honeym Napisano 4 października 2005 Udostępnij #1 Napisano 4 października 2005 Mam dylemat czy zastosować profile startowe przy wykonywaniu elewacji (styropian). A dylemat dlatego, że to jest jakaś blacha lub alauminium i czy w tym miejscu nie powstaje po prostu mostek cieplny który spowooduje, że ściana będzie chłodniejsza na tej wysokości. Link do komentarza
woltar Napisano 5 października 2005 Udostępnij #2 Napisano 5 października 2005 Witam 1. Nie bardzo jest słuszne stwierdzenie że powstanie tam mostek cieplny, gdyż w tym miejscu rozpoczynasz izolacje, a na samym skraju, tak na prawę to ona nie spełnia swojej roli, gdyż ciepło będzie uchodzić najkrótszą drogą , a nie tylko prostopadle, więc i tak jest tam mostek i tak. 2. zastosowanie listwy ma swoje dobr strony, utrudnia dostęp gryzoniom, równo układa się izolacja, ładniej i łatwiej wykańcza się jak jest listwa 3. jak możesz zastosój listwy aluminiowe są trwalsze i nie rdzewieją. pozdrawiam Link do komentarza
honeym Napisano 5 października 2005 Autor Udostępnij #3 Napisano 5 października 2005 Nie zupełnie prawdą jest, że w tym miejscu rozpoczynam ocieplenie. Styropian jest ułożony już na ścianie fundamentowej i do strefy cokołowej również, tylko cieńszy aby powstał uskok powyżej cokołu. Dlatego zakładam, że standardowo nie było by tu mostka cieplnego. Link do komentarza
woltar Napisano 5 października 2005 Udostępnij #4 Napisano 5 października 2005 Witam To trochę zmienia postac rzeczy. W takim wypadku role listwy przejmie styropian który masz ułożony, więc listwa ci nie jest potrzeba, możesz dać co najwyżej kątowniki do wykończenia krawędzi i jednocześnie wyrównania ewentualnych nierówności. pozdrawiam Link do komentarza
Gość Napisano 7 października 2005 Udostępnij #5 Napisano 7 października 2005 U mnie robiono bez profili startowych ocieplenie budynku. Bez profili oszdzędzasz ok 300 zł. Moja rada to dawać na starcie i na rogach budynku listwy plastykowe kątowniki. Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się