tomeklas Napisano 4 lutego 2005 Udostępnij #1 Napisano 4 lutego 2005 witam. mam ogrzewanie podlogowe na zaworach rtl ale nie grzeje ono w miare dobrze. czy mozna te zawory czyms zastapic innym zeby choc troche podloga byla ciepla. tomek Link do komentarza
frog28 Napisano 11 marca 2005 Udostępnij #2 Napisano 11 marca 2005 Jeżeli mnie pamięć nie myli toRTB zresztą nie istotne Jeśli chodzi o sterowanie to w podłogowym ogrzewaniu są dwa sposoby ale trzeba wybrać który przed wykonaniem instalacji teraz jeśli dobrze rozumiem twój opis to będzie trudno to zmienić Proponowałbym dobrze odpowietrzyć rury w podłodze ponieważ to jest najczęstrzym powodem zlego działania ogrzewania podłogowego pozdrawiam Link do komentarza
pbienkos Napisano 12 marca 2005 Udostępnij #3 Napisano 12 marca 2005 Podłogówka na zaworach podobno chodzi dobrze jak powierzchnia nie przekracza ok, 15m2. Ja mam coś koło tego, trzy obwody sterowane jednym zaworem danfossa, nie pamiętam symbolu, ale odpowiednik RTL . Chodzi jak burza, ustawione na termostacie na 2, co daje ograniczenie na ok. 25 stopni. Podłoga przyjemna w dotyku.... Jak masz za duża powierzchnie, to może trzeba jakąs dodatkową pompkę z pseudo mieszaczem. A wogole to jak masz zrobioną podłogówkę - zasilanie na powrocie z grzejnika czy prosto z kotła osobny obwód a RTL na powrocie (jak mam właśnie tak). potwierdzam odpowietrzenie. W razie czego możesz spróbować wpiąć w obwód wodomierz dla sprawdzenia przepływu... Link do komentarza
Gość Napisano 23 marca 2005 Udostępnij #4 Napisano 23 marca 2005 mam serdeczne zapytanie do użytkowników podłogówki!! Właśnie podłączono mi podłogówkę i coś nie tak działa!! Co do instalacji to jest dość skomlikowana (więc raczej nie będę opisywał). Chodzi mi przede wszystkim o sposób podłączenia samej podłogówki a mianowicie: Podłogówka o powierzchni ok. 50m2 podłączona bezpośrednio do układu c.o. (nie na powrocie z grzejników). Na zasilaniu założony (mieszacz - trójnik z pokrętłem do regulacji temperatury- chyba tak to się nazywa) za nim rozdzielacz. Dołem do mieszacza jest podpięty powrót z podłogówki. Nie działa to tak jak powinno (co prawda działa dopiero tydzień). Słyszę od użytkowników że powinna za mieszaczem być wpięta pompa (która kręci podłogówką) oraz że mieszacz powinien być zaworem z czujką czy coś takiego? Bardzo proszę napiszcie jak to u Was wygląda lub jak powinno wyglądać! Z góry dziekuję za odpowiedź Pozdrawiam Tomasz Link do komentarza
Gość Napisano 23 marca 2005 Udostępnij #5 Napisano 23 marca 2005 Może poprostu masz tylko 10cm styropianu? Link do komentarza
Gość Napisano 23 marca 2005 Udostępnij #6 Napisano 23 marca 2005 nie chodzi tu o grubość izolacji tylko o działanie i podłączenie podłogówki. Tak na chłopski rozum to pompa w układzie podłogówki miesza wodą i stabilizuje się temperatura. W moim przypadku wydaje mi się że zawór puszcza wodę i w momencie kiedy osiągnie parametr temp. zamyka zawór i podłogówka stoi!! Czyli inaczej mówiąc podłogówka na zasilaniu jest ciepła jak ostygnie to zawór przez chwilę dopuści i znów zamknie jak jest ciepła itd. natomiast na powrocie woda jast zimna Pozdr Link do komentarza
pbienkos Napisano 23 marca 2005 Udostępnij #7 Napisano 23 marca 2005 A co nie działa? podłoga nie jest ciepła, czy nie ma przepływu? Bo jak pierwsze, to może trzeba trochę podkręcić temp. na mieszaczu (właśnie na tym pokrętle powinien być termostat, który ma za zadanie tak mieszać wodę z kotła z powrotem, żeby na wejsćiu opodłogówki nie było więcej niż zadana temp. (pewnie góra 35-40stopni ale tu pisze intuicyjnie), jak drugie to albo jest zapowietrzona, albo jest za maly przeplyw i szybciej ostygnie niz przeleci przez rurki (to taki skrót myslowy). Zmierz temperaturę za mieszaczem, potem na powrocie i cos z tego wywnioskujesz.... Warto też złapać za rurke przed mieszaczem do kotła, bo jak nie plynie, to stygnie i wtedy będzie dosyć chłodna, a powiina być gorąca PB Link do komentarza
Gość Napisano 23 marca 2005 Udostępnij #8 Napisano 23 marca 2005 Przeznam szczerze, uwielbiam takie stwierdzenia: "nie chodzi o grubość izolacji" automatyka jest winna. Faktycznie brak izolacji można nadrobić podkręcajac temperaturę na piecu. Rewelka i własciwy kierunek u wielu fachowców. Link do komentarza
Gość Napisano 23 marca 2005 Udostępnij #9 Napisano 23 marca 2005 T. Brzęczkowski Jeżeli chodzi o grubość izolacji (bo widzę że się bardzo upierasz) - styropian 15 cm!! pbienkos Zastanawiam sie czy jest to dobrze zmontowane?? Zawór tak jak pisałeś na max. powinien mieć 48 stopni (tak jest na nim napisane). Ostatnio woda w układzie CO miała ok. 70 stopni i o dziwo temp za zaworem (mieszaczem była podobna) - to mnie trochę zdziwiło i stwierdziłem że coś nie tak jest. Zasilanie podłogówki było gorące (nie do dotknięcia!!) Powroty od pierwszej pętli (w kolejności zasilania) do ostatniej od ciepłych do zimnych Czy nie jest to dziwne? Dlaczego powroty są zimne? Wydaje mi się że to jest związane z brakiem pompy na podłogówce Pozdr Link do komentarza
Gość Napisano 23 marca 2005 Udostępnij #10 Napisano 23 marca 2005 co do podnoszenia temp na piecu (czyli w układzie CO) nie zmienia to temp powrotu podłogówki. Link do komentarza
Gość Napisano 23 marca 2005 Udostępnij #11 Napisano 23 marca 2005 zaczynam od 30cm. Link do komentarza
pbienkos Napisano 23 marca 2005 Udostępnij #12 Napisano 23 marca 2005 podchodzę do tego amatorsko, ale moze faktycznie trzeba sprawdzic przeplywy, a wlaściwie to jak powrot jest cieply, to znaczy ze cos plynie.... Może racje ma TB, że trzeba dawac grusza izolacje, 30, 50,100cm ... tylko ze u mnie przy 12 cm podloga jest ciepla... Link do komentarza
Gość Napisano 23 marca 2005 Udostępnij #13 Napisano 23 marca 2005 Ciepła to będzie i przy 5 cm ważne dla niektórych jest za ile to ciepło. Bo ja jakbym miał płacić za swoje 150 m2 więcej jak 200 zł zimą ... e nie wolę winko czerwone. Link do komentarza
pbienkos Napisano 23 marca 2005 Udostępnij #14 Napisano 23 marca 2005 Nie mam nic przeciwko izolacji, ale jak czlowiek pyta o cokolwiek, to niekoniecznie oczekuje odpowiedzi że ogrzewanie to nie to, a najważniejsza jest izolacja... Podłoga jest zimna, podłogówka zrobiona, mleko rozlane i trzeba szukać kota który je wychłepcze, albo pościerać samemu... więc może człowiek bardziej oczekuje porady a nie morału Link do komentarza
Gość Napisano 24 marca 2005 Udostępnij #15 Napisano 24 marca 2005 pbienkos dziękuję za sprostowania Pozdrawiam Link do komentarza
tani_domek Napisano 9 stycznia 2006 Udostępnij #16 Napisano 9 stycznia 2006 Instalacja powinna być za kotłem rozdzielona na dwa obwody grzewcze: obwód ogrzewania grzejnikowego z pompą obiegową c.o. oraz obwód ogrzewania podłogowego z mieszaczem trójdrogowym oraz z pompą obiegową (tutaj wystarczy pompa typu 25-40). To jest niezbędna minimum i na pewno będzie działać Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się