Skocz do zawartości

Darowizna działki

Fixxxer1

Recommended Posts

Witam wszystkich icon_smile.gif
Mam pytanie odnośnie przekazania działki przez teściów. Jest to działka rolna ok 1ha. Chcemy postawić tam bliźniaka razem z bratem żony (szwagrem). Mają to być oddzielne działki. W jaki sposób teściowie mają przepisać na nas tą działkę aby nie płacić podatków?
Jeśli przepiszą działkę na córkę (żonę) a później ona dopisze mnie notarialnie jako współwłaściciela to będzie dobre rozwiązanie?
Z góry przepraszam, ale kompletnie się na tym nie znam i nawet nie wiem czy dobrze opisałem problem icon_wink.gif
Cytat

Witam wszystkich icon_smile.gif
Mam pytanie odnośnie przekazania działki przez teściów. Jest to działka rolna ok 1ha. Chcemy postawić tam bliźniaka razem z bratem żony (szwagrem). Mają to być oddzielne działki. W jaki sposób teściowie mają przepisać na nas tą działkę aby nie płacić podatków?
Jeśli przepiszą działkę na córkę (żonę) a później ona dopisze mnie notarialnie jako współwłaściciela to będzie dobre rozwiązanie?
Z góry przepraszam, ale kompletnie się na tym nie znam i nawet nie wiem czy dobrze opisałem problem icon_wink.gif

Działke trzeba przekazać w formie darowizny notarialnej. Najpierw trzeba by ją podzielic na dwie. Nie ma konieczności, aby tesciowie przepisali najpierw na żonę, a później żona dopisywała Ciebie. Mogą to zrobic od razu na was obojga. Podatku nie będziecie musieli płacić, jeśli w ciągu pół roku zgłosicie darowizne do Urzędu Skarbowego. I tyle.
  • 2 tygodnie temu...
Cytat

Działke trzeba przekazać w formie darowizny notarialnej. Najpierw trzeba by ją podzielic na dwie. Nie ma konieczności, aby tesciowie przepisali najpierw na żonę, a później żona dopisywała Ciebie. Mogą to zrobic od razu na was obojga. Podatku nie będziecie musieli płacić, jeśli w ciągu pół roku zgłosicie darowizne do Urzędu Skarbowego. I tyle.

A po jaką ch... dzielić na dwie??? Sorry, ale nie poniemajet tego toku rozumowania. Może być darowizna na współwłasność żony i jej brata. Występują jako współwłaściciele o wszystkie warunki i pozwolenia. Podział można zrobić po wybudowaniu po ścianie wspólnej... A problemu z uzyskaniem pozwolenia na bliźniaka być nie powinno, byle by jego bryła spełniała warunki określone w decyzji (dlatego zawsze dopominajcie się przesłania projektu decyzji o warunkach zabudowy, żeby móc do niej zgłosić zastrzeżenia na piśmie).

Co do podatku od darowizn - w pierwszej grupie nie ma o czym mówić...\

Co do podatku od czynności cp - w zasadzie pobiera notariusz i wlicza w koszty aktu notarialnego...

Dopisałam: Synowa i zięć nie zaliczają się już do pierwszej grupy podatkowej, więc jeżeli chhcecie uniknąć podatku od darowizn to tylko na dzieci, a później dzieci na swoich małżonków...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...