Skocz do zawartości

grill ogrodowy


Recommended Posts

Napisano
Proszę o opis, jak wykonać grilla ogrodowego.Jaki wykorzystać materiał, z czego zrobić palenisko itd. Grill ma być wkomponowany w ogród na stałe.
  • 3 lata temu...
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Mo że ognioodporną? Są takie zaprawy?


Mój jest połączony z wędzarnią wykonany z kamienia i cegły szamotowej, zaprawa była tradycyjna.

DSC01446.jpg

Napisano
Cytat

Mój jest połączony z wędzarnią wykonany z kamienia i cegły szamotowej, zaprawa była tradycyjna.



Ładny. Niepokoi mnie tylko ta butelka po lewej. icon_lol.gif
Napisano
Cytat

Mój jest połączony z wędzarnią wykonany z kamienia i cegły szamotowej, zaprawa była tradycyjna.



Nie słuchaj człowieka. Widać że włożyliście sporo pracy i grill jest super. Ja bym posadziła jakieś rośliny za grillem - wtedy aż oczy będzie rwać do jedzonka icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Ładny. Niepokoi mnie tylko ta butelka po lewej. icon_lol.gif


Miło że tak dbasz o moje morale icon_biggrin.gif Buteleczke polecam do kupienia w aptekach i sklepach nazywa się "Owocowa Spiżarnia" firmy Herbapol icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Nie słuchaj człowieka. Widać że włożyliście sporo pracy i grill jest super. Ja bym posadziła jakieś rośliny za grillem - wtedy aż oczy będzie rwać do jedzonka:grin:


Miło że się podoba. Ja zwiozłam kamienie z jednego końca działki na drugi, resztę zrobił zawodowiec z ekipy icon_biggrin.gif . Rosną tam chinki ale są bardzo malutkie pozatym dookoła jest dużo drzew, no wiesz taki mały park z grilem i letnią altanka. Super sprawa na upalne dni.
Napisano
Cytat

Nie słuchaj człowieka. Widać że włożyliście sporo pracy i grill jest super. Ja bym posadziła jakieś rośliny za grillem - wtedy aż oczy będzie rwać do jedzonka:grin:


Miło że się podoba. Ja zwiozłam kamienie z jednego końca działki na drugi, resztę zrobił zawodowiec z ekipy icon_biggrin.gif . Rosną tam choinki ale są bardzo malutkie pozatym dookoła jest dużo drzew, no wiesz taki mały park z grilem i letnią altanka. Super sprawa na upalne dni.
Napisano
Cytat

Miło że się podoba. Ja zwiozłam kamienie z jednego końca działki na drugi, resztę zrobił zawodowiec z ekipy icon_biggrin.gif . Rosną tam chinki ale są bardzo malutkie pozatym dookoła jest dużo drzew, no wiesz taki mały park z grilem i letnią altanka. Super sprawa na upalne dni.



To pole za grillem to całe twoje? icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Nie to za grilem to sąsiadów icon_biggrin.gif. Gril stoi na końcu mojej działeczki.



Jeśli zdjęcie jest nowe to masz strasznych leni za sąsiadów. Nic jeszcze nie zbudowali .icon_lol.gif
Napisano
Cytat

Jeśli zdjęcie jest nowe to masz strasznych leni za sąsiadów. Nic jeszcze nie zbudowali .icon_lol.gif


Zdjęcie bardzo aktualne, a sąsiedzi nie są leniwi. Dom już mają a ja jeszcze buduję. W sumie jak na razie mogą być no i chyba muszą. icon_wink.gif
Napisano
Cytat

Najlepiej samo palenisko wyłożyć cegłą szamotową, murowaną na zaprawie szamotowej.Bob icon_biggrin.gif


Cegła szamotowa jest i tu i tu ale jaka zaprawa? icon_eek.gif Chyba tradycyjna ja się nie znam Wszystko pięknie działa to chyba jest OK icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Wędzarnia to to po prawej?


Tak to po prawej. Tam wieszamy szyneczki a palenisko jest z boku za grillem icon_biggrin.gif Mam nadzieję że nie zagmatwałam opisu.
Napisano
Cytat

Cegła szamotowa jest i tu i tu ale jaka zaprawa? icon_eek.gif Chyba tradycyjna ja się nie znam Wszystko pięknie działa to chyba jest OK icon_biggrin.gif


Można bez zaprawy wyłożyć samą cegła na sucho.Z zaprawą stabilniej.Bob icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Można bez zaprawy wyłożyć samą cegła na sucho.Z zaprawą stabilniej.Bob icon_biggrin.gif


Bob zaprawa jest, zwykła (pytałam jaka, czy specjalna i miny mieli dziwne icon_wink.gif ).
Napisano
Cytat

To można budować bez zaprawy?


To zależy z czego budujesz? Jak robisz wędzarnie z blachy to bez zaprawy icon_lol.gif. Wtedy to chyba jakieś wkręty icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Bob zaprawa jest, zwykła (pytałam jaka, czy specjalna i miny mieli dziwne icon_wink.gif ).


Jeszcze bardziej się zdziwią jak zacznie pękać od temperatury .Mój pierwszy gril z kamienia polnego na zaprawie cementowej popękał po jednym rozpaleniu ognia.Bob icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Jeszcze bardziej się zdziwią jak zacznie pękać od temperatury .Mój pierwszy gril z kamienia polnego na zaprawie cementowej popękał po jednym rozpaleniu ognia.Bob icon_sad.gif


Wędzimy praktycznie co dwa miesiące( taki mały zapas icon_biggrin.gif ). Grillujemy obecnie prawie codziennie( mięsko do ziemniaczków zamiast) i wszystko się trzyma icon_biggrin.gif . Tak na marginesie kamień polny to tylko na zewnątrz dla ozdoby icon_wink.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Tak to po prawej. Tam wieszamy szyneczki a palenisko jest z boku za grillem icon_biggrin.gif Mam nadzieję że nie zagmatwałam opisu.



I na ile starcza taka szyneczka?
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Cegła szamotowa jest i tu i tu ale jaka zaprawa? icon_eek.gif Chyba tradycyjna ja się nie znam Wszystko pięknie działa to chyba jest OK icon_biggrin.gif



A ile osób może się pożywić "za jednom razom"? icon_biggrin.gif
  • 2 tygodnie temu...
Napisano
Cytat

Tak to po prawej. Tam wieszamy szyneczki a palenisko jest z boku za grillem icon_biggrin.gif Mam nadzieję że nie zagmatwałam opisu.



Witam.

Interesuje mnie rozwiązanie tego wędzarnika.
Jakbyś mogła zamieścić jakieś zdjęcie z paleniskiem lub nawet szkic byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam. Triass.
Napisano
Cytat

Witam.

Interesuje mnie rozwiązanie tego wędzarnika.
Jakbyś mogła zamieścić jakieś zdjęcie z paleniskiem lub nawet szkic byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam. Triass.


Jak tylko kupię nowy sprzet to zamieszczę. Obecnie korzystam z komputera zaliczanego do antyków icon_sad.gif Ale może opis Ci pomoże. Palenisko idzie na całej długości. Rozpalamy z boku tam gdzie stoi butelka z sokiem (wiem że tego nie widać). Środek jest wymurowany z cegły szamotowej w środku wędzarni są jakieś bolce na które mąż kładze pręty i zawiesza na hakach wędliny i wiem tylko tyle icon_confused.gif
Napisano
Cytat

Jak tylko kupię nowy sprzet to zamieszczę. Obecnie korzystam z komputera zaliczanego do antyków icon_sad.gif Ale może opis Ci pomoże. Palenisko idzie na całej długości. Rozpalamy z boku tam gdzie stoi butelka z sokiem (wiem że tego nie widać). Środek jest wymurowany z cegły szamotowej w środku wędzarni są jakieś bolce na które mąż kładze pręty i zawiesza na hakach wędliny i wiem tylko tyle icon_confused.gif



W takim razie życzę szybkiego i dobrego zakupu. icon_smile.gif
Mam jeszcze takie pytanko. Jakie wymiary ma kanał i palenisko pod butelką? Jaką wysokość i długość ma cały grill i jakie wymiary ma otwór w kominie?
A pozatym dzięki za szybką odpowiedź icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Jak tylko kupię nowy sprzet to zamieszczę. Obecnie korzystam z komputera zaliczanego do antyków icon_sad.gif Ale może opis Ci pomoże. Palenisko idzie na całej długości. Rozpalamy z boku tam gdzie stoi butelka z sokiem (wiem że tego nie widać). Środek jest wymurowany z cegły szamotowej w środku wędzarni są jakieś bolce na które mąż kładze pręty i zawiesza na hakach wędliny i wiem tylko tyle icon_confused.gif



Ile czasu wędzisz mięsiwo? icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

W takim razie życzę szybkiego i dobrego zakupu. icon_smile.gif
Mam jeszcze takie pytanko. Jakie wymiary ma kanał i palenisko pod butelką? Jaką wysokość i długość ma cały grill i jakie wymiary ma otwór w kominie?
A pozatym dzięki za szybką odpowiedź icon_smile.gif


Wymiary? Nie mam bladego pojęcia jakie icon_eek.gif Wysokoś tak na oko to chyba 2,5m coś. Skoro mąż ma 184 a grill jest znaczniw wyższy to chyba tyle. postaram się zmieżyć i dam odpowiedź.
Napisano
Cytat

Ile czasu wędzisz mięsiwo? icon_biggrin.gif


A to nie ja wędzę tylko małżonek icon_lol.gif Ja tylko konsumuję i chwalę lub nie icon_lol.gif Ale zawsze to trwa kilka godzin od rozpalenia i nagrzania wędzarni do gotowego wyrobu icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

A to nie ja wędzę tylko małżonek icon_lol.gif Ja tylko konsumuję i chwalę lub nie icon_lol.gif Ale zawsze to trwa kilka godzin od rozpalenia i nagrzania wędzarni do gotowego wyrobu icon_biggrin.gif


Cze.Co sąsiedzi sadzą o zapachach?Dym im nie przeszkadza?Pozdro icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Cze.Co sąsiedzi sadzą o zapachach?Dym im nie przeszkadza?Pozdro icon_biggrin.gif


A no nic. Grill jes ustawiony w takim miejscu że do sąsiadów daleko, a jak się pojawiaja to razem grillujemy icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

A to nie ja wędzę tylko małżonek icon_lol.gif Ja tylko konsumuję i chwalę lub nie icon_lol.gif Ale zawsze to trwa kilka godzin od rozpalenia i nagrzania wędzarni do gotowego wyrobu icon_biggrin.gif



A ja myślałam że to wymaga dni. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

A no nic. Grill jes ustawiony w takim miejscu że do sąsiadów daleko, a jak się pojawiaja to razem grillujemy icon_biggrin.gif


Cze.Widzę że preferujecie dietę mięsną icon_biggrin.gif .Nie łączyć z węglowodanami i 10 kg w miesiąc zleci. icon_biggrin.gif Pozdro
Napisano
Cytat

Cze.Widzę że preferujecie dietę mięsną icon_biggrin.gif .Nie łączyć z węglowodanami i 10 kg w miesiąc zleci. icon_biggrin.gif Pozdro


Mąż mówi że potwierdza zalety tej diety ale efekt jojo jest że ojoj. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Cze.Szaszłyki w gałązkach rozmarynu.Spróbować trzeba.Polecam.Pozdro icon_biggrin.gif


Mąż mówi że karkóweczkę z piąchy tłucze bo od tłuczka to za sucha jest. icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Mąż mówi że karkóweczkę z piąchy tłucze bo od tłuczka to za sucha jest. icon_biggrin.gif


To chyba duży chłopczyk jest z taką piąstką?Podobno wędzenie na zimno daje lepsze smaki i trwałość? icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Mąż mówi że karkóweczkę z piąchy tłucze bo od tłuczka to za sucha jest. icon_biggrin.gif


Ciekawe czy to podpada pod paragraf o przemocy domowej? icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

To chyba duży chłopczyk jest z taką piąstką?Podobno wędzenie na zimno daje lepsze smaki i trwałość? icon_biggrin.gif


Jak się wędzi na zimno?
Napisano
Cytat

Cze.Szaszłyki w gałązkach rozmarynu.Spróbować trzeba.Polecam.Pozdro icon_biggrin.gif


Rozmaryn dodajesz do marynaty czy bezpośrednio kładziesz na szaszłyki?
A co do diety to nie stosuję żadnej icon_lol.gif Wiosną jest tyle pracy że szybciutko gubię zapas tłuszczyku po zimie icon_lol.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Na czarno zaznaczyłem haki rynnowe, typ nakrokwiowy, to one będą podtrzymywać rynnę. Na czerwono zaś obróbki blacharskie. Na czerwono zaś obróbki blacharskie. Zastępuje się je czasem pasami papy, ale to mniej trwałe rozwiązanie.
    • W jakich warunkach mierzone? Przecież te wartości są zmienne, zależą chociażby od warunków atmosferycznych i nawet pory dnia. W normalnych warunkach, tym bardziej za lasem, tam winien być najwyżej dochodzący pomruk, do którego organizm ludzi szybko się przyzwyczaja i po kilkunastu minutach przestaje słyszeć i reagować. 
    • Cześć Wszystkim! Znalazłem idealny dom dla mnie, ale jest problem z hałasem, jakieś 150 metrów od domu za lasem (las zaznaczony na zielono) jest droga powiatowa. W domu jest w porządku, ale na działce, szczególnie od strony lasu, gdzie jest taras, kiedy przejeżdża głośniejszy samochód np. tir, hałas dochodzi do 57dB (35 kiedy nic nie jedzie - mierzone apką w telefonie) i to jest za dużo tzn. ten dzwięk mocno zakłóca spokój i irytuje. Na załączonym rysunku widać granicę działki, na której można postawić ogrodzenie. Jak widać z zaznaczonych punktów wysokościowych teren działki jest w wyrównany do około 10m za domem, po czym zaczyna się las i spadek, tzn. granica działki od strony hałaśliwej drogi (50m od domu) jest już 3 m poniżej poziomu domu, a sama droga 7m poniżej poziomu domu.   Zastanawiam się, czy i jaka jest możliwość wyciszenia go na własną rękę. Powiedzcie proszę, czy da się (przynajmniej mniej więcej) policzyć, jak wysokie miałoby być to ogrodzenie i o ile wygłuszyłoby działkę?
    • Najlepiej zwrócić się w tej sprawie do producentów styropapy. Oni mają takie tematy rozpracowane. Ja kiedyś miałem styczność z producentem płyty warstwowej i oni nawet w folderach reklamowych wyjaśniali takie różne niuanse, jak montaż okien, drzwi, rynien i wszelkich takich detali. Dlatego myślę, że u innych będzie podobnie.
    • Zgadza się, kierownik ma to wszystko nadzorować. I bierze za to odpowiedzialność.  Pytanie, od którego zaczął się cały wątek, zrozumiałem tak, że autor pytał jakie są możliwości wykonania szalunku w takiej sytuacji. Chodziło mi o pokazanie, że nie musi to być nic przesadnie trudnego. Osobiście skłaniałbym się właśnie ku podwieszeniu deskowania do belek i podparciu go stemplami. Pod względem wykonawczym nie jest to trudne. Ale całość prac ma z założenia nadzorować fachowiec na miejscu. 
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...