Skocz do zawartości

gotowanie na parze- steamer


Recommended Posts

Napisano
  Cytat

Ciekawa jestem czy Wy tez uzywacie steamera w kuchni ?

Czy warto wybrac taki z wyzszej polki- czy moze starczy ten najzwyklejszy !?

Rozwiń  


Ja kupiłem sobie takie cudo firmy Kenwood FS620. Na razie mało miałem okazji, żeby w nim gotować, ale to co do tej pory ugotował smakowało mi. Fajna jest opcja dolewania wody podczas gotowania, bez konieczności otwierania całości i tracenia ciepła.
Brak obrazka
Napisano
wbudowac to można wszystko nawet ekspres do kawy tylko słyszałam że taki do zabudowy kosztuje 6 tysięcy icon_biggrin.gif
Z takim czymś do zabudowy jeszcze się nie spotkałam natomiast o parowarze typu tego który pokazał Marcin myślęicon_smile.gif jedzenie gotowane na parze jest smaczne i zdrowe, gotuje się szybko i nie traci cennych wartości odżywczych. Ale to teoria bo póki co go nie mam:)
taki np jest ciekawą opcją http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=918118431 Marcin jak ustosunkujesz się do argumentu w tej aukcji że taki "side by side" jest lepszy bo nie mieszają sie smaki? Co sądzisz?
Parowar nie jest jakimś tam powalającym wydatkiem więc może w końcu go kupię? icon_smile.gif
Napisano
  Cytat

Marcin jak ustosunkujesz się do argumentu w tej aukcji że taki "side by side" jest lepszy bo nie mieszają sie smaki? Co sądzisz?
Parowar nie jest jakimś tam powalającym wydatkiem więc może w końcu go kupię? icon_smile.gif

Rozwiń  

To ciekawa opcja, nie wiedziałem, że istnieją takie parowary. Ja nie mam z tym kłopotu, bo nie jem mięsa, więc i tak nie mieszam smaków, chyba, że warzyw.

Podobno istotna jest wielkość tego sprzętu, bo jak gotujesz dla całej rodziny to się nie opłaca włączać dwa razy na tę samą potrawę. Ten tefla co pokazałaś ma 10 l więc chyba wystarczająco dla kilku osób.

Ciekawe, co robi ten przycisk "Vitamin+"?
Napisano
podobno skraca czas parowania więc jakby mniej tracisz witamin- tak piszą. Ja już jakiś czas myśle o parowarze, jedyna wada to że jest to kolejna duża gabarytowo rzecz:) Wiec zastanawiam się czy faktycznie będe używac, ale może warto?
Napisano
  Cytat

wbudowac to można wszystko nawet ekspres do kawy ...
Z takim czymś do zabudowy jeszcze się nie spotkałam natomiast o parowarze typu tego który pokazał Marcin myślęicon_smile.gif jedzenie gotowane na parze jest smaczne i zdrowe, gotuje się szybko i nie traci cennych wartości odżywczych. Ale to teoria bo póki co go nie mam:)

Rozwiń  


ekspresu wbudowanego bym nie kupila ale steamer jak najbardziej icon_biggrin.gif
Meble kuchenne ktore mnie interesuja maja wbudowany piekarnik razem ze steamerem-
tutaj gdzie mieszkam (nie w Polsce) to raczej normalka. Prawie kazde mebelki maja steamer i piekarnik - i nie kosztuje to niewiadomo ile...
Fakt ,jesli wybiore steamer z bajerami , zaplace wiecej - dlatego wlasnie pytalam sie ,czy warto. icon_wink.gif


  • 2 miesiące temu...
Napisano
Ja gotuję na parze już ze 4 lata. Nie tak, że codziennie, mąż czasem aż mnie męczy o jakiegoś zwykłego schabowego, ale dość regularnie.
Nie kupowaliśmy jakiegoś markowego za niewiadomo ile pieniędzy, ale taki z promocji w hipermarkecie.
Działa bez szwanku 4 lata i główne cele spełnia.
A jedzenie, nie dość, że zdrowsze, to praktycznie samo się robi icon_smile.gif
  • 3 tygodnie temu...
Napisano
Pyszne są takie potrawy gotowane na parze. Jak tylko mam okazje, to sobie coś takiego robię, mimo iż nie ma takiego profesjonalnego parowar. W każdym razie takie jedzonko jest zdrowe i moim zdaniem przepyszne. Do takich fajnych warzywek nie trzeba już nic dodawać, takie są dobre.
Napisano
  Cytat

Pyszne są takie potrawy gotowane na parze. Jak tylko mam okazje, to sobie coś takiego robię, mimo iż nie ma takiego profesjonalnego parowar. W każdym razie takie jedzonko jest zdrowe i moim zdaniem przepyszne. Do takich fajnych warzywek nie trzeba już nic dodawać, takie są dobre.

Rozwiń  

Ja to robię w garnku z wkładem do gotowania na parze.
  • 3 tygodnie temu...
Napisano

Ja odkąd kupiłam parowar to prawie bez przerwy na nim gotuję ja zakupiłam tefala vital cusine bi.jpg
i jestem z niego bardzo zadowolona bo można na nim również większe rzeczy gotować jak i sosy śmiało mogę polecić . Ja z uwagi na cenę w sklepach kupiłam na allegro

  • 7 miesiące temu...
Napisano
wracam do tematu. Nie mam jeszcze ciagle parowara ale zjadłam ostatnio pychotę na parze- ryż z warzywami i kurczakiem- i mięso i warzywa były nieporównywalnie smaczniejsze, warzywa mają nawet jakby żywszy kolor icon_smile.gif Czy osoby używające parowara mogłyby podać przykłady jakie jeszcze inne potrawy można przygotować? Jak długo trwa przygotowanie np warzyw zamrożonych z woreczka, ryżu, surowego kurczaka? Czy robicie rybę na parze jesli tak to jak ją przyrządzacie?
  • 1 miesiąc temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Witam serdecznie    Potrzebuję pomocy kogoś doświadczonego.  Pomimo że byłem jako jedyny przeciwny pokrywania dachu blachą trapezowa z filcem to takie pokrycie zastosowano.  Jest to budynek garażowo-gospodarczy, wspólnoty z dachem dwuspadowym.  Firma która wymieniała poszycie postarała się żeby jak najbardziej zminimalizować wentylację dachu. Filc oczywiście nie został usunięty z żadnej strony. W części okapowej firma na murze dawała zaprawę betonowa i na tej zaprawie leży blacha. Skutkiem jest brak nawet małej szczeliny ponieważ profil blachy wypełnia beton.  W części szczytowej pod kalenicą na łączeniu dwóch połaci zastosowano taśmę dekarska uszczelniającą. Skutek wiadomo jaki.  Jedyny wlot powietrza to widoczne okienka w ścianie 10cmx40cm. Sąsiad zamontował wywietrznik wentylacyjny oraz rozciął tą taśmę w szczycie ale chyba to nic nie dało. Podczas temperatury na zewnątrz plus 2-3 stopnie filc robi się wilgotny po nocy a po południu jest poprostu mokry. Widać też krople wody na filcu.    Proszę o pomoc czy można coś w tym temacie zrobić? Czy jest szansa żeby ten dach jakoś uratować we własnym zakresie?   Będę wdzięczny za wszelkie informacje i pomoc.   
    • Standardowo, w gotowych zestawach drzwiowych, prześwit pod spodem (czyli odległość między dolną krawędzią skrzydła a podłogą) wynosi zwykle od 1 do 2 cm (10-20 mm). To umożliwia swobodne otwieranie drzwi.
    • Ja jednak wolałbym zrobić to z kostki brukowej i mieć to już  z głowy, zaoszczędziłbym, dając swoją robociznę. Materiał jest to koszt stosunkowo tani.   Koszt materiałów na taras z nasypem około 30 cm, o wymiarach 6,0 × 4,0 m, z krawężnikami betonowymi antracyt i kostką brukową Stylbruk, będzie zależał od kilku czynników, takich jak lokalne ceny materiałów, wybór konkretnego typu kostki i krawężników, a także ewentualne dodatkowe elementy. Oto szacunkowe koszty poszczególnych elementów:   Materiały na nasyp piasek około 15 do 30 zł/m³  Przy nasypie 30 cm pod powierzchnią, potrzebujesz około 7,2 m³ (6 m × 4 m × 0,3 m + schodek), co daje koszt około 360-720 zł.   Krawężniki betonowe antracyt: koszt ok.  15 do 25 zł za metr bieżący. Przy długości obwodu tarasu (2×6 + stopień = ok. 30 mb), to wydatek od 300 do 450 zł.   Kostka brukowa Stylbruk: ceny wahają się od 70 do 80 zł/m². Dla powierzchni 30 m² (6×4 m + schodek), koszt materiału to od 2100 do 2400 zł. Dodatkowe materiały: np. cement, piasek do wyrównania, folie, kity, mogą kosztować 200 do 300 złotych.   Podsumowanie szacunkowego kosztu materiałów: Element Szacunkowy koszt (zł) Nasyp 300 - 450 Krawężniki 360 - 450 Kostka brukowa 2100 - 2400 Dodatkowe materiały 200 - 300 Razem 2960 - 3600 zł   Pamiętaj, że są to orientacyjne kwoty, ze sklepu  Liroy Merlin, ceny mogą się różnić w zależności od lokalnych cen i wybranych materiałów.   
    • Witam, Temat stary jak świat ale może dowiem się czegoś nowego, tym bardziej, że jestem amatorem. Zastanawiam się nad wyborem ogrzewania dla nowobudowanego domu o powierzchni 137m2, ocieplonego z ogrzewaniem podłogowym w projekcie i ku takiemu też się skłaniam. Dodam jedynie, że szukam rozwiązania jak najbardziej samoobsługowego. Póki co waham się między pompą ciepła a gazem przy czym na razie faworyzuję pompę. W miejscu budowania nie ma instalacji gazowej więc zostaje mi zbiornik na gaz. 1. Instalacja gazowa tańsza od pompy ciepła     Często słyszę, że instalacja gazowa jest znacznie tańsza od pompy ciepła i rozwiązanie z pompą zwróci się za 100 lat:     link     Wysłałem oferty do kilku firm a poniżej zestawienie dwóch:     Pompa ciepła:     - Daikin Altherma - 33 480 zł     - konsola do montażu - 648 zł     - montaż kotłowni - 13 500 zł     - dofinansowanie - 7 000 zł     Łącznie: 40 628 zł     Kocioł gazowy:     - Vitodens 100-W B1HF + 100 litrów - 11 098 zł (jedna z trzech opcji która została mi zaproponowana, ta jest tą średnią pod względem cenowym)     - prace ziemne - 1 700 zł     - butla własna - 14 944 zł     - instalacja wewnętrzna w budynku - 1630 zł     - dofinansowanie - 0 zł (chociaż gdzieś widziałem jakieś lokalne dofinansowanie 5 000 zł)     - dochodzą jeszcze jakieś  koszta kierownika budowy, wydania dokumentów, może coś jeszcze?     Łącznie: 30 074 zł     Generalnie różnica nieco ponad 10 000  zł na korzyść ogrzewania gazowego te "32 tysiące w kieszeni" to chyba nie w tym przypadku 2.  Prognozy cen      Zarówno gaz jak i prąd z roku na rok drożeją. Jednak ceny prądu nie rosną tak szybko jak ceny gazu. Poza tym biorąc pod uwagę, że Unia Europejska chce do 2040 roku zrezygnować całkowicie z korzystania z gazu na     korzyść energii ze źródeł odnawialnych można raczej się spodziewać, że ceny za prąd będą malały (coraz więcej prądu ze źródeł odnawialnych, zachęty poprzez dofinansowania do pomp czy innych źródeł odnawialnych i zniechęcanie do innych - ets) a ceny za gaz będą rosły. Dodatkowym czynnikiem wpływającym na koszty gazu będą zapewne opłaty związane z ETS. Jakieś ostrożne wyliczenia, które znalazłem w sieci mówią, że będzie to koszt około 500 złotych rocznie dla gospodarstwa.    Z powyższego wynika, że jestem raczej zwolennikiem pompy ciepła ale z drugiej strony podkreślam, że jestem amatorem i słabo znam realia stąd też ten mail aby ktoś ewentualnie mnie uświadomił o błędzie. Albo ktoś podpowie jakąś inną technologię, ogrzewanie podczerwienią?   Co o tym sądzicie?
    • Czyli to ma być taki "Miś" na miarę Twoich możliwości... Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...