Czy to tylko otwór na wylot przez strop? Jeżeli tak to wystarczy kawałek przyciętego styropianu plus pianka rozprężna. Jak zwiąże, to trzeba ją równo dociąć. Potem to miejsce zakryje tynk.
Rekuperacja to system niezbędny dla dobrego komfortu życia prawidłowej wymiany powietrza oraz zmniejszenia kosztów eksploatacji domu. https://dobraklima.com/rekuperacja/ Poczynając od dobrego projektu oraz wykonania systemy rekuperacji sa niezawodnymi rozwiązaniami polecam
Nie sposób tego dokładnie określić. Bo znaczenie ma zarówno ilość użytej farby jak i temperatura grzejników. Zapach może się utrzymywać bardzo długo. Ale największym problemem jest to, że nie jest to farba odpowiednia do takiego zastosowania. Teraz rozgrzana śmierdzi, czyli lotne związki organiczne wydzielają się z niej w dużych ilościach. Ale nawet jak będzie śmierdzieć mniej, to i tak może ich uwalniać się na tyle dużo, że będzie to szkodliwe dla zdrowia.
Tę farbę, dla własnego dobra, powinno się usunąć.
Pomalowałem kaloryfery żeliwne rozcieńczalnikową farbą Hammerite Prosto Na Rdzę (nie wodorozcieńczalną Hammerite Na Kaloryfery). Zrobiłem to na początku sierpnia, a jak zaczęli grzać na początku października, to farba zaczęła śmierdzieć. Czy jest tu ktoś, kto też użył tej farby i powie mi, jak długo u niego śmierdziało przy nagrzanych kaloryferach? Infolinia AkzoNobel nie potrafi dokładnie powiedzieć, a znajomi fachowcy mówią o ok. 2 tygodniach dla farb olejnych/ftalowych.