Skocz do zawartości

Czy potrzeby jest kosztorys inwestorski?

Recommended Posts

Napisano
Witam
Kupiłem projekt domu wraz z kosztorysem budowlanym. Znajomy powiedział mi że taki kosztorys wogóle nie odzwierciedla kosztu budowy. Polecił mi zlecenie wykonania kosztorysu inwestorskiego przez kosztorysanta. Podobno taki kosztorys jest bardziej dokładniejszy.
Czy rzeyczywiście warto wydać dodatkowe pieniądze na ten kosztorys inwestorski?
Czy tamten kosztorys z biura projektowego jest nic nie wart?
Czy ktoś z was zlecał opracowanie takiego kosztorysu i czy cena w tym kosztorysue była zbliżona do rzeczywistej?
Bardzo prosze o poradę.
Gość mhtyl
Napisano
Cytat

Witam
Kupiłem projekt domu wraz z kosztorysem budowlanym. Znajomy powiedział mi że taki kosztorys wogóle nie odzwierciedla kosztu budowy. Polecił mi zlecenie wykonania kosztorysu inwestorskiego przez kosztorysanta. Podobno taki kosztorys jest bardziej dokładniejszy.
Czy rzeyczywiście warto wydać dodatkowe pieniądze na ten kosztorys inwestorski?
Czy tamten kosztorys z biura projektowego jest nic nie wart?
Czy ktoś z was zlecał opracowanie takiego kosztorysu i czy cena w tym kosztorysue była zbliżona do rzeczywistej?
Bardzo prosze o poradę.

Jak nie wiesz co z kasą robić to rób ten kosztorys icon_biggrin.gif Masz kosztorys wraz z projektem i to powinno Ci wystarczyć do powiedzmy celów poglądowych. Nawet gdy będziesz robił kosztorys dla banku to i tak to będzie kosztorys robiony pod bank i nie będzie on w 100% odzwierciedlał rzeczywistości. Ja robiłem kosztorys dla banku w ten sposób aby zmieścić się z kwotą i to był pic na wodę. A tak w ogóle to do czego potrzebny jest Ci ten kosztorys?
Napisano
Kosztorys jest mi potrzebny żebym wiedział dokładnie ile co mnie będzie kosztować. Szczególnie jesli będe zatrudniał wykonawcę to musze porównać jego oferę z kosztorysem, żebym nie płacił więcej niż jest w kosztorysie
Gość mhtyl
Napisano
Cytat

Kosztorys jest mi potrzebny żebym wiedział dokładnie ile co mnie będzie kosztować. Szczególnie jesli będe zatrudniał wykonawcę to musze porównać jego oferę z kosztorysem, żebym nie płacił więcej niż jest w kosztorysie

Kosztorys jak zrobisz dziś to "jutro" już będzie się różnił. Ja jak kupowałem bloczki w maju płaciłem 11,5 za szt a gdy dokupywałem w październiku to już skasowali mnie za te same 13,5 w tej samej hurtowni. A co do kosztorysu to chcesz zatrudnić wykonawcę aby zrobił Ci stan deweloperski czy chodzi Ci tylko o samą robociznę. Tak czy siak uważam ,że nie warto robić kosztorysu,warto natomiast zebrać od kilku wykonawców wycenę, i wtedy będziesz miał jako taki obraz kosztów i co najważniejsze kosztorys będziesz miał za darmo.
Napisano
Zapewne kosztorys koledze jest potrzebny aby wiedział jaki ma wziąć kredyt , żeby się nie okazało ze domek który miał kosztować 350 będzie kosztował 600. icon_smile.gif
  • 5 miesiące temu...
Napisano
Faktycznie, kosztorysy podawane w projektach są bardzo poglądowe. Najlepiej zlecic wycene kilku ekipom i porównac, odrzucić skrajne wyceny i wybrać ta uśrednioną. Ale oczywisćie wybór należy do Ciebie, jak dla mnie kosztorys inwestorski nie jest konieczny.
  • 2 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Ostatnio wchodzę na poddaszę pod wieczór, a nagle się zachmurzyło, drzwi na przestrzał otwarte. Ubieram podkoszulek i nie wiem o co chodzi, bo podkoszulek mokry. Patrzę na higrometr, a tu 89%. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Dobrze, ze się w końcu dowiedziałeś. Przecież mrówki mają "mszycowe" farmy (albo fermy) i nie dadzą ich tknąć, bo mają darmową spadź, żarelko do oporu. Ja od dawna kleję lepem pnie wszystkich drzew i co się tylko da. To taka taśma, dwustronnie klejona. Jedna strona klei do drzewa (korę pnia trzeba w tym miejscu delikatnie zrównać, żeby szparami nie przechodziły pod spodem) i dookoła pociągnąć pasek, taki na 5 centymetrów. A wtedy warstwy wierzchniej żadna mrówka nie przejdzie. I po zawodach. Na rok jest spokój.     Nie skłaniaj się. Mnie schły gałązki wiśnio-czereśni. Wyszukałem gdzieś, ze to szkodnik, którego larwy żyją pod warstwą kory i stamtąd szkodzą. I ze walka z nimi jest bardzo trudna. Wiec drzewka poszły pod siekierę i mam spokój. U Ciebie też może być coś, co mieszka w ukryciu.  
    • Są układy do sterowania żyrandolem na dwóch przewodach + PE oddzielny (nawet w sklepie AVT są), więc nie ma problemu. 
    • Zrobiłem dziś doświadczenie ekologiczne. Zabrałem z Katalpy dwie żywotne larwy biedronki i przeniosłem na słoneczniki zaatakowane mszycami. W momencie zaczęły mszyce pożerać. Dwie minuty. Mrówki które o mszyce dbają, w momencie je zaatakowały. Tak agresywnie, że larwy biedronki okaleczone odpadły z rośliny jedna po drugiej. Wniosek? Tępić mrówki! Tępić! Nie ma z nich w ogrodzie pożytku.
    • Jeżeli autora pytania to interesuje to można z tego zrobić układ w którym:  - lampy I i II będą zapalane i gaszone wspólnie (obie równocześnie) z każdego z trzech miejsc A, B, C; - lampa III będzie zapalana i gaszona niezależnie od lamp I oraz II z każdego z tych trzech miejsc.  To by wymagało zastosowania dwóch podwójnych łączników schodowych oraz podwójnego łącznika krzyżowego.  Jeżeli jest tym zainteresowanie to rozrysuję i opiszę układ połączeń.  Próbowałem jeszcze rozrysować układ z z potrójnymi łącznikami schodowymi i krzyżowymi, z lampami I i II zapalanymi i gaszonymi osobno, ale tu coś mi żył przewodów brakuje.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...