Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w interpretacji próby ciśnieniowej

odaro

Recommended Posts

Napisano
Chodzi mi pomoc w interpretacji próby ciśnieniowej w instalacji wodnej wykonanej z rur polipropylenowych.

Instalacja nabita powietrzem do 5 bar.

Po 30 min spadek ciśnienia minimalny. Ale po 2 godz. spadek był już 0,6bar dobito ponownie instalację do 5 bar po 2 godz. spadek o 0,3bar czyli można przyjąć że próba wypadła prawidłowo
czyli nie ma nieszczelności.

Ale kto mi wytłumaczy dlaczego jest ciągły spadek ciśnienia w instalacji od 0.2 do 0.6bar przez 24 godz.??????

Wskazania manometru cały czas pokazują spadek ciśnienia.

Czy ma tutaj znaczenie to próba jest wykonana powietrzem a nie wodą?
Napisano
Cytat

Oprócz polipropylenu są jeszcze w instalacji korki, może też być wadliwy zgrzew.

Przez 3 dni czyli od piątku do teraz ciśnienie w instalacji spadło z 3,5 bara do 1,0 bar.

Czy powinienem się martwić?
Napisano
Cytat

Przez 3 dni czyli od piątku do teraz ciśnienie w instalacji spadło z 3,5 bara do 1,0 bar.

Czy powinienem się martwić?

To zależy od charakteru. Jedni lubią się martwić, inni nie... icon_biggrin.gif

Sam Napisałeś w pierwszym poście, że próba wypadła prawidłowo. Nie pamiętam teraz dokładnie, jakie są wymagania tej próby (jaki spadek ciśnienia w jakim czasie), ale skoro tak Napisałeś, to pewnie wyniki były dobre. Weź pod uwagę, ze jest to instalacja wodna a nie powietrzna, więc i wmagania odnośnie szczelności są inne. Powietrzeto może uciekać nawet przez pory w rurkach (oczywiście w minimalnym stopniu, ale zawsze).
Martwić to Byś się mógł, jakby Ci uciekało ciśnienie przy wodzie... Mówię tu o próbie statycznej (bez włączonych pompek), bo po włączeniu instalacji normalne jest, ze się odgazowuje i spada ciśnienie.

No i jeszcze jeden ważny aspekt - temperatura. Jeżeli w trakcie trwania tych prób występują duże wahania temperatury, to nawet przy idealnie szczelnej instalacji będą występowały różnice ciśnień - to przy założeniu, że testy są bez naczynia wzbiorczego.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Cześć wszystkim  Nie dawno kupiliśmy nie duży dom na wsi. Po kapitalnym remoncie.  Wszystko jest super. Na uboczu nie małej wsi.  Mamy nie dużą trochę wąską łazienkę na piętrze. Bardzo duża część jest wyłożona lustrem, przez co wydaje się że jest dużo większa.  Nie ma tam prysznica, jest  tylko wanna, sedes,bidet i umywalka.  Za to na parterze jest jeszcze toaleta.  W łazience co mnie naprawdę urzekło jest durze panoramiczne okno, z  pięknym widokiem na same łąki i las.    Jest tylko jeden problem.  Nasza córka (18 lat) bardzo się wstydzi  korzyść z łazienki po zmroku.  Nie włącza światła. Kąpiel bierze z zapalonymi świeczkami, co działa to bardzo drażniąco na mój nos.  Nie wiem co zrobić z tym oknem?  Nie wchodzą w grę żadne żaluzje, rolety czy zasłony, bo trudno to uczymac w nalezystej higenicznej czystości.  Mój mąż pracuje za granicą, ostatnio ma dużo pracy i nie chce mu głowy tym zawracać.  Coś czytałam na temat jakiejś folli do oklejania.  Nie wiem jaką folię trzeba użyć.  Chodzi mi tylko o to żeby z wnętrza łazienki było wszystko widać co jest na zewnątrz.  A z zewnątrz nie było by widać (lub widoczność była by ograniczona) co jest w środku.    Co można z tym zrobić ???  (czym oblepic szyby)  Z góry dziękuję za wszelkie porady i pozdrawiam.   
    • Witam wszystkich    Nie dawno kupiliśmy nie duży dom na wsi. Po kapitalnym remoncie.  Wszystko jest super. Na uboczu nie małej wsi.  Mamy nie dużą trochę wąską łazienkę na piętrze. Bardzo duża część jest wyłożona lustrem, przez co wydaje się że jest dużo większa.  Nie ma tam prysznica, jest  tylko wanna, sedes,bidet i umywalka.  Za to na parterze jest jeszcze toaleta.  W łazience co mnie naprawdę urzekło jest durze panoramiczne okno, z  pięknym widokiem na same łąki i las.    Jest tylko jeden problem.  Nasza córka (18 lat) bardzo się wstydzi  korzyść z łazienki po zmroku.  Nie włącza światła. Kąpiel bierze z zapalonymi świeczkami, co działa to bardzo drażniąco na mój nos.  Nie wiem co zrobić z tym oknem?  Nie wchodzą w grę żadne żaluzje, rolety czy zasłony, bo trudno to uczymac w nalezystej higenicznej czystości.  Mój mąż pracuje za granicą, ostatnio ma dużo pracy i nie chce mu głowy tym zawracać.  Coś czytałam na temat jakiejś folli do oklejania.  Nie wiem jaką folię trzeba użyć.  Chodzi mi tylko o to żeby z wnętrza łazienki było wszystko widać co jest na zewnątrz.  A z zewnątrz nie było by widać (lub widoczność była by ograniczona) co jest w środku.    Co można z tym zrobić ???  (czym oblepic szyby)  Z góry dziękuję za wszelkie porady i pozdrawiam.       
    • Ciekawe co mu schrzanili.
    • Tak, ułożoną na warstwie kleju matę pokrywamy dodatkowo folią w płynie. Potem przyklejamy na to płytki. 
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...