Skocz do zawartości
AktywForum
Zbieraj punkty i wymieniaj na nagrody!

sprawdź punkty

gotowanie na parze- steamer


Recommended Posts

Cytat

Ciekawa jestem czy Wy tez uzywacie steamera w kuchni ?

Czy warto wybrac taki z wyzszej polki- czy moze starczy ten najzwyklejszy !?



Ja kupiłem sobie takie cudo firmy Kenwood FS620. Na razie mało miałem okazji, żeby w nim gotować, ale to co do tej pory ugotował smakowało mi. Fajna jest opcja dolewania wody podczas gotowania, bez konieczności otwierania całości i tracenia ciepła.
Brak obrazka
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wbudowac to można wszystko nawet ekspres do kawy tylko słyszałam że taki do zabudowy kosztuje 6 tysięcy icon_biggrin.gif
Z takim czymś do zabudowy jeszcze się nie spotkałam natomiast o parowarze typu tego który pokazał Marcin myślęicon_smile.gif jedzenie gotowane na parze jest smaczne i zdrowe, gotuje się szybko i nie traci cennych wartości odżywczych. Ale to teoria bo póki co go nie mam:)
taki np jest ciekawą opcją http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=918118431 Marcin jak ustosunkujesz się do argumentu w tej aukcji że taki "side by side" jest lepszy bo nie mieszają sie smaki? Co sądzisz?
Parowar nie jest jakimś tam powalającym wydatkiem więc może w końcu go kupię? icon_smile.gif
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Marcin jak ustosunkujesz się do argumentu w tej aukcji że taki "side by side" jest lepszy bo nie mieszają sie smaki? Co sądzisz?
Parowar nie jest jakimś tam powalającym wydatkiem więc może w końcu go kupię? icon_smile.gif


To ciekawa opcja, nie wiedziałem, że istnieją takie parowary. Ja nie mam z tym kłopotu, bo nie jem mięsa, więc i tak nie mieszam smaków, chyba, że warzyw.

Podobno istotna jest wielkość tego sprzętu, bo jak gotujesz dla całej rodziny to się nie opłaca włączać dwa razy na tę samą potrawę. Ten tefla co pokazałaś ma 10 l więc chyba wystarczająco dla kilku osób.

Ciekawe, co robi ten przycisk "Vitamin+"?
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

wbudowac to można wszystko nawet ekspres do kawy ...
Z takim czymś do zabudowy jeszcze się nie spotkałam natomiast o parowarze typu tego który pokazał Marcin myślęicon_smile.gif jedzenie gotowane na parze jest smaczne i zdrowe, gotuje się szybko i nie traci cennych wartości odżywczych. Ale to teoria bo póki co go nie mam:)



ekspresu wbudowanego bym nie kupila ale steamer jak najbardziej icon_biggrin.gif
Meble kuchenne ktore mnie interesuja maja wbudowany piekarnik razem ze steamerem-
tutaj gdzie mieszkam (nie w Polsce) to raczej normalka. Prawie kazde mebelki maja steamer i piekarnik - i nie kosztuje to niewiadomo ile...
Fakt ,jesli wybiore steamer z bajerami , zaplace wiecej - dlatego wlasnie pytalam sie ,czy warto. icon_wink.gif


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 2 miesiące temu...
Ja gotuję na parze już ze 4 lata. Nie tak, że codziennie, mąż czasem aż mnie męczy o jakiegoś zwykłego schabowego, ale dość regularnie.
Nie kupowaliśmy jakiegoś markowego za niewiadomo ile pieniędzy, ale taki z promocji w hipermarkecie.
Działa bez szwanku 4 lata i główne cele spełnia.
A jedzenie, nie dość, że zdrowsze, to praktycznie samo się robi icon_smile.gif
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 3 tygodnie temu...
Pyszne są takie potrawy gotowane na parze. Jak tylko mam okazje, to sobie coś takiego robię, mimo iż nie ma takiego profesjonalnego parowar. W każdym razie takie jedzonko jest zdrowe i moim zdaniem przepyszne. Do takich fajnych warzywek nie trzeba już nic dodawać, takie są dobre.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytat

Pyszne są takie potrawy gotowane na parze. Jak tylko mam okazje, to sobie coś takiego robię, mimo iż nie ma takiego profesjonalnego parowar. W każdym razie takie jedzonko jest zdrowe i moim zdaniem przepyszne. Do takich fajnych warzywek nie trzeba już nic dodawać, takie są dobre.


Ja to robię w garnku z wkładem do gotowania na parze.
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 3 tygodnie temu...

Ja odkąd kupiłam parowar to prawie bez przerwy na nim gotuję ja zakupiłam tefala vital cusine bi.jpg
i jestem z niego bardzo zadowolona bo można na nim również większe rzeczy gotować jak i sosy śmiało mogę polecić . Ja z uwagi na cenę w sklepach kupiłam na allegro

Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 7 miesiące temu...
wracam do tematu. Nie mam jeszcze ciagle parowara ale zjadłam ostatnio pychotę na parze- ryż z warzywami i kurczakiem- i mięso i warzywa były nieporównywalnie smaczniejsze, warzywa mają nawet jakby żywszy kolor icon_smile.gif Czy osoby używające parowara mogłyby podać przykłady jakie jeszcze inne potrawy można przygotować? Jak długo trwa przygotowanie np warzyw zamrożonych z woreczka, ryżu, surowego kurczaka? Czy robicie rybę na parze jesli tak to jak ją przyrządzacie?
Link to postu
Udostępnij na innych stronach
  • 1 miesiąc temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Mam strop żerański, na którym jest ułożona papa i wylana wylewka. Nietety jest bardzo nierówna. Z uwagi na niską wysokość pomieszczeń oraz schody nie chciałbym, aby poziom podłogi uległ zmianie. Ponieważ planuję ogrzewanie podłogowe, zainteresowałem się suchym jastrychem, a jeśli miałbym go robić, to pomyślałem dlaczego by nie zrobić go w całym domu, nawet tam, gdzie ogrzewania podłogowego nie będzie. Na początku musiałbym skuć istniejącą wylewkę, a dalej to mam już kilka pytań.   Po pierwsze i w sumie co chyba najważniejsze, to chciałbym się dowiedzieć czy w trakcie użytkowania podłogi czuć/widać jakieś różnice względem wylewki cementowej albo anhydrytowej? Jakie są odczucia przy dłuższym korzystaniu z takiej podłogi?   Kolejne pytania dotyczą już jedynie kwestii technicznych wykonania podłogi. Mianowicie: - Jeśli strop sam w sobie jest krzywy, albo położony tak, że nie ma poziomu, to czy w takim wypadku powinienem wylewać jakieś masy na sam strop, czy wykorzystać podsypkę? Ta druga zalecana jest teoretycznie od 10mm, a jeśli miejscami będzie mi brakowało kilka mm? Takiej szczeliny chyba nie mogę zostawić? - Różne materiały i filmiki pokazują różny sposób wykonania takiej podłogi. Czy w moim przypadku powinienem zostawić papę na stropie, czy lepiej ją wyrzucić? Jeśli chciałbym pod płyty GK zastosować jakieś docieplenie/izolację akustyczną w postaci wełny albo styropianu EPS/XPS, to czy taka płyta, nawet grubości 1-2cm, nie skompensowałaby delikatnych nierówności na stropie (powiedzmy 1-2mm)? - Czy we wszystkich pomieszczeniach należy stosować folię? Jeżeli tak, to powinna być ułożona na, czy pod styropianem? - Co w przypadku rozlania czegoś na taką podłogę? - Co z pomieszczeniami narażonymi na wilgoć jak kuchnia i łazienka? Czy suchy jastrych można stosować w takich pomieszczeniach i czy wystarczające jest wykonanie hydroizolacji? - Czy na wylewce z suchego jastrychu można zainstalować wannę albo brodzik, czy trzeba w tym miejscu wylewać tradycyjną wylewkę? Co z miejscem w którym będzie stała np. pralka? - Jeżeli chciałbym podłogą puścić przewody elektryczne, to czy powinienem w warstwie styropianu (na samym stropie) wyciąć rowki na przewody, czy lepiej je czymś zalać i stracić na izolacji, a na wierzch położyć płyty GK? Jak podejść do tematu instalacji prowadzonych w podłodze, jeśli cała wylewka (od stropu, do podłogi na gotowo) miałaby ok 4-5cm?
    • @Retro, gdzie toczyłeś spór z @Elfir o zacienieniu/zadaszeniu? Podasz link?
    • Jeżeli bierzesz to pod uwagę, to w porządku. Bo to jest też kwestią przeznaczenia tych pomieszczeń w domu. W niektórych można sobie pozwolić na lekkie zacienienie, a w tych skupiających codzienne życie to nie bardzo.
    • ZACIENIENIE TARASU    Retro, na Twojej krytycznej wnikliwości zawsze można polegać i za to dzięki. Ale zaskoczę Cię. Z pełną premedytacją czekałem z zadaszeniem przez cały sezon, żeby przetestować temat zacieniania wnętrza dachem tarasu. Połowę dachu nad tarasem mam obecnie nakrytą niebieskim brezentem, a połowy nie nakryłem. Koszt żaden, za to poznawczo sytuacja jest bezcenna. Eksperyment trwa, bo przede mną miesiące jesienne i zimowe.   Moje dotychczasowe spostrzeżenia są takie, że zacienienie owszem jest, ale mam tyle okien w tych pomieszczeniach, że nie gra to roli (wystawa południe, południowy zachód, i zachód) Na 30m2 (salon i kuchnia) mam 5 okien.   Zakładam, że zimą światło pada pod takim kątem, że zadaszenie nie odegra roli, a i tak się zimą pali światło. Czas pokaże, bo zadaszenia i tak nie zrobię tej jesieni.
    • tak, powstaje z automatu z chwilą wyodrębnienia pierwszego mieszkania. A ponieważ kotłownia służy obydwóm mieszkaniom jest częścią wspólną.
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...