lochowiczk Napisano 24 października 2009 Udostępnij #1 Napisano 24 października 2009 I jeszcze jeden moje pytanie: czy realne jest postawienie małego, nawet 80m kw. domu pod klucz za 200 tys zł? ( oczywiście nie liczę kosztu działki). Zakładam że koszty robocizny przy wokańczaniu domu będą możliwie najtańsze, bo mó brat się tym zajmuje ( malowanie, kafelki , podłogi itp). Więc czy z takim założeniem mogę liczyć że uda mi się postawić jakikolwiek niewielki dom pod klucz za 200 tys. zł? Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 24 października 2009 Udostępnij #2 Napisano 24 października 2009 może maleńki i bardzo tanio wykończony- moze.. ale napewno bez kostki czy ogrodzenia... Link do komentarza
ktaczal Napisano 24 października 2009 Udostępnij #3 Napisano 24 października 2009 sadzę ze tak! mój domek kosztował około 50tys wszelkie roboty były robione samemu z ojcem i bratem murarzami jest cena to wszelkie koszty zwiazane z materiałami, przyłacza wody i dokumenty itp.. on już jest dosyć daleko wciągnięty pod dach pełne deskowanie i papa okna i dzwi wstawione i dach ocieplony,wstępna posadzka i kanaliza, teraz na przyszły rok planowane tynki,ogrzewanie itp..... Link do komentarza
HenoK Napisano 25 października 2009 Udostępnij #4 Napisano 25 października 2009 Cytat sadzę ze tak! mój domek kosztował około 50tys wszelkie roboty były robione samemu z ojcem i bratem murarzami jest cena to wszelkie koszty zwiazane z materiałami, przyłacza wody i dokumenty itp.. on już jest dosyć daleko wciągnięty pod dach pełne deskowanie i papa okna i dzwi wstawione i dach ocieplony,wstępna posadzka i kanaliza, teraz na przyszły rok planowane tynki,ogrzewanie itp..... Rozwiń To chyba rekord Polski pobiłeś w oszczędnym budowaniu. Druga sprawa, że znacznie większe koszty zaczynają się przy robotach wykończeniowych, no chyba, że wykończenie ma być spartańskie. Link do komentarza
janekluki Napisano 25 października 2009 Udostępnij #5 Napisano 25 października 2009 moze myslał o samej robociznie?albo buduje systemem cwaniackim .... bez zapłaty za towary i usługi ,no przykro tak stwierdzać ale tak to wygląda Link do komentarza
ktaczal Napisano 25 października 2009 Udostępnij #6 Napisano 25 października 2009 Cytat albo buduje systemem cwaniackim .... bez zapłaty za towary i usługi ,no przykro tak stwierdzać ale tak to wygląda Rozwiń Obraziłes mnieJak pisałem robota własna Ojciec i brat i szwagier (4 osoby) cześć materiału było kupione okazyjnie pustaki,cegła,bloczkiojciec pracuje w murarstwie od prawie 30lat i ma pewne znajomości Kosztoryzdziałka - własnaplany około 2tyskierownik budowy - 600zł geoneta - 400złWykop- własnypustaki - 8 tysbloczki betonowe- 2 tyswszystko było robione w betoniarcecement + wapno - 4.800zł tys tyle wyszło z FV zbiorczej 50ton żwiru nie osiewanego 900zł na fundament reszta na posadzkę40ton piasku 400zł na zasyp zostało trochę50ton żwiru osiewanego 1000złStrop + nadproża 5tysdrut zbrojeniowy 2500zł 800kgdrzewo 4 tysdeski 5tyspapa 1000złwata 15cm + folia 1600złcegła- 3tyswkład kominowy 1tyscegła klinkier 600złokna 5tysdrzwi 1.5tyswoda materiały 500złdokumenty wody 500złrobota przyłącza własnastyropian 1700złkanaliza 1000złwyszło około 53tys sa jeszcze inne drobne wydatki co pewnie pominąłemJak bym musiał mieć ekipę to na pewno by wyszło by mi 2 razy tyle za ten stanjak ktoś robi własnymi siłami to jest możliwe tanio zbudować domWiec jak ktoś oszczędza to na pewno można zbudować dom tanio i dobrze Link do komentarza
janekluki Napisano 25 października 2009 Udostępnij #7 Napisano 25 października 2009 nie było to moim celem aby obrażac bo niby po co ..?????????jest tak to przepraszam poprostu mozesz sie cieszyc ze ktos jeszcze za obiad i dwa kielichy potrafi budowac znajomy tez tak budował i szlak mnie trafiał jak umnie dniówka przynajmniej 150 na osobe a u niego 20 zł na flaszke i 10 zł na kuraka i budowa idzie fakt jesteś scześciazem zadko spotykanym juz w naszym kraju ale tym sposobem mozna faktycznie taniej wybudować Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się