Skocz do zawartości

Zgodnie z wybranym świadomie projektem

Recommended Posts

Napisano
Uważam, że przy wznoszeniu ścian powinniśmy pozostać przy technologii zaproponowanej przez projektanta. To właśnie na etapie wyboru projektu należy poświęcić więcej czasu na decyzje dotyczące całego procesu budowlanego oraz przeanalizować dalsze lata zamieszkiwania w wybudowanym domu.
Jestem zwolennikiem ścian warstwowych skonstruowanych w ten sposób, że warstwa nośna jest jak najcieńsza, zaś warstwa ocieplająca jak najgrubsza, np. YTONG 24 cm + ocieplenie 20-30 cm.
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

A jakie uzasadnienie dla ocieplenia 20 - 30 cm?

Z ciepłymi oknami, uszczelnieniem budynku i rekuperacją taka izolacja daje wysoki komfort kimatyczny przy niskich rachunkach za energię grzewczą.
Napisano
Zwiększając grubość styropianu już w pewnym momencie niczego więcej się nie osiągnie poza wydanymi pieniędzmi! icon_biggrin.gif Więc 30 cm grubości warstwy ocieplającej to tylko wydane pieniądze.
Napisano
Cytat

Zwiększając grubość styropianu już w pewnym momencie niczego więcej się nie osiągnie poza wydanymi pieniędzmi! icon_biggrin.gif Więc 30 cm grubości warstwy ocieplającej to tylko wydane pieniądze.

Każdy ma prawo do własnego zdania. Mój znajomy wybudował kanadyjczyka i ma rachunki 1000zł za ogrzewanie rocznie. Acha, izolacja 24 cm + 10 cm styropianu na dużej pustce powietrznej. Styropian (dołożony po kilku latach) dał dodatkowo kilkuprocentowe oszczędności na ogrzewaniu, ale podstawowa izolacja 24 cm się sprawdziła w 100%. No, ale, jak pisałem, każdy ma prawo do własnego zdania.
  • 2 miesiące temu...
Napisano
Ja rownież uważam, że technologia zaproponowana przez architekta jest najwłaściwsza i w wyjątkowych wypadkach trzeba coś pozmieniać. Jestem zwolennikiem muru jednowarstwowego, chociaż w naszym kraju dużo powszechniejsze są technologie wielowarstwowe, ponieważ dużo łatwiej zamaskować niedoróbki i błedy wykonawcze, a wszystko przykryje styropian i jest pięknie. icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Ja rownież uważam, że technologia zaproponowana przez architekta jest najwłaściwsza i w wyjątkowych wypadkach trzeba coś pozmieniać. Jestem zwolennikiem muru jednowarstwowego, chociaż w naszym kraju dużo powszechniejsze są technologie wielowarstwowe, ponieważ dużo łatwiej zamaskować niedoróbki i błedy wykonawcze, a wszystko przykryje styropian i jest pięknie. icon_smile.gif

Leszek, tylko ignorant lub ktoś mocno wypłukany z kasy przykrywa dom styropianem. Niemal zawsze daje się od zewnątrz tynk lub jakąś cegłę oblicówkę, a nie styropian. No chyba, że miałeś na myśli błędy wykonawcze, których nie da się przykryć tynkien icon_smile.gif
  • 5 miesiące temu...
Napisano
ocieplanie 30cm a co z fizyką budynku ze sprawami takimi jak wymiana wilgoci. Jeśi ktoś bedzie przesadnie oszczędny i będzie grzał nie otwierając okien np. w zime to wiadomo co mu grozi np. ładny okaz pleśni lub grzybków na otoczeniu okna.

Nie jestem fachowcem ale co w na to ??

pozdrawiam
Napisano
Cytat

ocieplanie 30cm a co z fizyką budynku ze sprawami takimi jak wymiana wilgoci. Jeśi ktoś bedzie przesadnie oszczędny i będzie grzał nie otwierając okien np. w zime to wiadomo co mu grozi np. ładny okaz pleśni lub grzybków na otoczeniu okna.

Nie jestem fachowcem ale co w na to ??

pozdrawiam

Niekoniecznie, przecież wspomniano o wentylacji nawiewno-wywiewnej z odzyskiem ciepła (rekuperator) tak więc nie ma mowy o grzybkach! A 30 cm ocieplenia rekomendują spece od domów pasywnych. Ja jestem za!
  • 4 tygodnie temu...
Napisano
Troche poczytałem o domach pasywnych i ze względu na osiągnięcie podobnego standartu mój mur będzie miał ściany z ytonga 40 cm + prawdopodobnie wełna 15 cm. niestety urośnie na zewnątrz aby utrzymać wymiary wnętrz icon_smile.gif
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Cytat

Troche poczytałem o domach pasywnych i ze względu na osiągnięcie podobnego standartu mój mur będzie miał ściany z ytonga 40 cm + prawdopodobnie wełna 15 cm. niestety urośnie na zewnątrz aby utrzymać wymiary wnętrz icon_smile.gif

Witam!
Ja również zamierzam budowac z Ytonga 44 jedną warstwę, ale uważam, że nie ma potrzeby ocieplania takiej ściany, z tego co mozna się naczytać lub dowiedzieć. Co o tym sądzisz? Dlaczego chcesz ocieplać taką grubą ścianę? Czy te koszty naprawdę się zwrócą i kiedy? Czy ktoś robi jakąś wycenę czy kalkulację? jeszcze pytanko, ile obecnie kosztuje taki jeden bloczek, orientacyjnie, naturalnie na dzień dzisiejszy.
Pzdr icon_confused.gif icon_confused.gif??:

DSC01446.jpg

Napisano
Dlaczego mniejsza inwestycja ma się zwacać.? Przecież w domach izolowanych nie stosuje się ogrzewania centralnego,. Zaizoluj dom , zrób skutecznę wentylację i elektryczne ogrzewanie . Dom izolowany zużywa 40 kWh/m2 rocznie a koszt założenia systemu ogrzewania na 150m2 to około 4000-5000 zł. zostaję naprawde sporo kasy na minimum 30 cm styropianu w podłodze, 30 cm wełny w ścianie od środka by wilgoć nie wchodziła, i 50 cm w dachu! A ytong niezabezpieczony przed wilgocią... im grubszy tym więcej wilgoci.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• No wyszło petarda i nic się z tym nie dzieje. 
    • Oto instrukcja krok po kroku, jak skutecznie odszarzyć i odnowić taras drewniany za pomocą Osmo -Gel 6609:     Krok 1: Przygotowanie tarasu Usuń meble ogrodowe i inne przedmioty z tarasu. Zamiataj taras, aby usunąć luźny brud, liście i inne zanieczyszczenia. Dokładnie zwilż powierzchnię wodą – to pomoże żelowi równomiernie wniknąć w drewno. Zabezpiecz metalowe elementy i rośliny – przykryj je np. folią, aby uniknąć uszkodzeń przez preparat. Krok 2: Aplikacja Osmo żel do odszarzania ;6609 Dokładnie wymieszaj preparat przed użyciem. Nałóż żel obficie pędzlem lub szczotką wzdłuż słojów drewna. Żel ma konsystencję zapobiegającą ściekaniu, więc nadaje się również na powierzchnie pionowe. Pozostaw żel na około 20 minut, nie dopuszczając do jego wyschnięcia. W razie potrzeby możesz lekko zwilżyć powierzchnię wodą w trakcie działania. Krok 3: Czyszczenie powierzchni Po upływie 20 minut, wyszoruj powierzchnię szczotką tarasową (np. Osmo szczotka do tarasów) zgodnie z kierunkiem słojów drewna. Dokładnie spłucz wodą, najlepiej z użyciem węża ogrodowego lub myjki niskociśnieniowej. Pozostaw drewno do całkowitego wyschnięcia – minimum 24–48 godzin. Krok 4: Ochrona drewna po odszarzeniu Po wyschnięciu drewna, zabezpiecz taras odpowiednim olejem do drewna Osmo, np.: Osmo Tarasowy Olej Ochronny (dla naturalnego wyglądu) Osmo Olej do tarasów z pigmentem (jeśli chcesz odświeżyć kolor) Aplikuj olej cienką warstwą pędzlem lub aplikatorem do oleju, zgodnie z instrukcją producenta. Wskazówki dodatkowe: Pracuj w pochmurny, ale suchy dzień – nie stosuj środka w pełnym słońcu ani przed deszczem. Nie rozcieńczaj żelu – produkt jest gotowy do użycia. Wydajność: ok. 10 m² z 1 litra przy jednej aplikacji (w zależności od stopnia poszarzenia). Chcesz, żebym przygotował z tego wersję do druku lub do umieszczenia na stronie/sklepie?
    • Ostatnio wchodzę na poddaszę pod wieczór, a nagle się zachmurzyło, drzwi na przestrzał otwarte. Ubieram podkoszulek i nie wiem o co chodzi, bo podkoszulek mokry. Patrzę na higrometr, a tu 89%. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Dobrze, ze się w końcu dowiedziałeś. Przecież mrówki mają "mszycowe" farmy (albo fermy) i nie dadzą ich tknąć, bo mają darmową spadź, żarelko do oporu. Ja od dawna kleję lepem pnie wszystkich drzew i co się tylko da. To taka taśma, dwustronnie klejona. Jedna strona klei do drzewa (korę pnia trzeba w tym miejscu delikatnie zrównać, żeby szparami nie przechodziły pod spodem) i dookoła pociągnąć pasek, taki na 5 centymetrów. A wtedy warstwy wierzchniej żadna mrówka nie przejdzie. I po zawodach. Na rok jest spokój.     Nie skłaniaj się. Mnie schły gałązki wiśnio-czereśni. Wyszukałem gdzieś, ze to szkodnik, którego larwy żyją pod warstwą kory i stamtąd szkodzą. I ze walka z nimi jest bardzo trudna. Wiec drzewka poszły pod siekierę i mam spokój. U Ciebie też może być coś, co mieszka w ukryciu.  
    • Są układy do sterowania żyrandolem na dwóch przewodach + PE oddzielny (nawet w sklepie AVT są), więc nie ma problemu. 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...