Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja cały czas robię przetwory: dżemy, konfitury, jabłka z cynamonem na szarlotkę, grzybki marynuję, ogórki kiszone i pikle, a i sałatki z buraczków i czerwonej kapusty, wiśnie i gruszki w spirytusie icon_razz.gif ,soki zagęszczone, kompotów już nie robię, ale za to winko swojskie robimy z mężusiem. Niestety mało bo mam na razie ograniczenia z przechowywaniem, ale jak się przeniesiemy do domu to tam mam całe pomieszczenie w piwnicy na spiżarkę. Ja w ogóle wolę swojskie jedzonko: żurek na prawdziwym zakwasie, chleb pieczony własnoręcznie (robię rzadko), swojskie ciasto, pierogi. Przyzwyczaiłam tak do tego moją rodzinkę, że jak jedzą gdzieś poza domem to odbija im się to na samopoczuciu.
Link do komentarza
Cytat

Ja cały czas robię przetwory: dżemy, konfitury, jabłka z cynamonem na szarlotkę, grzybki marynuję, ogórki kiszone i pikle, a i sałatki z buraczków i czerwonej kapusty, wiśnie i gruszki w spirytusie icon_razz.gif ,soki zagęszczone, kompotów już nie robię, ale za to winko swojskie robimy z mężusiem. Niestety mało bo mam na razie ograniczenia z przechowywaniem, ale jak się przeniesiemy do domu to tam mam całe pomieszczenie w piwnicy na spiżarkę. Ja w ogóle wolę swojskie jedzonko: żurek na prawdziwym zakwasie, chleb pieczony własnoręcznie (robię rzadko), swojskie ciasto, pierogi. Przyzwyczaiłam tak do tego moją rodzinkę, że jak jedzą gdzieś poza domem to odbija im się to na samopoczuciu.


Aciu, jesteś tytanem pracy. Od samego czytania listy wykonywanych przez ciebie prac poczułem się zmęczony icon_smile.gif
Link do komentarza
Cytat

Aciu, jesteś tytanem pracy. Od samego czytania listy wykonywanych przez ciebie prac poczułem się zmęczony icon_smile.gif


Ja nie robię wszystkiego naraz tylko powolutku i w rozsądnych ilościach, a poza tym ja naprawdę lubię gotować i jestem zorgananizowana. W sobotę zrobiłam chleb i w żaden sposób nie mogłam moim wytłumaczyć, że ciepły jest nie zdrowy, zniknął w 15 min, ale najbardziej to mnie fascynuje jedna sprawa. Jak kupię pirogi gotowe to moi panowie zjadają po 10 szt, a jak sama zrobię to 150 szt znika w jeden dzień. To samo z naleśnikami jak jedzą u babci to góra 2 szt na jednego, a w domu wymiatają po 10szt każdy. icon_smile.gif Teraz to nadziewam je dopiero tuż przed podaniem bo jak kiedyś nadziewałam każdego zaraz po usmażeniu to ja smażyłam, smażyłam, smażyłam, a naleśników nie było i w sumie tak wysmażyłam całe ciasto i nie mam pojęcia ile ich było bo znikały od ręki. Jak nawet się napracuję to jak moi wszystko wymiatają to nie jestem zmęczona tylko się cieszę. A tak na marginesie to sezon grzybowy się zaczyna, trzeba będzie troszkę grzybków zaprawić, zasuszyć i zamrozić, bo nie ma nic lepszego niż wigilijna kapusta z własnymi grzybkami i barszczyk i uszka... icon_biggrin.gif
Pozdrawiam
Link do komentarza
Wiśnie, maliny, śliwki i papryka już stoją przerobione w piwnicy.
Właśnie nastawiłam do gotowania buraki czerwone na sałatki. Przyjemnie w zimowe popołudnie przynieść słoik czegoś dobrego i przygotować szybko smaczne jedzenie. Nie mam własnego ogródka, przerabiam to co dostanę od innych lub kupuję u znajomych na bazarze.

Zdarzało mi się robić strajki i nie robiłam przetworów, ale jak musiałam całą zimę jeść przemysłowe produkty, to szybko się leczyłam z buntu. Jeśli owoce to sam cukier, a jarzynki to sól i ocet. Nie wspomnę o złej atmosferze w domu. Robienie przetworów to sposób życia.
Link do komentarza
Cytat

To samo z naleśnikami jak jedzą u babci to góra 2 szt na jednego, a w domu wymiatają po 10szt każdy. icon_smile.gif Teraz to nadziewam je dopiero tuż przed podaniem bo jak kiedyś nadziewałam każdego zaraz po usmażeniu to ja smażyłam, smażyłam, smażyłam, a naleśników nie było i w sumie tak wysmażyłam całe ciasto i nie mam pojęcia ile ich było bo znikały od ręki.


Ja też tak mam! Bo w naszym domu od naleśników jestem ja. Już mi się zdarzało, że nie wiedziałem jak smakowały, bo wszystkie zostały pożarte zanim skończyłem pracę w kuchni icon_smile.gif
Link do komentarza
  • 1 miesiąc temu...
ja niestety nie robie przetworów, może kiedyś zacznę, ale bardzo rzadko mam dzień wolny a urlopu troszke mi szkoda... Moja Mama pomimo że pracuje jeszcze robi pyszne przetwory, ogórki kiszone obowiązkowo (i w sumie przy nich nie ma dużo roboty) , ogórki w occie też, kompoty z wiśni, i domowe soki z sokownika- z malin i wiśni. Tych soków wypijamy straszne ilości icon_redface.gif podkradając je regularnie z babcinej spiżarki....W sumie taki sok to żadna filozofia tylko jesli z własnych malin to trzeba je co kilka dni zebrać i ileś razy się z tym babrać (to mnie trochę zniechęca...) Ale mam już zaplanowany na działce taki kącik gdzie chcę wsadzić maliny, nawet jesli nie na sok to dzieci je uwielbiają prosto z krzaczków.
Link do komentarza

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Muszę jeszcze wybrać fugi. Czy warto kupować epoksydową do łazienki czy jednak zdecydować się na ceramiczną? A może jeszcze inna? Na balkon to chyba cementowa?
    • Robię listę rzeczy, które muszę spakować na tygodniowy wyjazd pod namiot, aby pobyt był maksymalnie komfortowy. Stacjonować będę na polu namiotowym z dwoma dużymi węzłami sanitarnymi (toalety+prysznice) Nie chciałabym obudzić się na miejscu z brakiem czegoś, czego kupienie będzie problematyczne na miejscu. Jeśli przyjdzie wam do głowy coś, co jest ważne, a przegapiłam, albo może ułatwić pobyt, proszę o info namiot - to najważniejsze, już kupiony Taki:  https://www.decathlon.pl/p/namiot-kempingowy-quechua-arpenaz-4-1-f-b-4-osobowy-1-sypialnia/_/R-p-177332 materac + śpiwory stolik +  krzesła niewielka tekstylna szafa turystyczna na ubrania spray przeciw owadom elektrofumigator turystyczny na komary w namiocie mini-regalik składany z trzema poziomami - postawię obok materaca, będzie można na nim położyć okulary, telefon, książkę lampki LED na baterie do zawieszenia pod sufitem zatyczki do uszu zestaw turystycznych garnków, naczyń i sztućców + kuchenka turystyczna krem z filtrem mokre chusteczki (te dla dzieci są bardzo uniwersalne) odzież na każdą pogodę klapki gumowe duże stojące lusterko ręczniki własnej roboty zestaw solarny do "robienia" prądu + akumulator powerbank Tyle mi przychodzi do głowy .... coś pominęłam? Rady wskazane .... sto lat nie byłam pod namiotem
    • Czy wyjazd pod namiot osoby z entomofobią może się udać? Odpowiedź: musi się udać, gdyż namiot już zakupiony, a termin urlopu zaklepany. Przeszkodą jest tylko lęk przed owadami Wnętrze namiotu przed komarami zabezpieczy mi urządzenie zwane elektrofumigatorem turystycznym. Niewielkie, z wbudowanym wiatraczkiem i paskowym wkładem, nasączonym środkiem odstraszającym komary. Działa na baterie, co jest cennym rozwiązaniem na polu namiotowym z utrudnionym dostępem do prądu w gniazdku. Mam nadzieję, że da radę.   Ale co z owadami, dostającymi się do namiotu po ziemi? Mrówki, kleszcze ... i inne pełzające potwory. Wymyśliłam, że kupię granulat na mrówki i rozsypię w trawie dookoła namiotu, tworząc zaporę przed wszystkim, co pełza. Powstaje pytanie - czy to się sprawdzi, i co najważniejsze - czy to jest bezpieczne? Czy nie zatruję się?   Może ktoś podzieli się sprawdzonymi sposobami na owady na biwaku?  
    • Tyle, że taką perforację (potrzebną przecież), bardzo lubią osy na przykład.  kilka lat temu musiałem czekać na zimę, żeby dostać się do lampy umieszczonej zbyt blisko takich dziurek.
    • Można również zastosować podbitkę z blachy trapezowej TP-7P z perforacją, która może być wykonana na dowolny wymiar. Więcej informacji na naszej stronie internetowej:  https://pruszynski.com.pl/produkt/pokrycia-dachowe/podbitka/podbitka-z-blachy-trapezowej-tp-7p-z-perforacja/  
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...