Skocz do zawartości

Historia edycji

animus

animus

14 godzin temu, Draagon napisał:

Podbitka montować podbitkę ? No i kiedy ? 

1) Przed tynkami

2) Przed obróbkami blacharskimi

3) Po położeniu dachu

Dach mi przecieka - leje się po deskach, papiaki fruwają ( za krótkie były 3cm nie przebiły deski ) papa SBS za 98 zł po 3 latach nie spełnia już swojego zadania, więc wniosek pozostaje jeden - trzeba robić dach.

Dach generalnie z uwagi na koszty i robociznę i pomimo tego że kupiłem już łaty i kontrłaty, to w tej kwesti postanowione, że będzie gont bitumiczny - skłaniam sie ku GAF-owi, ale jeżeli jakiś producent, czy przedstawiciel handlowy z gontami bitumicznymi tu zagląda to czekam na oferty :) 420m2 do krycia :(.

Gont chcę montować za pomocą gwoździarki na gwoździe 4cm - taka grubość starczy i bez problemu bedzie się trzymać pokrycia.

Podbitka po dachu i ociepleniu ale przed tynkiem dekoracyjnym.

Dach przecieka bo mróz wyciąga  papiaki za pomocą podkładek metalowych jak woda zamarza.

Zastosuj podkładki z tworzywa to dach przestanie przeciekać.

http://sprzedajemy.pl/podkladki-papowe-nr30520052

animus

animus

14 godzin temu, Draagon napisał:

Podbitka montować podbitkę ? No i kiedy ? 

1) Przed tynkami

2) Przed obróbkami blacharskimi

3) Po położeniu dachu

Dach mi przecieka - leje się po deskach, papiaki fruwają ( za krótkie były 3cm nie przebiły deski ) papa SBS za 98 zł po 3 latach nie spełnia już swojego zadania, więc wniosek pozostaje jeden - trzeba robić dach.

Dach generalnie z uwagi na koszty i robociznę i pomimo tego że kupiłem już łaty i kontrłaty, to w tej kwesti postanowione, że będzie gont bitumiczny - skłaniam sie ku GAF-owi, ale jeżeli jakiś producent, czy przedstawiciel handlowy z gontami bitumicznymi tu zagląda to czekam na oferty :) 420m2 do krycia :(.

Gont chcę montować za pomocą gwoździarki na gwoździe 4cm - taka grubość starczy i bez problemu bedzie się trzymać pokrycia.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Myślę, że nie odstaje. Podłoga się nie ugina, leży sztywno na całej powierzchni. W płytach jest opcja prowadzenia rury prostopadle w miejscu łuków, a łuki są dwa, tak aby moża było zrobić jednocześnie nawrót i poprowadzić rurkę w poprzek, albo zrobić tylko nawrót. W tych miejscach folia aluminiowa nie otula tak fajnie rurki jak w pozostałych.   Na zdjęciu widać czerwony kolor między łukiem a tą prostopadłą rurką i fioletowy chłodniejszy "trójkąt" między łukami. A ta prostopadła rurka leci praktycznie przy samej ścianie. Nawet w wariantach z aluminiowymi promiennikami - nie widziałem aby były dostępne w wersji na łuki, tylko proste odcinki. Swoją drogą, cały czas zastanawiam się czy i jak zmieniły by się temperatury gdybym dołożył takie promienniki.   Jednak na ten moment najgorzej, że obecnie podłoga ma 23-24*C max a panele w dotyku są poprostu chłodne. Może nie zimne, ale jednak chłodne, a bez paneli podłoga mimo sporej róznicy temperatur była jednak ciepła i przyjemna w dotyku. Mam wrażenie że zamiast ogrzewania podłogowego wyszedł tylko taki bajer, który sprawia że podłoga nie jest całkowicie zimna, tylko letnia. A wykonana została w zasadzie w takim samym standardzie jak na poniższym filmie (polecam od 2:30), tylko zamiast płyt Fermacell 12.5mm, został położony 20mm sklejony i skręcony na zakładkę (EE20).   Nie wiem co jest nie tak, ale jak dla mnie to troche śmieszne, że podłogówka, która w teorii ma dawać większy komfort termiczny przy niższej temperaturze zasilania, polecana do ogrzewania niskotemperaturowego jak pompy ciepła nie jest w stanie zagrzać tego pokoju, a robi to grzejnik Purmo C22 o długości 100cm.
    • Chodzi o to, że jastrych odstaje od ekranu z folii aluminiowej, tam przy ścianie, on musi do niej dotykać.  Widać rurkę, ale ciepło nie rozlewa się na ekran, nie widać przesyłu tak jak w środkowej części zdjęcia.   Przy ścianie pomiędzy ekranem a tą rurką jest większa Δ𝑇.
    • W lewym górnym rogu jest styk podłogi i ściany. Zdjęcie wykonane jeszcze przed położeniem podkładu i paneli. Widać rórkę idącą wzdłóż ściany, prostopadle do całości podłogówki.   Po położeniu całej podłogi, temperatury jak na drugim zdjęciu, czyli ok 3*C niższe niż na samym jastrychu. Niestety kamerkę musiałem oddać zanim podłoga została wykończona, ale porównywałem z pirometrem i różnice między pirometrem a kamerką termowizyjną wynosiły +/-0.5*C. Także mam tylko 1 zdjęcie pojedynczego panela leżącego na podkładzie, gdzie sam podkład był zwinięty w rolkę więc nieco odstaje miejscami od jastrychu - co widać na zdjęciu w postaci niższej temperatury podkładu. Ale po położeniu całej podłogi efekt jest taki sam na całej podłodze.
    • U góry w lewym rogu, to styk ze ścianą zewnętrzną? Gdzie podziała się folia, czy tam jest pustka, słabo ekran przylega do jastrychu? 
    • Jeżeli jest tam papa w ścianie to masa KMB też może być.   Mas KMB nie można kleić na mokro, przed nałożeniem wymagają czystego i suchego podłoża, dla ATK 812 nie ma to znaczenia.    
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...