Skocz do zawartości

Historia edycji

kamil99

kamil99

Ja myślałem trochę o czym innym, mimo, że temat tego nie dotyczy bezpośrednio. Ja planowałem wybudować sobie niewielki zbiornik wodny, by również móc w przyszłości generować przy jego wykorzystaniu, niewielką ilość prądu - choć to inwestycja znacznie droższa. Chciałem, by całość opierała się o budownictwo hydrotechniczne Jednak zastanawiam się nadal nad zezwoleniami, kosztami itp.

kamil99

kamil99

Również myślałem o takim rozwiązaniu. Ja planowałem wybudować sobie niewielki zbiornik wodny, by również móc w przyszłości generować przy jego wykorzystaniu, niewielką ilość prądu - choć to inwestycja znacznie droższa. Chciałem, by całość opierała się o budownictwo hydrotechniczne Jednak zastanawiam się nadal nad zezwoleniami, kosztami itp.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Izolacja przeciwwodna płyty balkonowej, termoizolacja oraz wylewka na balkonie.     https://youtu.be/AZyyEbtfCEw  
    • Szczerze radzę dodać nawiewniki w oknach. Bez nich nie ma prawidłowego dopływu powietrza do mieszkania. Ponadto w takiej sytuacji z wentylacją potrafią dziać się najdziwniejsze rzeczy, Na przykład jeden kanał wyciągowy działa normalnie, natomiast drugi - też z założenia wyciągowy - zasysa powietrze z zewnątrz. Nawiewniki mogą być nawet najprostsze, ręcznie regulowane. Można je zakładać również w istniejących oknach.  Co do reszty wentylacji, to skoro to ostatnie piętro, to z technicznego punktu widzenia ewentualne dodanie wentylatorów wyciągowych przynajmniej nie zaburzy działania wentylacji u sąsiadów. Jednak z drugiej strony oraz także z formalnego punktu widzenia, nie powinno się łączyć w jednej instalacji wentylacji grawitacyjnej i mechanicznej. Tak więc można mieć problemy przy kontrolach kominiarskich , jeżeli gdzieś doda się wentylatory wyciągowe.  Z technicznego punktu widzenia to wentylatora nie powinno się zakładać w ścianie pomiędzy aneksem kuchennym i łazienką. Powody opisałem poprzednio. Jeżeli już to taki wentylator powinien obsługiwać kanał wyciągowy w łazience. Jednak powinien to być wentylator albo działający stale, albo z taką powiększoną kratką, która nie blokuje ruchu powietrza, gdy jest on wyłączony.    
    • @Budujemy Dom - porady budowlane i instalacyjne 1. Tak, jak powstanie aneks w salonie, to będziemy wyburzać otwór pomiędzy kuchnia a pokojem. Opiszemy to we wniosku do spółdzielni, chociaż wiemy już, że to jest ścianka działowa bo sąsiedzi z niższych kondygnacji mają ja wyburzona i mają połączoną kuchnie z tym pokojem. 2. Sprawdziłem dokładnie wszystkie kanały i tak: w kuchni jeden mamy indywidualny, drugi (do tego był podłączony okap) idzie z niższych pięter. W łazience kanał idzie połączony z niższymi piętrami, w wc kanał indywidualny. 3. Nie, nie ma nawiewników, są to okna PVC z jakiś początków lat 2000 4. Na 95% tak 5. Ok, taki otwór i tak zrobimy, druga sprawa czy instalować tam wentylator czy nie. W łazience jest zainstalowany wentylator łazienkowy, tak zainstalowali którzyś z poprzednich właścicieli, a my "odziedziczyliśmy"   
    • Szlifujemy wieniec z nierówności szczególnie w miejscach szpilek pod murłatę. Jak pamiętacie - powstały pod drewnianymi klepkami podczas betonowania. Położyliśmy również papę pod przyszłą murłatę - Icopal Fundament 4,0. Będzie konkretna izolacja przeciwwilgociowa. Poranek obudził nas śniegiem i zasypanym stropem. Łopaty w dłoń!  
    • Komentarz dodany przez Gnoom: Na działce rodos można sobie pomalować. Z daleka wygląda ok, z bliska tragicznie. Kiedyś dałem się skusić n a pomalowanie łazienki, po miesiącu wszystko skułem i położyłem nowe kafle.
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...