wiolawr Napisano 11 marca 2010 Udostępnij #1 Napisano 11 marca 2010 W salonie na podłodze mam położone deski gotowe do cyklinowania, ale mam dylemat kiedy pomalowac ściany i sufit? Czy przed cyklinowaniem - ale boję się że w czasie cyklinowania trochę może się wszystko zakurzyc (niby sprzęt ma byc dobry z wyciągiem itp ale mimo wszystko). Ale znowu po - to może się lakier zabrudzic i porysowac od ciągania drabiny. Poradźcie jak lepiej zrobic. Link do komentarza
Etka Napisano 11 marca 2010 Udostępnij #2 Napisano 11 marca 2010 Wydaje mi się, że po cyklinowaniu a nawet po lakierowaniu. Moim znajomym po lakierowaniu wyszły plamy na ścianach od oparów z lakieru. Zamalowały sie bez problemu, ale robota x 2. Link do komentarza
Gość stach Napisano 11 marca 2010 Udostępnij #3 Napisano 11 marca 2010 Niedawno malowałem razem z cyklinowaniem parkietów przez dwa miesiące mieszkanie trzypokojowe w bloku Po uzgodnieniach z cykliniarzem opróżniliśmy jeden pokój, zrobiłem gładź, pomalowałem ściany i sufit jeden raz. Następnego dnia wszedł cykliniarz, zeszlifował co trzeba, zagruntował i po dwóch godzinach zaszpachlował ubytki w parkiecie. Nazajutrz przeczyścił szpachlę i zalakierował, a trzeciego dnia powtórzył lakierowanie. Po dwóch tygodniach sezonowania zabezpieczyłem parkiet i pomalowałem docelowo ten pokój, potem przenieśliśmy - na zabezpieczoną, polakierowaną i doschniętą podłogę - meble z drugiego pokoju i powtórzyliśmy akcję z pierwszego pokoju: gładź, gruntowanie ścian, jednokrotne malowanie ścian, cyklinowanie i lakierowanie parkietu, sezonowanie, malowanie ostateczne. To samo z trzecim pokojem Zajęło to klientowi prawie całe wakacje, ale efekt jest doskonały W domku z zapleczem są warunki na szybszą akcję, ale poleciłbym docelowe malowanie zrobić po cyklinowaniu. Te najbrudniejsze czynności, związane z malowaniem przed cyklinowaniem. Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 12 marca 2010 Udostępnij #4 Napisano 12 marca 2010 Cytat Niedawno malowałem razem z cyklinowaniem parkietów przez dwa miesiące mieszkanie trzypokojowe w bloku Po uzgodnieniach z cykliniarzem opróżniliśmy jeden pokój, zrobiłem gładź, pomalowałem ściany i sufit jeden raz. Następnego dnia wszedł cykliniarz, zeszlifował co trzeba, zagruntował i po dwóch godzinach zaszpachlował ubytki w parkiecie. Nazajutrz przeczyścił szpachlę i zalakierował, a trzeciego dnia powtórzył lakierowanie. Po dwóch tygodniach sezonowania zabezpieczyłem parkiet i pomalowałem docelowo ten pokój, potem przenieśliśmy - na zabezpieczoną, polakierowaną i doschniętą podłogę - meble z drugiego pokoju i powtórzyliśmy akcję z pierwszego pokoju: gładź, gruntowanie ścian, jednokrotne malowanie ścian, cyklinowanie i lakierowanie parkietu, sezonowanie, malowanie ostateczne. To samo z trzecim pokojem Zajęło to klientowi prawie całe wakacje, ale efekt jest doskonały W domku z zapleczem są warunki na szybszą akcję, ale poleciłbym docelowe malowanie zrobić po cyklinowaniu. Te najbrudniejsze czynności, związane z malowaniem przed cyklinowaniem. Rozwiń czy to znaczy ,że na drugi raz malowałeś zakurzone ściany? jaka to była farba? Link do komentarza
Gość stach Napisano 12 marca 2010 Udostępnij #5 Napisano 12 marca 2010 Cytat czy to znaczy ,że na drugi raz malowałeś zakurzone ściany? jaka to była farba? Rozwiń Odkurzacz, miękka szczotka - to chyba oczywiste, więc po co o tym pisać - farba magnat Link do komentarza
wiolawr Napisano 12 marca 2010 Autor Udostępnij #6 Napisano 12 marca 2010 Cytat Niedawno malowałem razem z cyklinowaniem parkietów przez dwa miesiące mieszkanie trzypokojowe w bloku Po uzgodnieniach z cykliniarzem opróżniliśmy jeden pokój, zrobiłem gładź, pomalowałem ściany i sufit jeden raz. Następnego dnia wszedł cykliniarz, zeszlifował co trzeba, zagruntował i po dwóch godzinach zaszpachlował ubytki w parkiecie. Nazajutrz przeczyścił szpachlę i zalakierował, a trzeciego dnia powtórzył lakierowanie. Po dwóch tygodniach sezonowania zabezpieczyłem parkiet i pomalowałem docelowo ten pokój, potem przenieśliśmy - na zabezpieczoną, polakierowaną i doschniętą podłogę - meble z drugiego pokoju i powtórzyliśmy akcję z pierwszego pokoju: gładź, gruntowanie ścian, jednokrotne malowanie ścian, cyklinowanie i lakierowanie parkietu, sezonowanie, malowanie ostateczne. To samo z trzecim pokojem Zajęło to klientowi prawie całe wakacje, ale efekt jest doskonały W domku z zapleczem są warunki na szybszą akcję, ale poleciłbym docelowe malowanie zrobić po cyklinowaniu. Te najbrudniejsze czynności, związane z malowaniem przed cyklinowaniem. Rozwiń To chyba dobra myśl aby te najbrudniejsze prace wykonac przed cyklinowaniem a ostatnie malowanie po cyklinowaniu. Jeżeli nawet nie będzie się kurzyło to zawsze dotknie się ściany brudną ręką lub zarysuje farbę maszyną. Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 13 marca 2010 Udostępnij #7 Napisano 13 marca 2010 Cytat Odkurzacz, miękka szczotka - to chyba oczywiste, więc po co o tym pisać - farba magnat Rozwiń wszystkiego nie odkurzysz, w twojej wersji pomalowałeś na raz farbę z kurzem,a powinieneś zeskrobać ,pogipsować,przeszlifować,wpuścić cykliniarza(cyklinowanie ze wstępnym gruntowaniem),odpylić dokladnie zagruntować i pomalować dwukrotnie Link do komentarza
Kabiro Napisano 16 marca 2010 Udostępnij #8 Napisano 16 marca 2010 Zdecydowanie po lakierowaniu i odczekaj aż podłoga dobrze wyschnie. Wiekszosc plam po farbie bedzie można wtedy zmyc z podłogi. Link do komentarza
Gość stach Napisano 16 marca 2010 Udostępnij #9 Napisano 16 marca 2010 Cytat w twojej wersji pomalowałeś na raz farbę z kurzem,a powinieneś zeskrobać ,pogipsować,przeszlifować, Rozwiń Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem :!: cytuję siebie:"opróżniliśmy jeden pokój, zrobiłem gładź, pomalowałem ściany i sufit jeden raz"Co rozumiesz przez "zrobiłem gładź"???Dla mnie to oczywiste, że ZESKROBAŁEM, ZAGRUNTOWAŁEM, POGIPSOWAŁEM, PRZESZLIFOWAŁEM, ZAGRUNTOWAŁEM :!: więc gdzie Ty widzisz pomalowanie na raz farbę z kurzem :!: : : : Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 20 marca 2010 Udostępnij #10 Napisano 20 marca 2010 Cytat Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem :!: cytuję siebie:"opróżniliśmy jeden pokój, zrobiłem gładź, pomalowałem ściany i sufit jeden raz"Co rozumiesz przez "zrobiłem gładź"???Dla mnie to oczywiste, że ZESKROBAŁEM, ZAGRUNTOWAŁEM, POGIPSOWAŁEM, PRZESZLIFOWAŁEM, ZAGRUNTOWAŁEM :!: więc gdzie Ty widzisz pomalowanie na raz farbę z kurzem :!: : : : Rozwiń i przyszedł cykliniarz- nakurzył a ty wpadłeś i "odkurzyłeś " i pomalowałeś drugi raz;czyli roztarłeś farbą kurz na suficie i ścianach;podkreślam to co powinieneś zrobić:zabezpieczyć kartonem i folią malarską podłogę następnie umyć sufit i ściany dalej zagruntować(nie będę ci pisał jako wykonawcy dlaczego) i dwukrotnie pomalować;ewentualnie zrezygnować z drugiego gruntowania w przypadku gdy po cykliniarzu nie było żadnych napraw gipsowych co rzadko się zdarza,normą jest ,że zawsze gdzieś uderzy.Prace wstępne takie jak skrobanie, gładź,gruntowanie były właściwe ale zupełnie niepotrzebnie pomalowałeś pierwszy raz -to było niepotrzebną stratą materiału i robocizny. No na razie tyle Link do komentarza
Gość stach Napisano 20 marca 2010 Udostępnij #11 Napisano 20 marca 2010 Cytat [...]podkreślam to co powinieneś zrobić:[...] Rozwiń To są TWOJE opinie, ale nie są to JEDYNIE SŁUSZNE wytyczne. Ty zrobiłeś tak jak zrobiłeś, ja zrobiłem tak jak opisałem, wyszło ekstra, kurzu rozmazanego nikt nie widział, farba równiutko ułożona i wszystko OK. Dzięki za zaakceptowanie chociaż moich czynności wstępnych:"Prace wstępne takie jak skrobanie, gładź,gruntowanie były właściwe"podbudowałeś mnie tym Link do komentarza
majster2008 Napisano 20 marca 2010 Udostępnij #12 Napisano 20 marca 2010 witajcie a ja powiem z mojego doświadczenia prowadzę usługi budowlane i tak kiedy maluje i kładliśmy podłogę wtedy ściany przygotowywałem i raz malowałem potem podłoga wycyklinowana zagruntowana i raz pomalowana lakierem po dobrym wyschnięciu malowałem ściany na gotowo i dopiero lakier ostatni wtedy nikt nie wchodził drzwi zamknięte do odbioru klienta trzeba pilnować by dobrze zakryć podłogę Link do komentarza
Gość stach Napisano 20 marca 2010 Udostępnij #13 Napisano 20 marca 2010 W moim przypadku nie było zbyt dużego pola do manewru - musieliśmy zgrać terminy prac - tu, w remontowanym mieszkaniu, zapchanym meblami, - z innymi - moimi, ale przede wszystkim z terminami parkieciarzy :!: . Musiałem się zmieścić w ściśle wyznaczonym czasie i i być gotowy na wejście parkieciarzy! Zresztą mój harmonogram prac - połączony z harmonogramem parkieciarzy - sprawdził się, nie było poślizgów, efekt jest bardzo dobry! Ooo! to mój setny post Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 22 marca 2010 Udostępnij #14 Napisano 22 marca 2010 Cytat To są TWOJE opinie, ale nie są to JEDYNIE SŁUSZNE wytyczne. Ty zrobiłeś tak jak zrobiłeś, ja zrobiłem tak jak opisałem, wyszło ekstra, kurzu rozmazanego nikt nie widział, farba równiutko ułożona i wszystko OK. Dzięki za zaakceptowanie chociaż moich czynności wstępnych:"Prace wstępne takie jak skrobanie, gładź,gruntowanie były właściwe"podbudowałeś mnie tym Rozwiń wykonałeś niezgodnie z technologią prac malarskich ,jesli postarasz się zrozumieć to dobrze, a nie ma co się zacietrzewiać Link do komentarza
Gość stach Napisano 22 marca 2010 Udostępnij #15 Napisano 22 marca 2010 Cytat wykonałeś niezgodnie z technologią prac malarskich ,jesli postarasz się zrozumieć to dobrze, a nie ma co się zacietrzewiać Rozwiń Który etap jest wykonany niezgodnie z technologią prac malarskich (podaj link, namiar z opisem tych prac malarskich, proszę) będę w przyszłości bardziej naumiany ... Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 28 marca 2010 Udostępnij #16 Napisano 28 marca 2010 Cytat Który etap jest wykonany niezgodnie z technologią prac malarskich (podaj link, namiar z opisem tych prac malarskich, proszę) będę w przyszłości bardziej naumiany ... Rozwiń to przemalowanie kurzu farbą jeden raz Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 28 marca 2010 Udostępnij #17 Napisano 28 marca 2010 tak widze ,że moja odpowiedź w jakiś tajemniczy sposób znikneła więc piszę jeszcze raz by Stach skorzystał.Podręcznik do prac malarsko -tapeciarskich Z Wolski"Technologia Roboty malarskie"Wwa1989 prawdopodobnie są jeszcze pózniejsze wydania ja uczyłem sie z tego.Podkreślam malujemy dwa razy ;drugi raz zaraz po wyschnięciu pierwszej warstwy.Niewłaściwe jest malowanie drugi raz po pracach stolarskich wtedy rozmazujemy tylko kurz.Powinniśmy zmyć i dwukrotnie pomalować.Sposób przedstawiony przez Stacha naraża inwestora na dodatkowe koszty i świadczy o nieznajomości technologii. :!: Tylko niewiedza zleceniodawcy i akceptacja z jego strony przebiegu porządku prac remontowych wpływa na taki stan.Jednak od profesjonalisty wymaga się rzetelnego i uczciwego przedstawienia sposobu wykonywania robót(mam na mysli znajomośc technologii prac malarskich) :!: Link do komentarza
Gość stach Napisano 29 marca 2010 Udostępnij #18 Napisano 29 marca 2010 Mimo Twojego podparcia się poważną literaturą uważam, i efekt końcowy o tym świadczy, że swoją pracę wykonałem z należytą starannością i nikt nie pomyślał nawet, że po starannym oczyszczeniu ścian z resztek kurzu "rozmazuję" farbą kurz. Inwestor nie poniósł żadnych dodatkowych kosztów i efekt, jak już napisałem jest bardzo dobry - farba rozłożona równo i bez żadnych wad. I mając taki efekt, przy następnej tego typu akcji na pewno zastosuję taki sam harmonogram pracy. Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 3 kwietnia 2010 Udostępnij #19 Napisano 3 kwietnia 2010 Cytat Mimo Twojego podparcia się poważną literaturą uważam, i efekt końcowy o tym świadczy, że swoją pracę wykonałem z należytą starannością i nikt nie pomyślał nawet, że po starannym oczyszczeniu ścian z resztek kurzu "rozmazuję" farbą kurz. Inwestor nie poniósł żadnych dodatkowych kosztów i efekt, jak już napisałem jest bardzo dobry - farba rozłożona równo i bez żadnych wad. I mając taki efekt, przy następnej tego typu akcji na pewno zastosuję taki sam harmonogram pracy. Rozwiń nie korzystasz! i rozmazujesz a ja maluję Link do komentarza
majster2008 Napisano 3 kwietnia 2010 Udostępnij #20 Napisano 3 kwietnia 2010 Cytat nie korzystasz! i rozmazujesz a ja maluję Rozwiń witam a możesz nam napisać jak opisują taki przypadek kiedy ściany są pomalowane podłoga cyklinowana i cykliniarka uderza w ścianę jest dziura co wtedy a po drugie to że dwa razy się maluje to tu wszyscy wiedzą zastanawiamy się czy po lakierowaniu czy przed Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 5 kwietnia 2010 Udostępnij #21 Napisano 5 kwietnia 2010 Cytat witam a możesz nam napisać jak opisują taki przypadek kiedy ściany są pomalowane podłoga cyklinowana i cykliniarka uderza w ścianę jest dziura co wtedy a po drugie to że dwa razy się maluje to tu wszyscy wiedzą zastanawiamy się czy po lakierowaniu czy przed Rozwiń witam,co to znaczy zastanawiamy się? Link do komentarza
majster2008 Napisano 5 kwietnia 2010 Udostępnij #22 Napisano 5 kwietnia 2010 Cytat witam,co to znaczy zastanawiamy się? Rozwiń witam to proste twoja odpowiedz ogranicza się opisu że maluje się dwa razy a pytanie jest czy malować przed czy po cyklinowaniu dlatego napisałem że my wszyscy polemizujemy nad pytaniem Link do komentarza
krzysiek29 Napisano 9 kwietnia 2010 Udostępnij #23 Napisano 9 kwietnia 2010 Cytat witam to proste twoja odpowiedz ogranicza się opisu że maluje się dwa razy a pytanie jest czy malować przed czy po cyklinowaniu dlatego napisałem że my wszyscy polemizujemy nad pytaniem Rozwiń witam to wcale nie jest proste, każdy z nas pisze we własnym imieniu Link do komentarza
be6he6mo6th Napisano 10 czerwca 2014 Udostępnij #24 Napisano 10 czerwca 2014 Witam, chciałem założyć osobny temat, ale widzę że już taki się pojawił, także ponawiam pytanie autora i zadaje od siebie dodatkowe: Czytając wszystkie posty w temacie trochę złapałem się za głowę i nie wiem co teraz, bo pomalowałem już sufit na biało dwa razy i mam wszystko przygotowane pod kolor ścian, A cyklinowanie chciałbym przeprowadzić samodzielnie, wypożyczając sprzęt i zrobić amatorszczyznę. Pytanie brzmi co teraz? Czy mogę skończyć malowanie tak jak chciałem i po cyklinować podłogę, polakierować, a najwyżej potem oczyścić ściany z kurzu przy pomocy odkurzacza ze szczotką, czy jednak to według was i tak będzie tak to zniszczone, pobrudzone, i będę musiał jeszcze raz malować? Nie ma szans żeby było najpierw malowanie a potem cyklinowanie? Link do komentarza
joks Napisano 10 czerwca 2014 Udostępnij #25 Napisano 10 czerwca 2014 Sprzęt do cyklinowania ze sprawnym odsysaniem pyłu i armagedonu nie będzie , ściany pomaluj raz i po cyklinowaniu jeszcze raz i powinno być ok , jeżeli coś uszkodzisz na ścianach to poprawki i ........chyba tyle Link do komentarza
daro98 Napisano 10 lipca 2014 Udostępnij #26 Napisano 10 lipca 2014 Najpierw pocyklinuj polakieruj a potem pomaluj Link do komentarza
Jolinkas Napisano 21 lipca 2014 Udostępnij #27 Napisano 21 lipca 2014 Też bym polecał malowanie po cyklinowaniu . Mało tego, kładzenie farby na zakurzoną ścianę też nie jest dobrym pomysłem więc polecam mycie ścian po cyklinowaniu, potem gruntowanie i dopiero farba Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się