Drevan Napisano 12 grudnia 2011 Udostępnij #1 Napisano 12 grudnia 2011 Mam trochę laickie pytanie ponieważ nie jestem wykwalifikowanym "budowlańcem" lecz wszystkie możliwe prace wykonuję sam. Pomijając całą historię przejdę do sedna - otóż jakiś czas temu wykonałem podpiwniczenie części domu, którą musiałem wyburzyć (dom będzie powiązany - stara, niepodpiwniczona zabudowa z nową). Piwnicę odpowiednio zabezpieczyłem przed wilgocią, zarówno przy fundamentach, jak również i na ściankach. Hydroizolacja pionowa też jest wykonana w moim mniemaniu solidnie, ocieplenie zewnętrzne to styropian 10. Z racji faktu iż nie zawsze mogę liczyć na pomoc brata lub ojca postanowiłem wykonać strop Terriva (szybki i niewymagający pomocników). Oczywiście całość przykryłem prefabrykatami i dla zabezpieczenia okryłem plandeką. Niestety nie udało mi się uchronić przed wodą która trafiła do piwnicy . Nie mam basenu ale jednak woda zalega. Pracując samemu tempo pracy jest dostateczne dlatego moje zamierzenia dalece odbiegły od stanu realnego - sadziłem iż wcześniej wyleje nadbeton i nie będę musiał się martwić. W tym tygodniu będą dodatnie temperatury w mojej miejscowości wiec postanowiłem zakończyć ten etap i wylać strop grzanym betonem. Czy zalegająca woda w piwnicy niesie ze sobą bardzo negatywne skutki ? Jak tylko strop będzie kompletny, przystąpię do jej wypompowania - lecz zastanawiam się czy w jakiś sposób na czas zimy mam próbować pozbyć się wilgoci ? Link do komentarza
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 12 grudnia 2011 Udostępnij #2 Napisano 12 grudnia 2011 Po wypompowaniu wody należy zapewnić przepływ powietrza w piwnicy a wilgoć samoczynnie odparuje. Link do komentarza
ewamariusz Napisano 12 grudnia 2011 Udostępnij #3 Napisano 12 grudnia 2011 Witam. Mi właśnie robią dach, ale opady w ostatnim czasie były dość spore i zalało mi pareter i piwnicę, część wody wybieram ręcznie i jak wspomniał "Budujemy Dom - b..." robię przeciągi i woda paruje. Pozdrawiam Link do komentarza
Drevan Napisano 14 grudnia 2011 Autor Udostępnij #4 Napisano 14 grudnia 2011 Dziękuję za porady - wczoraj pogoda dopisała więc i pojawił się beton. Cieszę się niezmiernie, że samemu udało mi się opanować całą sytuację. Teraz pozostaje pozbyć się wody - przeciąg zrobi się sam ponieważ otwory wentylacyjne i przysłonięte okienne. Lżej na sercu i kieszeni Link do komentarza
retrofood Napisano 15 grudnia 2011 Udostępnij #5 Napisano 15 grudnia 2011 I na razie mrozu nie zapowiadają. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się