Stforek (Łukasz) Napisano 13 stycznia 2011 #1 Napisano 13 stycznia 2011 Witam,Mam dwa pytania dot. przebiegu rury z gazem w budownictwie jednorodzinnym1. Czy na zewnątrz budynku rura gazowa może przebiegać w warstwie izolacji (w styropianie przykrytym tynkiem elewacyjnym) - jeśli tak czy musi spełniać dodatkowe warunki (specjalny kanał, specjalna rura ?)2. Czy podczas prowadzenia rury na zewnątrz (na działce) są przepisy na temat mijania się rury gazowej z kablami elektrycznymi, podłączeniem wody, instalacją kanalizacyjną - jakie ?Pozdrawiam.
JacekW81 Napisano 13 stycznia 2011 #2 Napisano 13 stycznia 2011 (edytowany) Ekspertem nie jestem, szczególnie jeśli chodzi o gaz.Tu znalazłem trochę podobny temat:https://forum.budujemydom.pl/Instalacja-gaz...tal-t13659.htmlPoczekaj jeszcze na odpowiedz ekspertów.Osobiście uważam, że projekt to podstawa. Edytowano 13 stycznia 2011 przez JacekW81 (zobacz historię edycji)
autorushd Napisano 13 stycznia 2011 #3 Napisano 13 stycznia 2011 ja mam taka rurę na ścianie. Długości ok 7m. W ociepleniu absolutnie wykluczone. Ja mam na styropianie.
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 14 stycznia 2011 #4 Napisano 14 stycznia 2011 Cytat Witam,Mam dwa pytania dot. przebiegu rury z gazem w budownictwie jednorodzinnym1. Czy na zewnątrz budynku rura gazowa może przebiegać w warstwie izolacji (w styropianie przykrytym tynkiem elewacyjnym) - jeśli tak czy musi spełniać dodatkowe warunki (specjalny kanał, specjalna rura ?)2. Czy podczas prowadzenia rury na zewnątrz (na działce) są przepisy na temat mijania się rury gazowej z kablami elektrycznymi, podłączeniem wody, instalacją kanalizacyjną - jakie ?Pozdrawiam. Przepisy to podstawa, jak tu słusznie zauważono. Odcinek między skrzynką a odbiornikiem w budynku musi być wykonany zgodnie z projektem i odebrany przez uprawnioną osobę. Na zewnątrz budynku rura może przebiegać w warstwie izolacji.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się