Keton79 Napisano 29 kwietnia 2010 #1 Napisano 29 kwietnia 2010 Witam. Proszę o pomoc. Rok temu kupiłem belki 15x15. Miały być ustawione i podbite panelami zakrywając poddasze.ustawione zostały ale nie zdążyłem ich poskręcać. Teraz zabierając się za to stwierdziłem że belki są znacznie poskręcane. Wydaje mi się że znaczące było tu schnięcia drewna. Nie wiem czy mogę je jeszcze naprostować. Liczę na Was i pozdrawiam.
norbiwolow Napisano 29 kwietnia 2010 #2 Napisano 29 kwietnia 2010 chyba nic z nimi już sie nie da zrobić - chyba że zamoczyć w wodzie ( raczej nie wykonalne ) i ułożysz posztamplowane do wyschnięcia - ewentualnie dokręcaj na max - moze się podda
stokrotka.35 Napisano 29 kwietnia 2010 #3 Napisano 29 kwietnia 2010 A może poskręcać takie jakie są ,a później o ile sie da dostrugać do równej powierzchni,tak by przybite panele nie odkształcały sie i równo wyglądałyNo chyba że bardzo drzewo sie poskręcało to będzie konieczność wymiany na nowe... ( odpowiadam jako laik ,nie jako spec - jeśli źle to przepraszam )
Budujemy Dom - budownictwo i instalacje Napisano 30 kwietnia 2010 #4 Napisano 30 kwietnia 2010 Skręconych belek z pewnością nie uda się wyprostować, natomiast przy niewielkim odkształceniu można spróbować zestrugać boki do uzyskania kątów prostych lub przynajmniej równej powierzchni od strony mocowania paneli.
tartak1 Napisano 6 maja 2010 #5 Napisano 6 maja 2010 Zgadzam sie z wypowiedzią kolegów belek nie wyprostujesz. Najprostszym rozwiązaniem będzie je zestrugać.
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się