Skocz do zawartości

Ilość okien dachowych - czy nie przesadzam?

Recommended Posts

Napisano
Witam!

Biorę się w końcu za dach i w związku z tym planuje ilość okien na poddaszu. Poddasze "w podłodze" ma ok 9,5 x 6,5 m. Będzie sypialnia (ok. 15m2), jeden pokój "otwarty na poddasze" tez koło 15m2, łazienka ok. 8m2, garderoba 6m2. Dom frontem stoi na północ. Na parterze jak i na poddaszu pokoje są od północy a od południowej strony są łazienki (na parterze jest, na poddaszu będzie) i klatka schodowa na poddasze. Na parterze mam tylko trzy okna i to od północy więc jest trochę ponuro w domu. Myślę o sześciu oknach (66x118) na poddaszu.Trzy od północy (1 w pokoju i 2 w sypialni, garderoba ślepa) i trzy od południa (1 w łazience, 1 nad klatką schodową naprzeciw okna od północy w otwartym pokoju, no i jedno na środku, pomiędzy łazienką a chodami żeby można było sobie do niego podejść i popatrzeć na podwórko, las. Do tego nad schodami nie dojdę, z łazienki wyglądać głupio. Znajomi twierdzą, że to przesada tyle okien tylko sprzedawca wydaje się być zadowolony z pomysłu icon_smile.gif

Jeśli chodzi o kalkulatory przeliczające pow. przeszklenia to już sprawdzałem ale nie o to w tym chodzi, widziałem właśnie poddasze ze ślepą kuchnią i łazienką, tylko po jednym okienku w pokoikach...
Okna w szczytach nie wchodzą w grę (granice działki).

Jest to trochę spory koszt. Jedno okno 920 zł + montaż ale też nie chcę później żałować, że nie wstawiłem lub odwrotnie - nawstawiałem okien a teraz zimno bo ciepło ucieka... To jest na lata...

Ps. Rysunek poglądowy z Paint'a więc trochę skala nie zachowana...

Proszę o jakieś opinie.
Pozdrawiam.
Tomek

Brak obrazka
Napisano
  Cytat

Witam!

Biorę się w końcu za dach i w związku z tym planuje ilość okien na poddaszu. Poddasze "w podłodze" ma ok 9,5 x 6,5 m. Będzie sypialnia (ok. 15m2), jeden pokój "otwarty na poddasze" tez koło 15m2, łazienka ok. 8m2, garderoba 6m2. Dom frontem stoi na północ. Na parterze jak i na poddaszu pokoje są od północy a od południowej strony są łazienki (na parterze jest, na poddaszu będzie) i klatka schodowa na poddasze. Na parterze mam tylko trzy okna i to od północy więc jest trochę ponuro w domu. Myślę o sześciu oknach (66x118) na poddaszu.Trzy od północy (1 w pokoju i 2 w sypialni, garderoba ślepa) i trzy od południa (1 w łazience, 1 nad klatką schodową naprzeciw okna od północy w otwartym pokoju, no i jedno na środku, pomiędzy łazienką a chodami żeby można było sobie do niego podejść i popatrzeć na podwórko, las. Do tego nad schodami nie dojdę, z łazienki wyglądać głupio. Znajomi twierdzą, że to przesada tyle okien tylko sprzedawca wydaje się być zadowolony z pomysłu icon_smile.gif

Jeśli chodzi o kalkulatory przeliczające pow. przeszklenia to już sprawdzałem ale nie o to w tym chodzi, widziałem właśnie poddasze ze ślepą kuchnią i łazienką, tylko po jednym okienku w pokoikach...
Okna w szczytach nie wchodzą w grę (granice działki).

Jest to trochę spory koszt. Jedno okno 920 zł + montaż ale też nie chcę później żałować, że nie wstawiłem lub odwrotnie - nawstawiałem okien a teraz zimno bo ciepło ucieka... To jest na lata...

Ps. Rysunek poglądowy z Paint'a więc trochę skala nie zachowana...

Proszę o jakieś opinie.
Pozdrawiam.
Tomek

Brak obrazka

Rozwiń  

czy to jest dach dwu czy czterospadowy?
Napisano
  Cytat

Jeżeli dwuspadowy to bardziej wykorzystaj do doświetlenia ściany szczytowe w ten sposób wyjdzie mniej okien dachowych.

Rozwiń  

Szczytowe jak pisałem odpadają. Dom w granicy od szczytowej, od drugiej strony jest brama 4 m i drugi dom (wspólne podwórko). I tak już jedno okno od granicy musiałem zamurować na parterze.

Ps. Musze uciekać do domu bo przyszli mierzyć dach. Do usłyszenia w poniedziałek.
Napisano
  Cytat

Szczytowe jak pisałem odpadają. Dom w granicy od szczytowej, od drugiej strony jest brama 4 m i drugi dom (wspólne podwórko). I tak już jedno okno od granicy musiałem zamurować na parterze.

Ps. Musze uciekać do domu bo przyszli mierzyć dach. Do usłyszenia w poniedziałek.

Rozwiń  

Jak przyszli mierzyć to na lukarnę też pewnie za późno...
Napisano
Lukarny to już by była grubsza sprawa finansowa. Mam mocno ograniczone środki, oprócz dachu wszystko z ojcem będę robił a potomek mi się na września szykuje i muszę się max do lipca wyrobić. Cały parter do remontu/przeróbek. Już idziemy na kompromis i zamiast komina z klinkieru (1000zł) obrobimy go tynkiem żywicznym a podbitki z deski.

" Jeżeli możesz to zastosuj okna o większych wymiarach." - czyli te moje 6 okien to żadna przesada icon_smile.gif Wyższych okien nie mogę bo 2,40 do sufitu, kolankowa 1,10, a z szerszymi chyba więcej mieszania bo
rozstaw krokwi na "chybił trafił" od 67 do 93 cm i chyba nie za ładnie by wyglądały okna różnej wielkości.

Mam jeszcze jeden dylemat: chciałem okna na wys. 120-130 cm od podłogi żeby móc przez nie popatrzeć ale chłopaki stwierdzili, że "z zewnątrz będzie wyglądało jakby okna z rynny wychodziły" (jakieś 70-80 cm od linii okapu). Żona i tak będzie musiała z krzesła....

-------------
10.03

Okna już jadą - jednak 74x118, 66 stanowczo za wąskie, wymian już gotowy i okna będą 120 od podłogi icon_smile.gif Koniec.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• Zapraszam do zapoznania się z usługami firmy elektrycznej działającej na terenie Warszawa.  Szeroki zakres usług  wykonywanych przez elektryk warszawa, instalacja infrastruktury elektrycznej, montaż kamer CCTV, usuwanie awarii elektrycznych typu brak prądu.  Pogotowie działające 24 h na dobę. Firmę cechuję rzetelność profesjonalność i fachowość. Pomożemy każdemu potrzebującemu w jego awarii z prądem . Zapraszamy do kontaktu i dzwonienie w potrzebie o każdej porze.
    • Cześć wszystkim, dołączyliśmy do forum, aby przedstawić Wam naszą ofertę. Tworzymy dla Firm i Osób Prywatnych.     Szukasz sprawdzonego partnera do realizacji sufitów napinanych i innych elementów dekoracyjnych? Gładki Sufit to firma z 15-letnim doświadczeniem na rynku, która stawia na jakość, innowację i zadowolenie klienta. Działamy na terenie całego kraju, gwarantując szybką i sprawną realizację każdego projektu.   Dlaczego warto wybrać Gładki Sufit? Doświadczenie i profesjonalizm: - Nasze 15-letnie doświadczenie to gwarancja perfekcyjnego wykonania i dbałości o każdy szczegół. Znamy branżę od podszewki i wiemy, jak sprostać najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Najlepsze materiały w atrakcyjnych cenach: - Dzięki wynegocjowanym cenom z dostawcami, możemy zaoferować Ci najwyższej jakości podzespoły w konkurencyjnych cenach. Nie uznajemy kompromisów – nie montujemy tanich, śmierdzących folii ani wadliwych LED-ów czy zasilaczy. Stawiamy na trwałość i bezpieczeństwo. Indywidualne podejście: Często profile wykonujemy sami, aby idealnie dopasować je do specyfiki Twojego zlecenia. To pozwala nam na realizację nawet najbardziej nietypowych i skomplikowanych projektów. Szybkość realizacji: Montaż sufitu napinanego, np. w przedpokoju, zajmuje nam około 3 godzin. Szanujemy Twój czas i staramy się, aby prace przebiegały sprawnie i bez zakłóceń.   Co oferujemy? Nasze usługi to znacznie więcej niż tylko sufity napinane. Materiał, który wykorzystujemy do sufitów, z powodzeniem montujemy również na ścianach, tworząc unikalne i spójne aranżacje. Ponadto, specjalizujemy się w projektowaniu i tworzeniu: Nowoczesnych lamp: od subtelnych podświetleń po designerskie konstrukcje, które staną się ozdobą każdego pomieszczenia. Efektownych reklam: Nietypowy sufit podświetlany z Logo wyróżnią Twoją Firmę. Ścianek działowych: lekkich i estetycznych konstrukcji, które pozwolą Ci elastycznie zaaranżować przestrzeń. Elementów dekoracyjnych: trójwymiarowych form, półek – wszystko, co pozwoli Ci stworzyć wnętrze z charakterem. Akustycznych paneli: idealnych do biur, sal konferencyjnych czy domowych kin, poprawiających komfort akustyczny.   Naprawy i poprawki po innych wykonawcach Czy Twoja poprzednia ekipa zawiodła, a efekt końcowy jest daleki od oczekiwań? Oferujemy również kompleksowe naprawy i poprawki po źle wykonanych zleceniach.   Zaufaj naszemu doświadczeniu i daj nam szansę na przywrócenie blasku Twoim wnętrzom. Skontaktuj się z nami już dziś i pozwól nam zrealizować Twoje wizje! Gładki Sufit – jakość, na którą zasługujesz. https://gładki-sufit.pl
    • EQ Entrance to najnowsza propozycja renomowanej firmy Konsport, która łączy w sobie estetykę, funkcjonalność i bezpieczeństwo. Jest to idealne rozwiązanie dla nowoczesnych systemów ogrodzeniowych. Multifunkcyjny słupek furtkowy z zadaszeniem wyznacza nowe standardy w projektowaniu przestrzeni zewnętrznych. Pełna treść artykułu pod adresem: https://budujemydom.pl/wokol-domu/ogrodzenia/polecane/110363-zwieksz-bezpieczenstwo-swojego-domu-z-eq-entrance-funkcjonalnym-slupkiem-furtkowym
    • Dzień Dobry,   Cześć, szukam właśnie sobie jakiegoś projektanta/firmy, która zaprojektuje mi mieszkanie. I interesuje mnie nadzór inwestorski. Mieszkanie w Warszawie - 67 metrów  - Firma 1 - projekt 19430 PLN(290 p m2) + nadzór 11250 PLN(4500 za miesiąc) - Firma 2 - projekt 13400 (200 m2) + nadzór 13400 PLN (200 za m2)   Waszym zdaniem - dużo - za mało? jak to stoi rynkowo w Warszawie.  
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...