freeda Napisano 17 stycznia 2012 #1 Napisano 17 stycznia 2012 Używa ktoś z was szybkowaru? Podzielcie się przepisami. Ja w szybkowarze gotuję głównie zupy, bo wychodzi od razu dwudniowa zupa z jednodniowymi ziemniakami ale myślę, że można by w nim robić też jakieś dania jednogarnkowe, tylko trochę brak mi pomysłów.
marylka Napisano 27 stycznia 2012 #2 Napisano 27 stycznia 2012 Nie mam dobrych doświadczeń. Próbowałam zrobić w szybkowarze leczo, ale zrobiło się strasznie wodniste i potem musiałam długo odparowywać :(Pozostałam na etapie początkującej - szczyt szybkowarowego wyrafinowania to ziemniaki, a nad nimi ustawiony koszyk z warzywami do gotowania na parze. 6 minut i gotowe.
bee Napisano 27 stycznia 2012 #3 Napisano 27 stycznia 2012 Ja w domu korzystam z takiego szybkowaru Silita, mam go już jakiś czasu, więc zdążyliśmy się "poznać". Zdecydowanie najczęściej gotuję w nim zupę, ale mam też kilka innych sprawdzonych przepisów. *Czerwona karkówka :1 kg. miesa 1 duza cebula3 zabki czosnku1kg. ziemniaków1 puszka przecieru pomidorowego1/2 butelki bialego wina wytrawnego (możesz dodac trochę mniej)przyprawyolejMięso pokroić w spore kawałki, przyprawić wedle uznania, podsmażyć na oleju i włożyć do szybkowaru. Ziemniaki obrać, przekroic na polowę, posolic i dodac do miesa. Cebule posiekać, lekko zeszklic na patelni,dorzucic czosnek i dodac do miesa. Przecier pomidorowy zmieszaj z winem i wlej do szybkowaru. Zamknij i gotuj do miękkości. *Fasolka po bretońsku50 dag fasoli suchejpół szkl. przecieru pomidorowego , szczypta cukru30 dag kiełbasy3 cebule1 szkl. mleka + 3 łyżki mąkimajeranekFasolkę zalać gorącą wodę dzień wcześniej i moczyć jakieś 20 h. Po namoczeniu dolać jeszcze 1 L wody i gotować około 30 min od zagotowania.Pokroić kiełbasę i cebulę w kostkę , podsmażyć ,wsypać 2 łyżki mąki , wymieszać , zdjąć z ognia .Do odparowanego szybkowara dodać przyprawy oraz zawartość patelni , gotować w otwartym garnku do miękkości -kilka min., często mieszając, dołożyć przecier pomidorowy. Zagęścić mlekiem wymieszanym z pozostałą mąką ( konsystencja zagęszczonej zupy ).Ja podaję z ziemniakami albo z chlebem. Polecam poszukać na jakiś stronach o gotowaniu, na pewno jest dużo przepisów. Pozdrawiam!
freeda Napisano 30 stycznia 2012 Autor #4 Napisano 30 stycznia 2012 Dzięki wielkie, jak wypróbuję, to się pochwalę
szarotka Napisano 2 lutego 2012 #5 Napisano 2 lutego 2012 Ja często w szybkowarze gotuję kaszę lub ryz z przyprawami:na oliwie podsmażam posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodaję czosnek i przyprawy (wedle humoru i uznania, np. garam masala, kurkuma, curry, zioła prowansalskie itp.), po chwili dorzucam wypłukaną kaszę/ryż, mieszam, po około minucie dolewam wodę (na szklankę kaszy jaglanej lub gryczanej - 2,5 szklanki wody, na szklankę ryżu - 2 szklanki wody). Zamykam szybkowar i gotuje kaszę 8 min od uzyskania ciśnienia, ryż - 10 minut. Kuchenkę elektryczną można po uzyskaniu ciśnienia wyłączyć i zostawić garnek na gorącej "fajerce". Z kuchenki gazowej można zdjąć i zawinąć szybkowar w koc na pół godziny. Wtedy kasza na pewno nie przywrze do dna.
agutka Napisano 8 lutego 2013 #6 Napisano 8 lutego 2013 Uwielbiam dania z szybkowaru, smakują zupełnie inaczej niż te przygotowane w zwykłych garach. Posiadam szybkowar Fissler, sprawuje się jak do tej pory bez zarzutu. Moje ulubione danie z szybkowara to schab ze śliwką. Poniżej przepis:Schab myjemy, osuszamy i długim nożem nacinamy w środku od jednego do drugiego końca, tworząc otwór.W powstały otwór upychamy śliwki ( 4-5 odkładamy do sosu).z oleju, rozgniecionego czosnku i sypkich przypraw robimy gęstą " marynatę" i nacieramy dokładnie mięso.Tak przygotowane mięso wkładamy na noc do lodówki.Rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju w szybkowarze i na mocnym ogniu smażymy mięso z jednej strony, gdy już się zrumieni przewracamy i smażymy z drugiej strony,dodając po chwili cebulę, liście laurowe, ziele, kminek, śliwki i jałowiec.Gdy mięso jest już zrumienione zalewamy wszystko wrzątkiem powyżej połowy wysokości mięsa, jednak nie może być mięso całkiem zalane i zamykamy szybkowar.Od momentu gdy "zaśpiewa" gotujemy na wolnym ogniu 40 - 45 minut.Po upływie tego czasu wyłączamy płomień i odstawiamy szybkowar aby zeszło ciśnienie.Mięso wyjmujemy z garnka i odstawimy na chwilę.Z powstałego sosu usuwamy ziele i listek i używając blendera miksujemy aby był gładki. Ja lubię gęściejsze sosy więc dodatkowo zagęszczam mieszając łyżkę dobrej śmietany z mąką, dodaję do sosu i zagotowuję.Mięso kroimy na porcje i podajemy jako dodatek do drugiego dania.Smacznego
Spirulina Napisano 15 maja 2015 #7 Napisano 15 maja 2015 A co wyróżnia smak tych dań? Dlaczego są inne?
Gość designnterior Napisano 28 maja 2015 #8 Napisano 28 maja 2015 Przede wszystkim bardzo zdrowe jedzenie.
domownik001 Napisano 18 czerwca 2015 #9 Napisano 18 czerwca 2015 I na pewno bardzo szybko się robią! świetny dla Pań domu.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się