kropeczka_ns Napisano 15 września 2009 Udostępnij #1 Napisano 15 września 2009 Kominek mamy, ladnie wyglada ale juz polowa września i wieczory robia sie chlodne. Wiec niedlugo pewnie pasowaloby do odpalic.. a tymczasem okazuje sie ze jak zwykle blokersi musza sie jeszcze duzo nauczyc:)bo to że drewno lisiciaste i najlepiej buk to juz sie dowiedzialam:)ale przezylam lekki szok ze jesli kupimy drewno teraz to palic nim bedzie mozna... za rok...Mam zamiar podkrasc troche drewna tesciowej juz wysuszonego i zrobic próbe kominkowa (bo podobno na poczatku smierdzi i trzeba zapalic jak nie jest za zimno zeby dobrze wywietrzyc)i teraz temat skladowania drewna- czy jesli ulozymy je pod domem w miejscu które jest pod dachem- dach zachodzi dalej- to wystarczy? (nie mam osobnej wiaty)czy pradwa jest to że dopiero za rok bedzie sie nadawalo?Podobno gdzies w nomi mają jakieś drewno pakowane- czy ono jest wystarczająco suche? Link do komentarza
kingaj Napisano 16 września 2009 Udostępnij #2 Napisano 16 września 2009 ja też nie zdawałam sobie sprawy że drewno do kominka jest tak problematyczne, podłączam się do Twoich pytań Link do komentarza
kowalik799 Napisano 16 września 2009 Udostępnij #3 Napisano 16 września 2009 WitamJa mam swojego pewnego dostawce drewna i zamawiam wcześniej drewno wiosną i mam gotowe na zimę. Myślę, że najlepiej znaleźć jakiegoś pewnego dostawce drewna i potem tylko zamawiać Chociaż jak ktoś mieszka przy lesie zawsze może kilka patyczków wsiąść na podpałkę hehe:) Link do komentarza
acia Napisano 17 września 2009 Udostępnij #4 Napisano 17 września 2009 Z tego co się orientuję to można kupić drewno sezonowane, ostatnio takie widziałam w OBI, ale ja drewno do kominka kupię też na wczesną wiosnę, co do składowania, to będę je trzymać pod wiatą garażową więc specjalnej nie będę budować. Wiata ma wymiary 3m na 8m więc starczy tam miejsca i na samochód i na drewno i na cieplutką budę dla pieska, oczywiście po odgrodzeniu kratownicą od części postojowej. Link do komentarza
Mathir Napisano 18 września 2009 Udostępnij #5 Napisano 18 września 2009 Cytat i teraz temat skladowania drewna- czy jesli ulozymy je pod domem w miejscu które jest pod dachem- dach zachodzi dalej- to wystarczy? (nie mam osobnej wiaty) Rozwiń A czy ktoś zna odpowiedź na to pytanie? Link do komentarza
acia Napisano 19 września 2009 Udostępnij #6 Napisano 19 września 2009 Wydaje mi się, że wystarczy, w mojej okolicy widziałam kilka domów z drewnem pod okapem i jakoś chyba wszystko jest ok. Pozdrawiam Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 20 września 2009 Autor Udostępnij #7 Napisano 20 września 2009 noo ja nie pomyślałam o tym żeby kupic drewno na wiosnę : Kontakt do jednego dostawcy już mam zadzwonimy:) A niewykluczone że na ten rok bedziemy musieli troche kupic sezonowanego w markecie popytam o to.. Link do komentarza
przedobylski Napisano 22 września 2009 Udostępnij #8 Napisano 22 września 2009 O tak kominek to jest super sprawa szkoda, że jednak mam mieszkanie... A jednak dałoby się mieć taki kominek w mieszkaniu? Bo chyba to możliwe? Link do komentarza
kingaj Napisano 23 września 2009 Udostępnij #9 Napisano 23 września 2009 Cytat O tak kominek to jest super sprawa szkoda, że jednak mam mieszkanie... A jednak dałoby się mieć taki kominek w mieszkaniu? Bo chyba to możliwe? Rozwiń teoretycznie dałoby się ale praktycznie jest to bardzo trudne. Musiałbyś mieć osobny komin dymowy aby móc się podłączyć z kominkiem. Jak mieszkasz na ostatniej kondygnacji to jest taka szansa...... Link do komentarza
bajbaga Napisano 23 września 2009 Udostępnij #10 Napisano 23 września 2009 Cytat O tak kominek to jest super sprawa szkoda, że jednak mam mieszkanie... A jednak dałoby się mieć taki kominek w mieszkaniu? Bo chyba to możliwe? Rozwiń Pomijając dostęp do komina dymnego, to tylko w przypadku jeśli budynek posiada nie więcej niż 3 kondygnacje naziemne. Link do komentarza
kingaj Napisano 23 września 2009 Udostępnij #11 Napisano 23 września 2009 Cytat Pomijając dostęp do komina dymnego, to tylko w przypadku jeśli budynek posiada nie więcej niż 3 kondygnacje naziemne. Rozwiń bajbaga, czasem natrafiam na Twoje wypowiedzi. Myślę że w szkole byłeś prymusem na naszym forum to jesteś takim prawnym prymusem Mam wrażenie że pracujesz w jakimś urzędzie gminy albo w Inspektoracie nadzoru budowlanego.Chyba zacznę na ciebie głosować jako na wiceprezydenta naszego forum, no bo prezydentem została "acia"pozdrawiam serdecznie Link do komentarza
bajbaga Napisano 23 września 2009 Udostępnij #12 Napisano 23 września 2009 Cytat Myślę że w szkole byłeś prymusem …Mam wrażenie że pracujesz w jakimś urzędzie gminy albo w Inspektoracie nadzoru budowlanego. Rozwiń Niestety, albo na szczęście – nie trafiłeś. Totalne pudło. Uważam, że inwestor powinien znać obowiązujące przepisy i to nawet lepiej niż ci wyżej wymienieni. Przydaje się. Dzięki za miłe słowa. Pozdrawiam Link do komentarza
Jan_13 Napisano 25 września 2009 Udostępnij #13 Napisano 25 września 2009 Cytat O tak kominek to jest super sprawa szkoda, że jednak mam mieszkanie... A jednak dałoby się mieć taki kominek w mieszkaniu? Bo chyba to możliwe? Rozwiń Ale zawsze pozostaje zamontowanie kominka elektrycznego. One coraz lepiej imitują te prawdziwe.To link z tego forum o takich kominkach https://forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=8364 Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 28 września 2009 Autor Udostępnij #14 Napisano 28 września 2009 przepaliliśmy kominek. Fajnie było ale.. no cóż w domu śmierdziało- może nie tragicznie ale jednak cały wieczór wietrzę- i dymiło z kratek nawiewu.. facet który mi robił kominek i rozprowadzenie mówił że jeszcze parę razy tak będzie że to normalne.. Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 29 września 2009 Autor Udostępnij #15 Napisano 29 września 2009 i jeszcze tylko fotka- pali się Link do komentarza
KAROI Napisano 2 października 2009 Udostępnij #16 Napisano 2 października 2009 I używałeś podpałki? Nie zaprzeczaj, dowód jest na zdjęciu! A harcerze to jedną zapałką potrafią... Żartowałem Bardzo ładnie wykończony kominek. Ci co nie mają już ci zazdroszczą i przyspieszają budowę! Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 4 października 2009 Autor Udostępnij #17 Napisano 4 października 2009 jasne że uzywam! Jedna kosteczka wystarczy i hajcuje się jak złoto:) Rozpalam sama w minutęDziękuję A kominek wykończyliśmy w końcu bardzo prosto, jest po prostu pomalowany farbę "natchnienie" decorala i pociągnięty perłową poświatą tej samej firmy- koszt niewielki, efekt taki jak widać Do tego półeczka jest marmurowa z brecii. Link do komentarza
Gerlico Napisano 7 października 2009 Udostępnij #18 Napisano 7 października 2009 Kominek rzeczywsicie robi wrazenie,prezentuje sie bardzo ładnei i elegancko. U siebie tez uzywam podpałki. Link do komentarza
leszek2307 Napisano 8 października 2009 Udostępnij #19 Napisano 8 października 2009 Wracając do tematu, to drewno powinno być roczne, a najlepiej dwuletnie. Buk i dąb bez suszenia nie będzie się chciał palić, dużo lepiej będzie z brzozą .Pod ścianą można trzymać, ale będzie się wojniej suszyć i jest duże prawdopodobieństwo, że ściana zawilgotnieje. Od strony północnej to na 100% Wszelakie markety z drewnem są strasznie drogie i do ogrzewania ciągłego trzeba mieć worek pieniędzy. Najlepiej kupować od ludzi, którzy pracują w lesie Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 8 października 2009 Autor Udostępnij #20 Napisano 8 października 2009 zamówiłam z lasu! sezonowanego zeszłorocznego buka:) pewnie częsc dam do garażu a czesc pod okap ale od południa więc może będzie jako tako:) Link do komentarza
liberta Napisano 14 października 2009 Udostępnij #21 Napisano 14 października 2009 Co do przechowywania drewna na zewnątrz, to w moim rodzinnym domu zawsze tak przechowywaliśmy, konkretnie pod schodami, ale generalnie zimno tam dochodziło z każdej strony Minusem używania takiego wilgotnego drewna jest to, że początkowo mocno się w kominku tli i smierdzi, ale dla nas nie było to jakoś strasznie uciążliwe. Zawsze można przynieść kilka drewienek trochę wcześniej, włożyć do pojemnika i zanim zapalimy, to się troszkę wysuszy w temperaturze pokojowej. Link do komentarza
kropeczka_ns Napisano 16 października 2009 Autor Udostępnij #22 Napisano 16 października 2009 seozonowany buk przyjechał dobrze ze tylko 2m3 bo mokry jak nieszczescie... mamy inny kontakt może bedzie bardziej suchy... to się wogóle nie pali! Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się