Skocz do zawartości

Gotowanie w szybkowarze


Recommended Posts

Napisano
Używa ktoś z was szybkowaru? Podzielcie się przepisami.

Ja w szybkowarze gotuję głównie zupy, bo wychodzi od razu dwudniowa zupa z jednodniowymi ziemniakami icon_smile.gif ale myślę, że można by w nim robić też jakieś dania jednogarnkowe, tylko trochę brak mi pomysłów.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Nie mam dobrych doświadczeń. Próbowałam zrobić w szybkowarze leczo, ale zrobiło się strasznie wodniste i potem musiałam długo odparowywać :(

Pozostałam na etapie początkującej - szczyt szybkowarowego wyrafinowania to ziemniaki, a nad nimi ustawiony koszyk z warzywami do gotowania na parze. 6 minut i gotowe.
Napisano
Ja w domu korzystam z takiego szybkowaru Silita, mam go już jakiś czasu, więc zdążyliśmy się "poznać". icon_smile.gif Zdecydowanie najczęściej gotuję w nim zupę, ale mam też kilka innych sprawdzonych przepisów.
*Czerwona karkówka :
1 kg. miesa
1 duza cebula
3 zabki czosnku
1kg. ziemniaków
1 puszka przecieru pomidorowego
1/2 butelki bialego wina wytrawnego (możesz dodac trochę mniej)
przyprawy
olej

Mięso pokroić w spore kawałki, przyprawić wedle uznania, podsmażyć na oleju i włożyć do szybkowaru. Ziemniaki obrać, przekroic na polowę, posolic i dodac do miesa. Cebule posiekać, lekko zeszklic na patelni,dorzucic czosnek i dodac do miesa. Przecier pomidorowy zmieszaj z winem i wlej do szybkowaru. Zamknij i gotuj do miękkości.

*Fasolka po bretońsku
50 dag fasoli suchej
pół szkl. przecieru pomidorowego , szczypta cukru
30 dag kiełbasy
3 cebule
1 szkl. mleka + 3 łyżki mąki
majeranek

Fasolkę zalać gorącą wodę dzień wcześniej i moczyć jakieś 20 h. Po namoczeniu dolać jeszcze 1 L wody i gotować około 30 min od zagotowania.Pokroić kiełbasę i cebulę w kostkę , podsmażyć ,wsypać 2 łyżki mąki , wymieszać , zdjąć z ognia .
Do odparowanego szybkowara dodać przyprawy oraz zawartość patelni , gotować w otwartym garnku do miękkości -kilka min., często mieszając, dołożyć przecier pomidorowy. Zagęścić mlekiem wymieszanym z pozostałą mąką ( konsystencja zagęszczonej zupy ).
Ja podaję z ziemniakami albo z chlebem.

Polecam poszukać na jakiś stronach o gotowaniu, na pewno jest dużo przepisów. Pozdrawiam!
Napisano
Ja często w szybkowarze gotuję kaszę lub ryz z przyprawami:

na oliwie podsmażam posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodaję czosnek i przyprawy (wedle humoru i uznania, np. garam masala, kurkuma, curry, zioła prowansalskie itp.), po chwili dorzucam wypłukaną kaszę/ryż, mieszam, po około minucie dolewam wodę (na szklankę kaszy jaglanej lub gryczanej - 2,5 szklanki wody, na szklankę ryżu - 2 szklanki wody).
Zamykam szybkowar i gotuje kaszę 8 min od uzyskania ciśnienia, ryż - 10 minut. Kuchenkę elektryczną można po uzyskaniu ciśnienia wyłączyć i zostawić garnek na gorącej "fajerce". Z kuchenki gazowej można zdjąć i zawinąć szybkowar w koc na pół godziny. Wtedy kasza na pewno nie przywrze do dna.
  • 1 rok temu...
Napisano
Uwielbiam dania z szybkowaru, smakują zupełnie inaczej niż te przygotowane w zwykłych garach. Posiadam szybkowar Fissler, sprawuje się jak do tej pory bez zarzutu. Moje ulubione danie z szybkowara to schab ze śliwką. Poniżej przepis:

Schab myjemy, osuszamy i długim nożem nacinamy w środku od jednego do drugiego końca, tworząc otwór.
W powstały otwór upychamy śliwki ( 4-5 odkładamy do sosu).
z oleju, rozgniecionego czosnku i sypkich przypraw robimy gęstą " marynatę" i nacieramy dokładnie mięso.
Tak przygotowane mięso wkładamy na noc do lodówki.

Rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju w szybkowarze i na mocnym ogniu smażymy mięso z jednej strony, gdy już się zrumieni przewracamy i smażymy z drugiej strony,
dodając po chwili cebulę, liście laurowe, ziele, kminek, śliwki i jałowiec.

Gdy mięso jest już zrumienione zalewamy wszystko wrzątkiem powyżej połowy wysokości mięsa, jednak nie może być mięso całkiem zalane i zamykamy szybkowar.
Od momentu gdy "zaśpiewa" gotujemy na wolnym ogniu 40 - 45 minut.
Po upływie tego czasu wyłączamy płomień i odstawiamy szybkowar aby zeszło ciśnienie.

Mięso wyjmujemy z garnka i odstawimy na chwilę.
Z powstałego sosu usuwamy ziele i listek i używając blendera miksujemy aby był gładki. Ja lubię gęściejsze sosy więc dodatkowo zagęszczam mieszając łyżkę dobrej śmietany z mąką, dodaję do sosu i zagotowuję.

Mięso kroimy na porcje i podajemy jako dodatek do drugiego dania.

Smacznego
  • 2 lata temu...
  • 2 tygodnie temu...
Gość designnterior
Napisano
Przede wszystkim bardzo zdrowe jedzenie.
  • 3 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Jeżeli autora pytania to interesuje to można z tego zrobić układ w którym:  - lampy I i II będą zapalane i gaszone wspólnie (obie równocześnie) z każdego z trzech miejsc A, B, C; - lampa III będzie zapalana i gaszona niezależnie od lamp I oraz II z każdego z tych trzech miejsc.  To by wymagało zastosowania dwóch podwójnych łączników schodowych oraz podwójnego łącznika krzyżowego.  Jeżeli jest tym zainteresowanie to rozrysuję i opiszę układ połączeń.  Próbowałem jeszcze rozrysować układ z z potrójnymi łącznikami schodowymi i krzyżowymi, z lampami I i II zapalanymi i gaszonymi osobno, ale tu coś mi żył przewodów brakuje.  
    • dzięki wielkie za ta rozpiskę co gdzie idzie, dam znać jak poszło
    • W puszkach B i C zamontujesz wyłączniki schodowe. Mają one 1 styk wspólny i 2 styki przełączalne. I w puszce B tę żyłę fazową idącą od puszki A podłączysz do styku wspólnego wyłącznika. Natomiast do styków przełączalnych podłączasz dwie żyły przewodu idącego do puszki C. Tam jest przewód  4-ro żyłowy, więc dwa kolory dowolne, byle nie zielono-żółty!!!  Natomiast w puszce C na styki przełączalne wyłącznika schodowego dajesz te żyły, które idą od wyłącznika z puszki B, natomiast do styku wspólnego podłączasz przewód fazowy idący do lampy III.  Pozostają do podłączenia pozostałe 2 żyły przewodu ód lampy III, znaczy neutralna i ochronna Możesz je poprowadzić od A poprzez puszkę C. Czyli wykorzystując 2 żyły przewodu 4-ro żyłowego z A do C. Zielono-żółtą jako ochronna. a szarą zamienić na niebieską. 2 żyły z tego przewodu (czarna i brązowa) pozostaną niewykorzystane. I ten drugi przewód 3 żyłowy pomiędzy A i B niewykorzystany cały.    Drugi wariant to pomiędzy stykami przełączalnymi wyłączników B i C prowadzimy żyły czarną i brązową, a pozostałe 2 żyły (szara i zielono-żółta) wykorzystujemy jako N i PE poprowadzone do lampy III. Wtedy przewód 4-żyłowy pomiędzy A i C będzie cały niewykorzystany.     Pytaj jeśli coś niejasne.
    • Nie mam, ewentualnie jak pojadę do ojca do domu, to wtedy przetniemy. Chyba, że złamię młotkiem. Ale to prawda, jeśli odetnę kilka pasków i będzie wyraźna struktura to znaczy, że to nie pleśń rośnie we wzorek, tylko to po prostu struktura kamienia.  Myślę, że tak będzie, bo mieszkanie poza tym nie sprawia wrażenia "wilgotnego". 
    • Szlifierką kątową - efekt będzie zapewne taki sam, jak to co widać na zdjęciach.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...