Skocz do zawartości

Podatek od nieruchomości

Gość adiqq

Recommended Posts

Gość adiqq
Napisano
doradzcie mi, mam pytanie w sprawie podatku od nieruchomosci - konkretnie domu.

Pierwotnie byłem w PINB 16.12.2010 i we wniosku jest data 16.12.2010 i napisałem że 15.12.2010 zakończyłem budowę. Ale pani w PINB zwróciła mi uwagę, że moje dokumenty są niekompletne - brakowało protokołu odbioru zjazdu indywidualnego. Udałem się do wydziału dróg i w/w protokół dostałem 12.01.2011. Tego samego dnia zaniosłem komplet dokumentów do PINB. Dat nie zmieniałem, ale na piśmie mam pieczątkę że wniosek złożyłem 12.01.2011.
Urząd miasta chce mnie obciążyć podatkiem od nieruchomości już za 2011 rok, tłumacząc się faktem, że budowa została zakończona 15.12.2010. Czy ma do tego prawo? czy nie jest tutaj istotne , że wniosek od odbiór budynku został złożony 12.01?
Napisano
Tak stanowi Ustawa o podatkach lokalnych:
Cytat

Art.6 Podatek od nieruchomości chwila powstanie obowiązku podatkowego
2. Jeżeli okolicznością, od której jest uzależniony obowiązek podatkowy, jest istnienie budowli albo budynku lub ich części, obowiązek podatkowy powstaje z dniem 1 stycznia roku następującego po roku, w którym budowa została zakończona albo w którym rozpoczęto użytkowanie budowli albo budynku lub ich części przed ich ostatecznym wykończeniem.

Ciebie dotyczy pogrubiona cześć przepisu - bo druga tylko budynku z "częściowym" odbiorem.

Wynika z tego, ze urząd ma rację, bo „fizycznie” budowa została zakończona w dniu który sam wskazałeś.
Taki punkt widzenia potwierdza:

Cytat

O momencie zakończenia budowy decyduje faktyczne zakończenie prac związanych ze wznoszeniem budynku i – co ważne – nie jest tu konieczne uzyskanie prawa do użytkowania budynku ani nie jest istotny fakt powiadomienia właściwego organu o zakończeniu budowy czy też wypełnienie innych obowiązków związanych z zakończeniem procesu budowlanego (wyrok NSA z 10 marca 2006 r., sygn. akt II OSK 625/05 i wyrok WSA w Warszawie z 3 lutego 2005 r., sygn. akt III SA/Wa 1835/04).

Chyba dałeś ciała, zgłaszając zakończenie budowy w grudniu. icon_cry.gif

Tak więc urząd miał prawo przyjąć pierwotny termin zakończenia budowy.
Można jednak pokusić się o złożenie wyjaśnienia, że budowa została fizycznie zakończona z datą tego „drugiego” zawiadomienia o zakończeniu budowy – być może urząd przyjmie takie wyjaśnienie. W zasadzie to nic nie kosztuje, a zysk może być wymierny.
A może urzędnicy nie znają tych orzeczeń NSA i WSA ?
Gość adiqq
Napisano
dzięki za odpowiedz
no dałem ciała....moje lenistwo, bo składając papiery tego 12 stycznia wystarczyło przepisać druk na nowo...z nową datą.
chociaż i tak w dzienniku budowy jest wpis o zakończeniu budowy z 15.12...
pozostaje zacisnąć zęby i płacic...icon_smile.gif
Gość adiqq
Napisano
na szczęście, to tylko 124 zł za sam dom icon_smile.gif - przed chwilą dzwoniłem....

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• poradź lepiej, pokaż sie profesjonalnie - zamiast wypisywania głupawych pierdół  
    • Historia wygląda tak, że mieszkanie kupiliśmy w marcu 2022. Było kupione od poprzedniego właściciela, który najprawdopodobniej flipowal mieszkaniami, kupił, wyremontował i ja się pojawiłem i kupiłem. Mieszkanie kupiłem świeżo po remoncie. Pierwsze problemy zaczęły pojawiać się w następną zimę, czyli na przełomie 2022/2023 bo sąsiad z dołu pokazał mi, że od sufitu pod naszym balkonem ma trochę mokre ściany. Na naszej ścianie o którą mi chodzi, zacząłem zauważać wilgoć już chyba na wiosnę 2023. Czy ściana przemarzala/przemakala przed remontem nie mam pojęcia i już do tego nie dotrę. Jeśli chodzi o ocieplenie budynku, jakieś prace na elewacji były robione w okolicach 2010 roku, ale budynek nie jest ocieplony styropianem. Drzwi balkonowe najprawdopodobniej nie były wymieniane w czasie tego remontu mieszkania sprzed mojego kupna, bo nie wyglądaly na nowe.  Co najlepiej zrobić w takiej sytuacji? Na ocieplenie elewacji nie mam co liczyć, bo jestem właścicielem jednego z wielu mieszkan w tym bloku. Dodam, że na ścianie gdzie się zbiera wilgoć nie ma kaloryfera a na ścianie po drugiej stronie kaloryfer jest i tam też taka wilgoć się pojawia ale w zdecydowanie mniejszym stopniu. 
    • Z OSB mi doradziło dwóch fachowców, a deski wiadomo że sztywniejsze, ale myślę że to, że OSB z GK będą razem ze sobą skręcone dadzą już dużo. A co do wyprostwania ścian czy skosów, to jest zrobione co do milimetra. Za pomocą dobrego lasera w zasadzie nie ma z tym większych problemów, ale trochę czasu na to trzeba poświęcić. Jakby ktoś chciał zrobić to "po łebkach", nie ma opcji później z tego wyjść, bo każdą płytę trzeba byłoby ciąć inaczej. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Sam zastosowałem folię aktywną, bo piana PUR nie ma równej powierzchni, stąd do 10cm mam pustkę za folią, ale nie jest to aluminiowa. A co do tej aluminiowej to może jako aktywna to coś w tym może być, ale co ma dawać dodatkowa pustka to pojęcia nie mam. Według mnie trochę przerost treści nad formą. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Nie jest to kluczowe już mi się wydaje. W każdym bądź razie zapoznając się w sieci z informacjami zazwyczaj faktycznie można znaleźć informację, że kładziemy wełnę na równi z folią. Nie spotkałem się z celowym zostawianiem tam np. 2-3 cm luzu. To, że ta wełna potem obsiądzie i wtedy będzie szczelina już chyba jest doszukiwaniem się jakiegoś sposobu bronienia tego, że tam musi być szczelina.   Co do tej foli srebrnej od wewnątrz. Właśnie doczytałem się o co chodzi. Kilka dni temu widziałem jakiś filmik majstrów z YT co mówili o tym i tam było wspomniane, że taka folia ma najlepsze swoje właściwości gdy zostawi się szczelinę. Teraz doczytałem. Szczelinę można tam zostawić ale też nie jest to koniecznie. Taka folia nazywa się folią aktywną i reguluje przenikanie pary wodnej w zależności od warunków. Pewnie kolejny temat rzeka...
    • Nie słyszałem o takich praktykach i nie wiem ile taka folia aluminiowa kosztuje i czy to się w ogóle opłaca, tzn koszt vs oszczędność energii. Z tego co wiem, najlepiej wykonana izolacja to taka, która bezpośrednio przylega do folli paroizolacyjnej, ponieważ każda pustka powietrzna, a w przypadku poddasza za płytą GK ma już w granicach 50% niższą temperaturę niż w pomieszczeniu, czyli stwarzają się idealne warunki do wykraplania. Dlatego jedyna pustka powietrzna w każdym przypadku skosów czy sufitu powinna się znajdować za ociepleniem tak jak pisze[mention=66843]rett[/mention] np przed deskowaniem, lub za membraną, która z zasady ma mieć wysoką paroprzepuszczalność, bo w przypadku piany PUR, którą klei się bezpośrednio do membrany inczej się nie da. Dlatego uważam że podstawowym błedęm jest dodatkowe ocieplanie przesztrzeni nad sufitem, bo nad sufitem powinna być już tylko wentylacja aż do kalenicy. Było tu już kilka tematów o wyciekach po ścianach szczytowych. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...