mysza223 Napisano 11 grudnia 2010 Udostępnij #1 Napisano 11 grudnia 2010 Zamieszczamy wymyślone przez siebie przepisy - oczywiście sprawdzone i jadalne Na początek dla zachęty coś co ja nazywam "ŚMIETNIK" - przepis dla ciężko pracujących nie baczących na dietę1 kg mąki, 5 jaj, 1kg kiełbasy zwyczajnej, duża papryka w każdym kolorze po jednej, duza cebula 1 szt, 0.5 kg kiszonych ogórków, 1 słoik ogórków korniszonów, 3-4 kawałki papryki ze słoika, 0,5 kg ser żółty, ketchup, majonezZ mąki i jaj oraz wody robimy ciasto naleśnikowe (takie ciut gęstrze) Wszystkie ogórki jak i paprykę wraz z serem kroimy w kostkęKiełbasę kroimy w kostkę i wraz z pokrojoną cebulą smażymy do zeszklenia się (cebuli oczywiście) i odtawiamy do stygnięcia.Wszystko wrzucamy do ciasta naleśnikowego dodajemy trochę soli i ziół prowansalskich i mieszamy.Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy - podgrzewamy i na całą powierzchnię wykładamy chochelką placek o grubości około 1,5 - 2 cmSmażymy po obu stronach na lekki brązPodajemy na gorąco posmarowane majonezem i polane ketchupemSmacznego życzę Link do komentarza
daggulka Napisano 11 grudnia 2010 Udostępnij #2 Napisano 11 grudnia 2010 ja z tych opornych na wiedzę kulinarną.... chętnie poczytam jak ludziska coś z czegokolwiek wykonują .... bo czasem też mi się zdarza że zapominam zakupów zrobić i mam echo i żeberka żydowskie w lodówce .... czyli - wpisywać ludziska , cobym mogła zgapić coś na szybko i z beleczego najchętniej ... Link do komentarza
Baru Napisano 11 grudnia 2010 Udostępnij #3 Napisano 11 grudnia 2010 No fakt dietetyczne to to nie jest A z takiej ilości jakpodałeś to ile takich placków wychodzi?A tak w ogóle to mój drogi - czy takie żarcie dla Twojego serducha to jest w porządku? I jak się czujesz?? Link do komentarza
Chef Paul Napisano 11 grudnia 2010 Udostępnij #4 Napisano 11 grudnia 2010 Proponował bym te swoiste "pancakes" smażyć na rozgrzanym oleju - zamiast oliwy Kalorii tu liczyć bym nie proponował Link do komentarza
mysza223 Napisano 11 grudnia 2010 Autor Udostępnij #5 Napisano 11 grudnia 2010 Cytat No fakt dietetyczne to to nie jest A z takiej ilości jakpodałeś to ile takich placków wychodzi?A tak w ogóle to mój drogi - czy takie żarcie dla Twojego serducha to jest w porządku? I jak się czujesz?? Na patelni o srednicy 25 cm wychodzi 10-12 plackówNa serce nie szkodzi co jedynie jak wszystko smażone mozna poczuć na wątrobiePo za tym zajefajne i smaczneDuża dawka kaloriiMam w zanadrzu jeszcze parę fajnych przepisów ale poczekam na innych Cytat Proponował bym te swoiste "pancakes" smażyć na rozgrzanym oleju - zamiast oliwy Kalorii tu liczyć bym nie proponował Kto chce to może i na smalcu Link do komentarza
Chef Paul Napisano 11 grudnia 2010 Udostępnij #6 Napisano 11 grudnia 2010 Cytat ... Cytat Proponował bym te swoiste "pancakes" smażyć na rozgrzanym oleju - zamiast oliwy Kalorii tu liczyć bym nie proponował Kto chce to może i na smalcu ... hmmmm ... mnie raczej chodzi o nazewnictwo (olej - oliwa ... to jednak nie to samo)a na smalcu można i owszem ... a jeszcze lepiej na tłuszczyku wytopionym z wędzonego boczku (Twój "Śmietnik" - jak go nazywasz - nabierze charakteru) Link do komentarza
mysza223 Napisano 11 grudnia 2010 Autor Udostępnij #7 Napisano 11 grudnia 2010 Cytat Kto chce to może i na smalcu ... hmmmm ... mnie raczej chodzi o nazewnictwo (olej - oliwa ... to jednak nie to samo)a na smalcu można i owszem ... a jeszcze lepiej na tłuszczyku wytopionym z wędzonego boczku (Twój "Śmietnik" - jak go nazywasz - nabierze charakteru) Ja smażę na oliwie a smażyć można na czym kto chce i całkiem dobry pomysł - na tłuszczyku z boczku Link do komentarza
Chef Paul Napisano 11 grudnia 2010 Udostępnij #8 Napisano 11 grudnia 2010 Cytat Ja smażę na oliwie a smażyć można na czym kto chce ... Jasne ... z gustami i smakami staram się nie dyskutować (nie zawsze jednak mnie to wychodzi ... taki nawyk zawodowy) Link do komentarza
jimt Napisano 12 grudnia 2010 Udostępnij #9 Napisano 12 grudnia 2010 Ja mam też taki przepis jak twój ino skład nadzienia inny. Nazywany przez nas jest pizza naleśnikowa:Ciasto jak na naleśniki(od siostry się nauczyłem: na osobę po 1 jajku szklance mąki i mleka, mieszać do uzyskania właściwej konsystencji)Do ciasta:Troczę soli, zioła prowansalskie(takie z napisem do pizzy )+ser żółty krajany w kostkę bądz grubo tarty+pokrajane w kostkę parówkiinne jak się lubi byle by było w miarę stałe i nadające się do smażenia.Miesza się ciasto z kostkami sera i parówki. Nalewa na gorącą patelnie tak od serca, ale nie za grubo, ok 1-1,5 cm.Smaży się z jednej strony, przewraca. Odstawia z ognia lub zmniejsza płomień to zależy od wprawy układania wierzchu.Na wierzch też tarty ser, pomidory, oliwki, podsmażone pieczarki, brokułu, kurczak z wczoraj itp+zioła Potem przykrywa przykrywką i stawia na małym palniku i na małym ogniu.Smaży się do zarumienienia spodu i stopienia sera z wierzchu.Delikatnie zsuwa na talerz, polewa sosem czosnkowym lub/i keczupem i JE!Można z piwkiem Link do komentarza
Mathir Napisano 19 grudnia 2010 Udostępnij #10 Napisano 19 grudnia 2010 Pomysł warty wypróbowania! Teoretycznie brzmi nieźle! Bardzo nieźle Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się