VALDI 160 Napisano 22 grudnia 2011 Udostępnij #1 Napisano 22 grudnia 2011 wita ,jestem w trakcie budowy domu ,chcialbym miec dom energo oszczedny wiec pytanie czy te docieplenie które wypisze jest wystarczajace ,dom jest z termalici 25cm na pióro wpust o mniejszej przepuszczalnosci chyba 600 do tego chcialbym zalozyc 15 cm styropianu na pióro wpust ,okna 3 szybowe przepuszczalnosc 0,7 szyby ,w podlodze 10-12 cm styropianu ,dach chcialbym docieplic w suficie poddasza uzytkowego zeby zrobic lepsza izolacje a w przyszlosci jak bedzie zamalo 25cm welny to wsadzic jeszcze w dach .prosze o podpowiedzi Link do komentarza
vega1 Napisano 22 grudnia 2011 Udostępnij #2 Napisano 22 grudnia 2011 w podłodze dałbym więcej. Czy to dom na płycie fundamentowej? Link do komentarza
VALDI 160 Napisano 22 grudnia 2011 Autor Udostępnij #3 Napisano 22 grudnia 2011 niewiem czy dostales moja wiadomosc ,jestem tu na forum od dzis dopiero wiec sie wdranzam ,jest plyta bez podpiwniczenia i nawet wysypalismy stara dachówke pod plyte ponoc lepiej izoluje .to ile trzeba dac w podloge jak sadzisz ? Link do komentarza
vega1 Napisano 22 grudnia 2011 Udostępnij #4 Napisano 22 grudnia 2011 (edytowany) moim zdaniem oczywiście, minimum to 20 cm. Ja osobiście dałem 25cm. 0 Nowych wiadomości Edytowano 22 grudnia 2011 przez vega1 (zobacz historię edycji) Link do komentarza
VALDI 160 Napisano 22 grudnia 2011 Autor Udostępnij #5 Napisano 22 grudnia 2011 no to bedzie problem bo chuda wylewka juz jest zrobiona na 10 cm idzie dac 12 cm sprawdzalem czy da sie wsadzic cos wiecej bo wiesz chodzi o okna teraz i schody dystans sie zmieni ,idzie to jakos rozwiazac ? zeby dac wiecj Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 grudnia 2011 Udostępnij #6 Napisano 22 grudnia 2011 Cytat no to bedzie problem bo chuda wylewka juz jest zrobiona na 10 cm idzie dac 12 cm sprawdzalem czy da sie wsadzic cos wiecej bo wiesz chodzi o okna teraz i schody dystans sie zmieni ,idzie to jakos rozwiazac ? zeby dac wiecj A masz już mury postawione? Bo jak nie to wystarczy podnieś cały parter o wysokość jednego pustaka a otwory okienne zrobisz też o wysokość tego pustaka wyżej i sprawa będzie rozwiązana. Link do komentarza
vega1 Napisano 22 grudnia 2011 Udostępnij #7 Napisano 22 grudnia 2011 Cytat no to bedzie problem bo chuda wylewka juz jest zrobiona na 10 cm idzie dac 12 cm sprawdzalem czy da sie wsadzic cos wiecej bo wiesz chodzi o okna teraz i schody dystans sie zmieni ,idzie to jakos rozwiazac ? zeby dac wiecj ja nie widzę problemu. Robisz całość "nieco" wyżej. Link do komentarza
VALDI 160 Napisano 22 grudnia 2011 Autor Udostępnij #8 Napisano 22 grudnia 2011 murów jeszcze niema ale otwory juz są na maxa zrobione zaraz pod plytawiec okna wyjda bardzo nisko jak walne 20 cm styropianu .poradzcie cos !jezeli chodzi oto czy mury domu sa zrobione to tak ,jeszcze działówek niema,jest dach tez zrobiony Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 grudnia 2011 Udostępnij #9 Napisano 22 grudnia 2011 Cytat murów jeszcze niema ale otwory juz są na maxa zrobione zaraz pod plytawiec okna wyjda bardzo nisko jak walne 20 cm styropianu .poradzcie cos ! Co Ty kręcisz? Jak murów nie ma a otwory to gdzie w powietrzu wiszą? i pod jaka płytą? Pisałeś,że masz ślepą wylaną. Link do komentarza
VALDI 160 Napisano 22 grudnia 2011 Autor Udostępnij #10 Napisano 22 grudnia 2011 są w trakcie robienia scainek dzialowych ale jeszcze nie sa zrobione wszystkiemyslalem o sciankach dzialowych .sory nie zalapalemjest cienka wylewka dom juz stoi i robia wlasnie sciany dzialowe ,na poczadku postu napisalem ze . dom jest z termalici 25cm na pióro wpust o mniejszej przepuszczalnosci chyba 600 Link do komentarza
Gość mhtyl Napisano 22 grudnia 2011 Udostępnij #11 Napisano 22 grudnia 2011 Cytat są w trakcie robienia scainek dzialowych ale jeszcze nie sa zrobione wszystkiemyslalem o sciankach dzialowych .sory nie zalapalem Ok ale do poprzedniego postu to chyba dopisałeś to zdanie " jezeli chodzi oto czy mury domu sa zrobione to tak ,jeszcze działówek niema,jest dach tez zrobiony" bo jak odpowiadałem to tego zdania nie było.W tym przypadku to jedyne wyjście skuć ślepą i obniżyć poziom, ale czy to się opłaci? Jeżeli nie zależy Ci na dodatkowych kosztach i uważasz,że warto to kuj ślepą. Link do komentarza
VALDI 160 Napisano 22 grudnia 2011 Autor Udostępnij #12 Napisano 22 grudnia 2011 naprawde nic nie dopisalem ale mniesza oto .troche szkoda tej wylewki bo to nie tylko wylewka jest tam ubita pospolka i dachowka .chyba zaduzo robotydom Link do komentarza
vega1 Napisano 22 grudnia 2011 Udostępnij #13 Napisano 22 grudnia 2011 no generalnie to trzeba pytać wcześniej A jak było w projekcie? Link do komentarza
VALDI 160 Napisano 22 grudnia 2011 Autor Udostępnij #14 Napisano 22 grudnia 2011 projekt to 10 cm .sciany w projekcie 12 cm a ja kazalem zrobic na 15 cm Link do komentarza
Gość adiqq Napisano 22 grudnia 2011 Udostępnij #15 Napisano 22 grudnia 2011 Cytat projekt to 10 cm .sciany w projekcie 12 cm a ja kazalem zrobic na 15 cm dla mnie osobiście 15cm styropiany to dzisiaj standard powoli, domyenergooszczędne zaczynają się od 20cm styro i 30cm wełny w dachu ale proszę się moim zdaniem nie sugerować, ja mam skrzywienie na tym punkcie ale jak to ktoś ładnie napisał: Cytat Edukacja przez pieniądz jest najszybsza. Przy cenie 1 zł za kwh czegokolwiek nie będzi głupich pytań typu czy 12 cm styro starczy :-) Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się