Skocz do zawartości

Czy wystającą ponad dach część komina można wykonać z klinkierowej cegły dziurawki?

Recommended Posts

Napisano

Czy wystającą ponad dach część komina można wykonać z klinkierowej cegły dziurawki? Czy nie ma niebezpieczeństwa, że w te puste przestrzenie będzie wnikać woda? Słyszałem też, że normy dopuszczają tylko cegłę pełną

Pełna treść artykułu pod adresem:
https://budujemydom.pl/instalacje/kominki-i-kominy/porady/12117-czy-wystajaca-ponad-dach-czesc-komina-mozna-wykonac-z-klinkierowej-cegly-dziurawki

Gość MARCUS
Napisano
Mam kominy z klinkieru dziurawki (ta część nad dachem) i przez rok miałem zacieki do domu. Po wielu nieudanych próbach przeciwdziałania okazało się, że woda przedostaje się przez boczną powierzchnię cegieł. Wczejsze impregnowanie samych fug nic nie dało. Dopiero impregnacja środkiem do klinkieru na bazie silikonu całego komina pomogła w 100 procentach. Zanim do tego doszedłem miałem dwukrotnie zalany sufit w pokoju na poddaszu...
Napisano
Cytat

Mam kominy z klinkieru dziurawki (ta część nad dachem) i przez rok miałem zacieki do domu. Po wielu nieudanych próbach przeciwdziałania okazało się, że woda przedostaje się przez boczną powierzchnię cegieł. Wczejsze impregnowanie samych fug nic nie dało. Dopiero impregnacja środkiem do klinkieru na bazie silikonu całego komina pomogła w 100 procentach. Zanim do tego doszedłem miałem dwukrotnie zalany sufit w pokoju na poddaszu...

Kto tanio buduje, ten drogo buduje! Komin ponad dachem równiez powinien być wykonany z cegły klinkierowej pełnej.
Napisano
Cytat

Kto tanio buduje, ten drogo buduje! Komin ponad dachem równiez powinien być wykonany z cegły klinkierowej pełnej.

Sztuką jest tanio i dobrze icon_biggrin.gif Mam komin wykonany właśnie z klinkierowej dziurawki, stoi już 20lat i nic się nie dzieje, jeżeli się postępuje z "głową", to nic nie ma prawa przeciekać.
  • 4 lata temu...
Gość Zdzich
Napisano
Te ostatnie cegły co najmniej dwie warstwy powinny być z pełnej klinkierowej.A te na zdjęciu to chyba nazłość ktoś wmurował;to czysta głupota!
  • 5 miesiące temu...
Gość inzynier budownictwa
Napisano
A to ciekawe "rady" daje "ekspert"... Polska Norma kominowa jasno mówi KOMINY WYKONYWAĆ Z CEGŁY PEŁNEJ i !!! KROPKA !!!!
  • 1 miesiąc temu...
Gość pawel
Napisano
Niektórzy nie ogarniają że ta cegła pełni tylko funkcję DEKORACYJNĄ i mogła by być z kartonu zrobiona i też było by ok, nie naruszyło by to normy, bo faktyczny komin jest w środku ze specjalnego betonu.
Gość mhtyl
Napisano
Cytat

Niektórzy nie ogarniają że ta cegła pełni tylko funkcję DEKORACYJNĄ i mogła by być z kartonu zrobiona i też było by ok, nie naruszyło by to normy, bo faktyczny komin jest w środku ze specjalnego betonu.

Tu jest mowa o kominie murowanym a Ty piszesz o obmurowaniu komina systemowego a to jest różnica.
Przy kominie murowanym dziurawka klinkierowa odpada, przy systemowym jako obudowa czyli dekoracja może być, ale tu też należy spełnić kilka warunków aby było wszystko ok.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
mam komin z klinkieru dziurawki juz 15 lat, nic nie przecieka i nic sie nie poci
  • 2 lata temu...
Gość Obywatel
Napisano
Nigdy w życiu komin z dziurawki każdy jeden przecieka kanalikami do dołu jak napodka polną cegłę to woda wychodzi bokiem a zimą rozsadzi fugi pozdrawiam

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• a jednak dam https://www.onet.pl/informacje/newsweek/przez-ponad-dwa-miesiace-stosowalam-post-przerywany-co-poszlo-nie-tak/vbsvfw7,452ad802   akurat dla mnie te argumenty nie są decydujące, bez problemu potrafię wytrzymać nawet kilka dni bez jedzenia... a intensywne życie towarzyskie? to też się da, wiem coś o tym  
    • Gdyby nie zaatakowane mini słoneczniki nigdy bym nie zaczął interesować się Skorkiem .            
    • witam forumowiczów, Załaczam foto zniszczonego zębem czasu dachu, który aktualnie przecieka. Szykuje się do szybkiej reparacji, jednak póki co, nie będzie to pokrycie całości , a jedynie - zabezpieczenie obszaru, który przepuszcza na poddasze wodę. Proszę o informacje jakiego materiał będzie najlepszy? papa wierzchnia termozgrz? izoplast b?  nie mam doświadczenia. jak przygotowac powierznie? dzięki
    • Witam Szukam pomocy przy malowaniem farbą ceramiczną. Malowałem pokój na dwie warstwy. Po wyschnięciu gdy słońce wpada do pokoju to ukazują się takie pasy bardziej matowe, widać to tylko gdy patrzy się na ścianę pod kątem, na wprost tego nie widać. rozprowadzałem farbę wałkiem na ścianie po czym dodatkowo na koniec robiłem ostatni tych wałkiem zawsze od góry do dołu przed namoczeniem wałka i rozpoczęciem dalszego malowania - tak jak było na instrukcji od producenta. Malowałem wałkiem Anza Titex - jednak gdy jechałem od góry do dołu to tak jakby wałek się "puszył" i dlatego jest pasek bardziej matowy.   Jakieś rady co do malowania farbą ceramiczną ? ewentualnie jakieś inne wałki polecacie do tej farby ? Dodam, że mieszkanie jest po słonecznej stronie przez co temperatury w mieszkaniu są wyższe niż zawsze ale to jakoś 25/26 stopni.  
    • Mam. Odkryłem tajemnicę. Jest 1.00 w nocy, wylazlem zbierać opuchlaki z latarką. I wiecie co?   Skorki!   Na moich mini slonecznikach ozdobnych małych dziury w liściach od kilku dni.   Wpadam - a te skorki żrą jak opętane! Pozbierałem, postrząsałem - armia tego - podchodzę do Katalpy - a jakże!. Są. Żrą!   Uzbierałem do słoika moc.   To skorek! Szkodnik pieprzony biega jak oszalały i wyżera dziury! Będę powtarzał zbieranie po nocach. Pozdrawiam.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...