zrumieni przewracamy i smażymy z drugiej strony,
dodając po chwili cebulę, liście laurowe, ziele, kminek, śliwki i jałowiec.

Gdy mięso jest już zrumienione zalewamy wszystko wrzątkiem powyżej połowy wysokości mięsa, jednak nie może być mięso całkiem zalane i zamykamy szybkowar.
Od momentu gdy "zaśpiewa" gotujemy na wolnym ogniu 40 - 45 minut.
Po upływie tego czasu wyłączamy płomień i odstawiamy szybkowar aby zeszło ciśnienie.

Mięso wyjmujemy z garnka i odstawimy na chwilę.
Z powstałego sosu usuwamy ziele i listek i używając blendera miksujemy aby był gładki. Ja lubię gęściejsze sosy więc dodatkowo zagęszczam mieszając łyżkę dobrej śmietany z mąką, dodaję do sosu i zagotowuję.

Mięso kroimy na porcje i podajemy jako dodatek do drugiego dania.

Smacznego
  • 2 lata temu...
  • 2 tygodnie temu...
Gość designnterior
Napisano
Przede wszystkim bardzo zdrowe jedzenie.
  • 3 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Witam wszystkich, z moim dziadkiem bierzemy się za remont domu z lat 1948, dziadek pomagał przy budowie domu, powierzchnia domu to około 120m2 Fundamenty z tego co nam wiadomo prawdopodobnie są betonowe a jeśli nie betonowe to beton pomieszany z różnymi domieszkami kruszywa jak to bywało na tamte czasy, fundamenty są odizolowane prawdopodobnie papą ( nie było nigdy problemu z pleśnią czy wilgocią) dom jest z piwnicą która biegnie pod trzema pomieszczeniami na parterze dwa pomieszczenia na wprost przy wejściu do piwnicy i jedno na lewo ( zejście do piwnicy jest w domu. Na podstawie parteru są betonoowe belki i od dołu z piwnicy widać jakieś metalowe części przebiegające przez całe długości piwnicy dość grube. Podłoga na parterze jest z desek i jako ocieplenie są wrzucone trociny i na to położone prawdopodobnie panele. Na piętrze (piętro było użytkowe od początku powstania domu) strop był z belek drewnianych a podłoga z desek, pod deskami było jakieś wypełnienie ( wyglądało to trochę jak ususzona słoma związana z jakimś giętkim drutem który można wyginać w palcach) w dalszej kolejności oczywiście ściany na górze, wszystko zrobione na pomieszczenia użytkowe. Mury domu są wykonane z jakiegoś białego kruszywa, miejscami z cegieł itd, ale głównie to białe kruszywo ( dziadek mówił że to po prostu biały kamień najpopularniejszy i najtańszy w tamtym okresie) to wszystko jest połączone ze sobą na zaprawie wapienno żwirowej z bardzo małą domieszką cementu, dom na pewno nie ma zbrojenia, 20-30 lat temu góra domu została całkowicie wyrównana trochę pustakami a trochę cegłami i tak dom stał praktycznie do teraz. Aktualnie dziadek zerwał cały drewniany strop i wyburzył praktycznie wszystko na górze, na połowie dawnego stropu został położony strop teriva (całość stropu to 28 belek od 4,80 - 5,40m i około 490 pustaków z keramzytu) mury zostały, wszystko dzieje się pod dachem, mury w miejscach belek zostały całkowicie skute żeby belki siedziały w całości na ścianie, mury same w sobie mają od 30-40 cm grubości, na parterze prawdopodobnie spokojnie 40 cm im bardziej w górę przy dachu tym może być mniej. Mamy w planach wkłuc się w ściany i dać zbrojeniie wieńcowe, ale zbrojenie nie będzie szło od parteru tylko od stropu który aktualnie kładziemy na górę żeby związać wszystko razem ze sobą ( ściany w miejscu zbrojenia nie będą skuwane na wylot tylko częściowo. Moje pytanie jest następujące, ostatnio naszła mnie rozkmina po założeniu połowy stropu, co jeśli mury nie wytrzymają? Dziadek mówi, że spokojnie ten mnie jeszcze przeżyje, co do fundamentów mówi, że jest pewny, ale chciałbym zasięgnąć opinii. Dodałem jakieś tam załączniki które miałem w telefonie, nie wiem czy to pomoże. received_-885501225.mp4
    • Jak wyżej  -ale. Ale,  dodaję podziękowania za  serdeczność i cierpliwość   .        
    • To i ja dziękuję za to, że jak zawsze było pięknie- uwielbiam te spotkania. Za niecały rok plizzzzzzz w czerwcu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    • a Michał stojąc przy grillu o mało nie zamarzł... szacun dla Michała, nie grilla...
    • My również ślicznie dziękujemy wszystkim za spotkanie i Michałowi za organizację 🙂 Fajnie było zobaczyć, pogadać o po prostu pobyć ❤️ Do zobaczenia w przyszłym roku 😘
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...