Skocz do zawartości

Ruuki vs Plannja vs Lindab vs Finco Stal

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie wybory blachodachówki do mojego domku. Pow. dachu to 168m2 do pokrycia, ponieważ nigdzie nie znalazłem odpowiedzi jaką blachę wybrać to zebrałem kilka materiałów i proszę o porady ekspertów:

Jaka będzie najtrwalsza i najlepsza blacha.

Dodam, że ceny są ze stron producentów i ich cenników. Nie wiem jak to wygląda w praktyce gdy będe chciał zamawiać u pośredników/ centrum budowlanych itp. Jak ktoś wie czy ceny wtedy są wyższe czy mniejsze niech mi napisze.

W każdym razie proszę o rady ekspertów co wybrać, jakie są plusy i minusy poszczególnych blach( Tylko proszę nie handlowców, a jeśli już to piszcie OBIEKTYWNIE)

Czekam na wasze uwagi i komentarze. (Poprawiajcie jak widzicie błedy)
Dzięki z góry

RUUKI:
Monterrey:
Poliester Standard - Gwarancja - Cena brutto m2 (efektywny) - Cena da pokrycie dachu(168m2)
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 25um) 10 lat - 33,18 - 5,574zł
Poliester Mat
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 25um) 10 lat - 41,09 - 6,903zł
Pural Mat
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 25um) 15 lat - 44,55 - 7,484zł
Elite:/u]
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 25um) 15 lat - 50,64 - 8,507zł

PLANNJA
Plannja Royal
(gr.0,55mm , powł.lakiernicz 50um) 30 lat - 51,24 - 8,608zł
Plannja Regent
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 25um) 10 lat - 43,31 - 7,276zł

LINDAB
Topline Poliester połysk
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 25um) 10 lat - 40,82 - 6,857zł
Topline Poliester Mat
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 25um) 10 lat - 43,46 - 7,301zł
Topline HBP
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 50um) 15 lat - 46,85 - 7,870zł

FINCO STAL
Blachodachówka "VEGA oraz VEGA MAX"
Poliester STANDARD
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 25um) ? lat(nie znalazłem) -32,50 - 5,460zł
Poliester MAT
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 25um) ? lat(nie znalazłem) -35,90 - 6,031zł
PURAL:
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 25um) ? lat(nie znalazłem) -41,90 - 7,039zł

[u]Blachodachówka "AKCENT oraz AKORD oraz VIVA"

Poliester STANDARD
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 25um) ? lat(nie znalazłem) -34,30 - 5,762zł
Poliester MAT
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 25um) ? lat(nie znalazłem) - 37,85 - 6,358zł
PURAL
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 25um) ? lat(nie znalazłem) - 44,75 - 7,518zł

Proszę o napisanie nad jaką blachą warto pochylić głowę i zastanowić się czy kupić?

Adam z Jaworzna Edytowano przez barkley1 (zobacz historię edycji)
Cytat

Do Moderatora
Dlaczego mi przeniesiono temat z działu Pokrycia dachowe, więźba i rynny ????

Ja nie buduje domu od podstaw ! Ja tylko zmieniam dach a to nie tem dział!

W tym dziale nie uzyskam odpowiedzi "Stan surowy zamknięty"

Co to ma znaczyć???? Jestem oburzony !!!

Post został przeniesiony, gdyż są niewielkie szanse, aby eksperci z wymienionych firm napisali obiektywnie dlaczego ich blachodachówka jest najlepsza.

Jest to jednak bardzo dobre pytanie do użytkowników wymienionych produktów, aby odpowiedzieli dlaczego właśnie ten materiał wybrali.

Pozdrawiam
Marcin Szymanik
Może nie jestem ekspertem, ale ja wybralem plannje royal, bo uległem reklamom. Nie żałuję, bo to solidna stal i bardzo ładnie wygląda. zobaczymy co się będzie działo po 10-15 latach. Pamiętaj, że połowa sukcesu to dobry wykonawca, wówczas zaden dach nie będzie przeciekał.

Cytat

PLANNJA
Plannja Royal
(gr.0,55mm , powł.lakiernicz 50um) 30 lat - 51,24 - 8,608zł

Uzupełnie jeszcze LINDAB bo ta cena dotyczy wysokiego profilu:
LINDAB - WYSOKI PROFIL LPAH
Topline Poliester połysk
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 25um) 10 lat - 40,82 - 6,857zł
Topline Poliester Mat
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 25um) 10 lat - 43,46 - 7,301zł
Topline HBP
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 50um) 15 lat - 46,85 - 7,870zł

a ta niskiego ( a nie napisałem wcześniej):

LINDAB - NISKI PROFIL LPAL:
Topline Poliester połysk
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 25um) 10 lat - 34,75 - 5,838zł
Topline Poliester Mat
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 25um) 10 lat - 36,94 - 6,205zł
Topline HBP
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 50um) 15 lat - 39,82 - 6,689zł

a CENA CIEKAWA I CHYBA KONKURENCYJNA W STOSUNKU DO INNYCH BLACHODACHÓWEK!

CZEKAM NADAL NA UWAGI EKSPERTÓW icon_smile.gif
Cytat

Jakieś argumenty za Royal-em? możesz przytoczyć w stosunku do np. LINDAB - NISKI PROFIL Topline HBP
(gr.0,5mm , powł.lakiernicz 50um) 15 lat - 39,82 - 6,689zł

napisałem ...
ale prosze, rozwine
to jedyna blacha /z wymienionych przez Ciebie/ o tej grubości
to jedyna /z wymienionych przez Ciebie/ o takim okresie gwarancji

o czyms to chyba swiadczy ...
poza tym to PLANNJA ... czyli marka ...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Dziękuję! O coś takiego mi chodziło. Mam nadzieję, że to rozwiąże spór.
    • I tu masz calkowita racje, ale... Wszak o tym domku z serduszkiem mowie od samego zalozenia tego watku . I on bedzie, ale dopiero, jak budowa bedzie zakonczona. Wtedy wybiore ostateczna lokalizacje, zeby potem nie zalowac, ze ten dolek pod wychodek moglby byc z pol metra w inna strone. Poza tym, budowa trwa, panowie wywijaja roznymi materialami w rozne strony, domek z serduszkiem moglby teraz troche przeszkadzac. A tak w ogole, to mam zamiar obsadzic go wiciokrzewem, ale podobno na wiciokrzewach bardzo lubia mieszkac mszyce. Ale to zabawa na przyszlosc 
    • To co jest teraz, to nie jest wentylacja grawitacyjna. Tu w ogóle nie ma pionowych przewodów wentylacyjnych wentylacji grawitacyjnej.   Zastosowanie ma tu norma PN-83/B-03430 Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej – Wymagania wraz ze zmianą PN-83/B-03430/Az3 luty 2000    Pogrubienia dodałem sam. Polecam zwrócić szczególną uwagę na punkt 5.1.2, który jednoznacznie rozstrzyga sprawę.   2.1.8. Odpływ powietrza z kuchni, łazienek, ustępów oraz pomocniczych pomieszczeń bezokiennych powinien być zapewniony przez otwory wywiewne, usytuowane w górnej części ściany i przyłączone do pionowych przewodów wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej zgodnie z 2.1.4. Do poszczególnych pionów wentylacyjnych powinny być przyłączone tylko pomieszczenia o tym samym charakterze (kuchenne, sanitarno-higieniczne itd.). Nie dopuszcza się wykorzystywania pionów obsługujących mieszkania do usuwania powietrza z pomieszczeń niemieszkalnych (piwnice, pralnie, suszarnie itp.).   Ponadto mamy tam:   2.2.7. Inne pomieszczenia (np. usługowe, techniczne itp.), znajdujące się w budynkach mieszkalnych, powinny być wentylowane zgodnie z wymaganiami rozdziału 4 lub z ewentualnymi szczegółowymi wymaganiami technologicznymi.   Zastosowanie ma ten fragment rozdziału 4:   4.6. Odpływ powietrza z pomieszczeń nie przeznaczonych do pobytu ludzi powinien być zapewniony bezpośrednio przez przewody wywiewne wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej.   Natomiast w rozdziale 5.1 opisano jak mają być prowadzone takie pionowe przewody wywiewne wentylacji grawitacyjnej.   5.1. Wentylacja grawitacyjna (…) 5.1.2. Przewody wywiewne. Powietrze z pomieszczeń należy odprowadzać za pomocą przewodów indywidualnych, wyprowadzonych ponad dach budynku.   5.1.3. Prowadzenie przewodów. Przewody wywiewne należy prowadzić pionowo przy ścianach wewnętrznych. Dopuszcza się odchylenie przewodów od pionu do 30°.Wyloty przewodów ponad dachem powinny być zabezpieczone przed opadami atmosferycznymi oraz przed nawiewaniem powietrza w wyniku działania wiatru.   5.1.4. Otwory wentylacyjne łączone z przewodami wywiewnymi powinny być usytuowane tak, aby odległość górnej krawędzi otworu od sufitu nie przekraczała 150 mm. Otwory te powinny mieć wyposażenie umożliwiające redukcje wolnego przekroju do 1/3, obsługiwane z poziomu podłogi. Obudowa otworu powinna umożliwiać zabudowę stałej przesłony (kryzy) dla dławienia nadmiaru ciśnienia.   Co do nawiewu powietrza to dopuszczalne będzie zarówno wykonanie w tym pomieszczeniu nawiewnika okiennego jak i ściennego. Napływ powietrza z pomieszczeń przyległych nie wchodzi w grę, gdyż zaburzałby działanie wentylacji w pozostałych wnętrzach. Wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna nie byłaby już wentylacją zrównoważoną.  
    • Też mi tak myśl przeszła przez głowę dlatego założyłem temat. Czy jest ktoś jeszcze w stanie się wypowiedzieć w temacie ? 
    • Posmarować płynem rurę i obracać wciskając,  Oczywiście rura ze sfazowaną krawędzią, a głębokość osaczenia  warto skontrolować  mierząc odległość od dna kielicha do płaszczyzny płytek .=
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...