Samo pomalowanie powierzchniowo szlamem chudego betonu i ścian, zostawia niezaizolowany styk boczny "chudziaka" ze ścianą.
To jest "kapilarna autostrada" dla wody.
Miałem wątpliwości i właśnie je rozwiałeś, bo tam temperatura rzadko wzrasta powyżej 20°C, także nie wziąłem pod uwagę tego że tam jest zawsze chłodno. Mimo to w lecie spada wilgotność do 65%, zimą zawsze utrzymuje się ~75%. W pozostałych dwóch piwnicach jeszcze nie ma wylewek, w to lato planuje zrobić, więc w tych dwóch pierwszych też powinno się obniżyć dobre i parę %. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
A czy są w oknach nawiewniki higrosterowane?
Otwieranie na oścież okien w piwnicy w letnie dni "to strzał w kolano", zamiast osuszać, dodatkowo nawilżasz pomieszczenie.
Mury i posadzka, jeżeli mające kontakt z gruntem, utrzymują znacznie niższą temperaturę niż powietrze. Gdy ciepłe, nasycone parą wodną powietrze wpada do piwnicy i styka się z tymi zimnymi powierzchniami, gwałtownie się ochładza, dochodzi do kondensacji, "wyciskasz wodę z powietrza".
Piwnicę należy wietrzyć tylko wtedy, gdy temperatura i wilgotność na zewnątrz są niższe niż wewnątrz.
Recommended Posts