Skocz do zawartości

900 PLN za geodetę

Recommended Posts

Napisano
Witam,
Mój geodeta zażyczył sobie 900 PLN za wyznaczenie 15 osi budynku i poziomu 0.
Domek będzie stał w podwarszawskiej miejscowości.
Czy jest to dobra cena?
Pozdrawiam!
Napisano
U mnie podobnie, pow. warszawski zachodni.

Cytat

Witam,
Mój geodeta zażyczył sobie 900 PLN za wyznaczenie 15 osi budynku i poziomu 0.
Domek będzie stał w podwarszawskiej miejscowości.
Czy jest to dobra cena?
Pozdrawiam!

Napisano
Cytat

Utargowałem na 800 pln i to wszystko na co było wykonawcę stać icon_wink.gif

Niech się inwestor uczy targować. Umiejętność niezbędna na placu boju (czyt. budowy) icon_biggrin.gif
Dolnośląskie 700zł, budynek i granice działki.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Witam serdecznie. A ja mam takie pytanie. Ostatnio kupiłem działkę 5,24h przy trasie z rzeką. Ale jest tak duży obszar że sam nie widziałem jeszcze całej tej działki i potrzebuję geodety który wytyczy mi granicę tej działki. Interesuje mnie cena za taką usługę.Pozdrawiam
  • 6 miesiące temu...
Napisano
Cytat

Witam serdecznie. A ja mam takie pytanie. Ostatnio kupiłem działkę 5,24h przy trasie z rzeką. Ale jest tak duży obszar że sam nie widziałem jeszcze całej tej działki i potrzebuję geodety który wytyczy mi granicę tej działki. Interesuje mnie cena za taką usługę.Pozdrawiam

wyślij mailem zapytanie do paru geodetów
nic nie wspominaj o wielkości działki
jak po robocie będzie chciał więcej to pokaż mu maila z wyceną
Napisano
Hmm. Oto fragment oferty, którą ostatnio dostałem mailem:

"Wytyczenie budynku wg. projektu GL-358 (4 osie na ławach cieślarskich oraz reper) 350 zł z materiałem . Każda następna oś (2 ławy cieślarskie) 25 zł. Ławy te będą ustawione na jednym poziomie."

Inny geodeta mi powiedział, że wytyczenie budynku zaczyna od 600 zł netto + materiał. Okolice Poznania.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Inwestorów i tak jest większa.  
    • To mój pierwszy dach i chcę wziąć zwykłą blachodachówkę, ale sprzedawca namawia na wersję z powłoką poliuretanową – mówi, że to inwestycja na lata i nie blaknie ani nie rysuje się tak łatwo. Koszt sporo wyższy. Czy ktoś ma u siebie taki dach? Jak to wygląda po 5–10 latach? Może odpuszczę i zostanę przy poliestrze, jeśli różnice są tylko marketingowe. Planuję użytkować dach minimum 30 lat.
    • Formalnie - tak... Jest przecież:  
    • Raczej tak - inaczej deweloper nie dostałby pozwolenia na budowę bo projekt nie spełniałby przepisów.  ?  
    • Proszę o poradę tych, co się znają, bo pojęcia nie mam jak właściwie do tematu podejść. Dwa lata temu stałem się właścicielem jednego z lokali na niewielkim osiedlu szeregowców. Niedawno dopiero zastanowił mnie fakt, że nie mamy dostępu do dachu. Temat zaistniał tym bardziej, że chcemy podejść do przeglądu kominowego i na fakt braku dostępu do dachu zwrócił uwagę kominiarz. Stwierdził, że takiego dostępu wymagają przepisy i powołał się na Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Konkretnie w Dziale VII. Bezpieczeństwo użytkowania, § 308 Wejścia na dach napisane jest, że w budynkach o dwóch lub więcej kondygnacjach nadziemnych należy zapewnić wyjście na dach co najmniej z jednej klatki schodowej, umożliwiające dostęp na dach i do urządzeń technicznych tam zainstalowanych. W odpowiedzi na zadane pytanie deweloper odpowiedział, że dostęp do dachu z zewnątrz (drabina na stałe przymocowana do elewacji) nie jest wymagana przepisami, ponieważ przepis dotyczy jedynie budynków z wydzieloną wewnętrzną klatką schodową. Nie rozumiem tego, że dwukondygnacyjny budynek (czyli minimum parter z piętrem, tak?) z wewnętrzną wydzieloną klatką schodową powinien taki dostęp mieć a budynek w zabudowie szeregowej (każdy lokal ma swoje wewnetrzne schody, które nie są traktowane jako "klatka schodowa"?) już nie, mimo że wysokość takiego budynku może być przecież identyczna? Dostęp do kominów to jedno, ale na przykład jakieś zaprószenie ognia i... możemy sobie z dołu tylko patrzeć i czekać aż strażacy przyjadą - oby na czas. Czy deweloper ma rację?
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...