Skocz do zawartości

Parowar, do czego się przyda?


Recommended Posts

Napisano
Miałem okazję "za tanio" kupić parowar. Kupiłem i nie wiem co z nim, w nim się robi? Macie jakieś przepisy z wykorzystaniem parowaru? Lub dobre rady jak go w ogóle używać?

Marcin
Napisano
No jak dla mnie to przede wszystkim super sprawa do duszenia warzywek..z ryżem np. Wszystko zdrowe bez tłuszczu. Co prawda nie ograniczam jedzenia tłuszczy ale czasem jakiś lekki obiad można zjeść..a parowar w takich sytuacjach się idealnie nadaje.
Napisano
PAROWAR... wyjątkowo źle brzmiąca nazwa icon_sad.gif Ale ja się lubię czepiać. Ale jedzonko na przygotowane na parze... zdrowe oraz smaczne... nie ma co ukrywać icon_smile.gif
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Parowar, to rewelacyjna sprawa. Nie ma to jak warzywka gotowane na parze. Szybko, zdrowo i ca najważniejsze również smacznie. Pozwala zachować więcej składników odżywczych. Można w nim gotować prawie wszystkie warzywa, mięso, ryby, owoce morza, ryż i kasze i w dodatku w jednym "pojemniku" przygotować całe danie. Ja mam Tefala VC100930 Aqua Timer, kupiłam na electro.pl bo mają go w bardzo dobrej cenie (139) i nie żałuje. Spełnił w pełni moje oczekiwania.
Napisano
Tak jak pisałem, ja dopiero zaczynam "parować". Do tej pory robiłem ryż z przyprawami (curry) i cebulą smażoną na maśle. Myślę, że do każdego dania głównego można przygotować składniki lub całość dania. Koleżka z pracy zachwyca się smakiem ryb z parowaru.

Jest to fajne urządzenie, bo timer odmierza czas i nie można przesadzić z długością gotowania, daje też znać (piszczy), kiedy ma za mało wody w zbiorniku.

Niestety, wydaje mi się parowar nieekonomiczny, jeżeli masz garnek do gotowania na parze i gotujesz na gazie. Nie wiem jak wygląda to porównanie z płytą ceramiczną lub indukcyjną i gotowaniem na parze.
  • 7 miesiące temu...
Napisano
Szybkowar to szczelnie zamykany garnek w którym gotowanie odbywa się w podwyższonym ciśnieniu, dzięki czemu trwa krócej. Parowar to, zgodnie z nazwą, urządzenie do gotowania na parze, często z fajnymi gadżetami gotowanie ułatwiającymi.
W związku z powyższym, szybkowar nie równa się parowarowi.

Jeden i drugi posiada sporo zalet, ale jeśli idzie o zdrowe odżywianie to ja bym wskazał na parowar.
Szybkowar jest najfajniejszy jak się wraca z pracy a tu ni ma co dać jeść. A dzieci wtedy takimi dziwnymi oczami popatrują ....
Napisano
Cytat

A co sądzicie o szybkowarach? Ma ktoś z Was w domu i korzysta? icon_smile.gif Poluję na jakiś ostatnio.
Ale zaczęłam się zastanawiam czy szybkowar czy parowar.



Ja mam i często robie sobie pieczonki w takim garnku icon_smile.gif
Napisano
Zgadzam się z ww opiniami - parowar to świetna sprawa. Ja również marzę o takim sprzęcie chociażby dlatego że nie mogę jeść surowych warzyw i owoców.
Zyczę przyjemnego użytkowania icon_smile.gif

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • u mnie gaz wygrywa - rachunki dużo niższe niż przy indukcji, a gotuję sporo. mam dużą płytę solgaz optimex 4+2 i bardzo sobie chwalę. wygląda nowocześnie, gotuje się na szkle, więc łatwo się czyści, a dzięki technologii bezpłomieniowej gaz zużywa się dużo mniej niż w tradycyjnych palnikach.
    • Bedzie 12-14 cm perlitu wsypane w podloge. Rurki nie beda zalane jastrychem. Plan jest polozyc na  legarach plyty włóknowo-cementowe lub włóknowo-gipsowej dla usztywnienia i  wzmocnienie podloza, nastepnie plyty farmacel 25 lub dfe *jak na zdjeciu* wloknowo-gipsowe powrotne na calej powierzchni zeby weszko mi rurek w spirale co 10 cm. potem hydroizolacja i terakota. jest maly grzejniczek ok 60x60 jedno plytowy. woda do niego trafia goraca, niewiem pewnie ze 60 st.    Bedzie tam brodzik kompozutowy schedpol ktory raczej bedzie izolowal cieplo z podlogowki.    niestety elektryczna mata potrzebuje pradu ktory tani nie jest
    • Dzień dobry, Robię generalny remont na poddaszu 22 letniego domu parterowego o powierzchni poddasza 140mkw po podłodze, dachu wielospadowym ze słupami i dachówką betonową na 390mkw. W związku z tym usunąłem wylewkę i styropian i chce upewnic sie ze nie bede musial kuć nowej. Generalnie mimo braku dykatacji na takiej powierzchni strop wygląda dobrze poza jednym fragmentem jak na zdjęciu. Wydaje mi się, że to jakoś wzmacniano przed pierwszą wylewką? Co to jest? Widzę że i tak pęknięcie poszło i zrobiło się takie U. Czy tam coś trzeba dodatkowo wzmacniać? Niby stoi 20 lat dom, ale będzie podłogówka i 2 cm wyżej wylewki i nowe ścianki GK, meble, płytki zamiast paneli, więc trochę wagi dojdzie. Ponadto zauważyłem że ktoś beztrosko sobie wykuł wzmocnienie stropu i tak zostawił. Teraz mam szanse to jakoś wzmocnić bo prętów nie przeciął a naprężenia tam będą ściskające. Czym to uzupełnić? Gotowa masa naprawcza wymieszana z kamieniami? To jest aż 5cm głębokie. Nie sypie się, trzeba gruntować? Poza tym w narożnikach domu widzę pęknięcia po przekątnej. Chyba mniej niebezpieczne, ale czy na pewno? Szkoda, że nie pomyśleli o dylatacji!
    • Od dołu folia paroizolacyjna bezpośrednio pod płyty g-k, chociaż jeżeli zaraz nad nimi jest OSB to i tak para wodna zbytnio przez nią nie przejdzie. Bardziej mnie zastanawia całość od góry, bo skuteczność wentylacji przestrzeni z wełną będzie bardzo słaba, gdy zostawimy 2 cm poziomej szczeliny pomiędzy wełną i płytą OSB, płyty też rozsuniemy po 2 m. Bezpieczniej byłoby od góry ułożyć deski i pomiędzy nimi zrobić odstępy po 2 cm. Płyty to jest jednak duża ciągłą powierzchnia. 
    • Po pierwsze, skoro to podłoga na legarach to jak wygląda sprawa z konstrukcją i izolacją tej podłogi? Ile tam jest lub będzie izolacji? Czy rurki mają być zalane w warstwie jastrychu? Po drugie, skoro w tej łazience jest dość chłodno to czym jest teraz ogrzewana? Jakimś grzejnikiem? Na ile gorąca woda do niego trafia? Wtedy będzie można ocenić jaką ma moc. Po trzecie, mam nadzieję, że podłogówka ma tu uzupełniać ogrzewanie grzejnikiem, nie je całkowicie zastąpić? Bo prawdopodobnie w takiej słabo izolowanej łazience nie będzie w stanie tego zrobić. Ta łazienka jest mała, powierzchni z podłogówką będzie tam więc ok. 1,5 m2. Nawet naprawdę mocno grzejąca podłoga (jak na podłogówkę) nie odda więc do pomieszczenia więcej jak ok. 200-300 W mocy. To mało, jako jedyne źródło ciepła się nie sprawdzi. Przy okazji, dlaczego nie zaplanowano ogrzewania pod prysznicem? Po czwarte, nie wiem czy warto w takiej łazience męczyć się z robieniem wodnej podłogówki. Efekt ciepłej podłogi z powodzeniem zapewniłaby tam elektryczna mata pod płytkami. 
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...