Marek Żelkowski Napisano 13 lipca 2009 Udostępnij #1 Napisano 13 lipca 2009 Jakie są nowoczesne metody ochrony budynku mieszkalnego przed pożarem? Link do komentarza
tomsar1 Napisano 14 lipca 2009 Udostępnij #2 Napisano 14 lipca 2009 Cytat Jakie są nowoczesne metody ochrony budynku mieszkalnego przed pożarem? Rozwiń Polecam czujki przeciwpożarowe.Link do strony producenta: http://www.polon-alfa.pl/kupno/?p=products...amp;iProduct=13 Link do komentarza
Mathir Napisano 15 lipca 2009 Udostępnij #3 Napisano 15 lipca 2009 Czyli wykrycie pożaru staje się proste, a jego zwalczenie? Link do komentarza
KAROI Napisano 16 lipca 2009 Udostępnij #4 Napisano 16 lipca 2009 Czy system tryskaczy w niektórych pomieszczeniach domu jednorodzinnego ma sens? Czy może to już przesada granicząca z paranoją? Link do komentarza
Jan_13 Napisano 17 lipca 2009 Udostępnij #5 Napisano 17 lipca 2009 Moim skromnym zdaniem, to drugie Link do komentarza
Jan_13 Napisano 9 sierpnia 2009 Udostępnij #6 Napisano 9 sierpnia 2009 Przypominam ten temat, bo na razie mało w nim konkretów. Link do komentarza
Mathir Napisano 10 sierpnia 2009 Udostępnij #7 Napisano 10 sierpnia 2009 Nie traćmy nadziei. Na tym forum są tematy, które czekały dłużej niż ten, ale... w końcu się doczekały Link do komentarza
Jan_13 Napisano 14 sierpnia 2009 Udostępnij #8 Napisano 14 sierpnia 2009 Konsekwentnie ciągnę temat w górę Link do komentarza
Super B Napisano 16 sierpnia 2009 Udostępnij #9 Napisano 16 sierpnia 2009 Już ręce mdleją od tego wyciągania Link do komentarza
Marcin123 Napisano 17 sierpnia 2009 Udostępnij #10 Napisano 17 sierpnia 2009 Tutaj znajdziesz cały zestaw nowoczesnych produktów p-poż http://polon-alfa.informatorbudownictwa.pl/ Link do komentarza
KAROI Napisano 18 sierpnia 2009 Udostępnij #11 Napisano 18 sierpnia 2009 A tu jest fajny tekst o ochronie przeciwpożarowej domu:www.myslenicki.pl/pl/dokumenty/straz/czujki.docTrzeba ten adres wkleić bezpośrednio w to miejsce wyszukiwarki, gdzie wpisuje się adresy. Otworzy sie plik doc. Link do komentarza
Super B Napisano 20 sierpnia 2009 Udostępnij #12 Napisano 20 sierpnia 2009 Oooo... nawet otworzyło Tekst fajny, dobre rysunki. JAsno i klarownie Link do komentarza
Jan_13 Napisano 27 sierpnia 2009 Udostępnij #13 Napisano 27 sierpnia 2009 U mnie coś nie chce się otworzyć. Chyba niezbyt kumaty jestem Link do komentarza
Jan_13 Napisano 30 września 2009 Udostępnij #14 Napisano 30 września 2009 A dzisiaj (czyli miesiąc później) chyba jestem mądrzejszy, bo wkleiłem i... się otworzyło OK stronka Link do komentarza
KAROI Napisano 2 października 2009 Udostępnij #15 Napisano 2 października 2009 To cieszę się, że się udało Link do komentarza
Super B Napisano 4 października 2009 Udostępnij #16 Napisano 4 października 2009 A tu jest napisane trochę o czujkach:http://www.flammex.pl/o_bezpieczenstwo.html Link do komentarza
KAROI Napisano 6 października 2009 Udostępnij #17 Napisano 6 października 2009 W życiu bym nie podejrzewał:O klasie alarmu pożarowego świadczy wyposażenie go w przycisk testujący komorę dymową. Naciśnięcie przycisku symuluje pojawienie się dymu w komorze poprzez rozproszenie światła w sposób mechaniczny, dlatego - w zależności od tego, jak często jest emitowana do komory wiązka światła - wywołanie dźwięku alarmowego może potrwać nawet 20 sekund. Jeżeli sygnał pojawia się natychmiast po naciśnięciu przycisku, oznacza to, że testujemy wyłącznie połączenie syreny z baterią, a nie poprawność działania urządzenia. Dobrej jakości produkty nie narażają użytkowników na fałszywe alarmy, które w przypadku słabych urządzeń może wywołać np. dym papierosowy, wysoka temperatura, przedostanie się kurzu lub owadów do wnętrza nieodpowiednio zabezpieczonej komory dymowej. Należy zwrócić uwagę na to, w jakim zakresie temperatur producent gwarantuje poprawne funkcjonowanie alarmu i poprosić sprzedawcę o wyjaśnienie, w jaki sposób chroniona jest komora dymowa. Link do komentarza
tomsar1 Napisano 7 października 2009 Udostępnij #18 Napisano 7 października 2009 Pewnie fachowcy z branży mają niezły ubaw czytając ten tekst Link do komentarza
Mathir Napisano 8 października 2009 Udostępnij #19 Napisano 8 października 2009 Cytat Pewnie fachowcy z branży mają niezły ubaw czytając ten tekst Rozwiń A dlaczego? Bo się słabo orientuję Link do komentarza
Super B Napisano 9 października 2009 Udostępnij #20 Napisano 9 października 2009 To ja bezczelnie dołączę się do pytania Mathir Link do komentarza
Jan_13 Napisano 11 października 2009 Udostępnij #21 Napisano 11 października 2009 Cytat Pewnie fachowcy z branży mają niezły ubaw czytając ten tekst Rozwiń Odpowiedzi chyba nie będzie, bo tomsar1 raczej mało pisze, albo zajrzał na forum przelotnie Link do komentarza
tomsar1 Napisano 12 października 2009 Udostępnij #22 Napisano 12 października 2009 "PrzeznaczenieAutonomiczna (domowa) czujka dymu ........ jest przeznaczona do wykrywania widzialnego dymu, powstającego w bezpłomieniowym początkowym stadium pożaru, wtedy, gdy materiał zaczyna się tlić, a więc na ogół długo przed pojawieniem się otwartego płomienia i zauważalnego wzrostu temperatury.Pozwala na wczesne wykrycie pożaru w niedużych obiektach - mieszkaniach, domach (w piwnicach, garażach, na strychach itp.). Może pracować samodzielnie a także w sieci kilku czujek połączonych ze sobą.Jest przewidziana do pracy w pomieszczeniach zamkniętych, w których w normalnych warunkach nie występuje dym, kurz i skraplanie pary wodnej.Zasada działaniaCzujka ........... jest czujką optyczną dymu typu rozproszeniowego. Działa na zasadzie pomiaru promieniowania podczerwonego, rozproszonego przez cząstki dymu (aerozolu) w komorze pomiarowej, niedostępnej dla światła zewnętrznego. Znajdujący się w komorze pomiarowej odbiornik promieniowania - fotodioda, nie odbiera promieniowania podczerwonego, emitowanego przez nadajnik - diodę elektroluminescencyjną, póki do komory nie wnikną cząstki dymu rozpraszające to promieniowanie kierując je na odbiornik. Po przekroczeniu określonej wartości progowej, układ elektroniczny czujki włącza sygnalizację akustyczną i optyczną w czujce."Pozwoliłem sobie przytoczyć opis czujki innego producenta - jedynie usunąłem nazwę czujki.W moim odczuciu poprzedni tekst został przetłumaczony mechanicznie przy użyciu translatora.Ocenę pozostawiam zainteresowanym forumowiczom. Link do komentarza
Super B Napisano 13 października 2009 Udostępnij #23 Napisano 13 października 2009 I wszystko stało się jaśniejsze. Dzięki tomsar1. A ten tekścik wklejony przez KAROI pochodzi ze strony http://www.flammex.pl/o_bezpieczenstwo.html (wyszukałem wpisując jego fragment do googla) Link do komentarza
Mathir Napisano 4 grudnia 2009 Udostępnij #24 Napisano 4 grudnia 2009 Przypominam, bo cisza tu nastała wielka Link do komentarza
Jan_13 Napisano 6 grudnia 2009 Udostępnij #25 Napisano 6 grudnia 2009 Dobra duża gaśnica (albo lepiej dwie) w domu! To najlepsze zabezpieczenie Link do komentarza
Mathir Napisano 7 lutego 2010 Udostępnij #26 Napisano 7 lutego 2010 A ja konsekwentnie przypominam Link do komentarza
Konfi Napisano 8 lutego 2010 Udostępnij #27 Napisano 8 lutego 2010 Gaśnica na każdej kondygnacji i od razu robi się bezpieczniej w domu!! Link do komentarza
Super B Napisano 9 lutego 2010 Udostępnij #28 Napisano 9 lutego 2010 Cytat Gaśnica na każdej kondygnacji i od razu robi się bezpieczniej w domu!! Rozwiń Z całą pewnością nie zaszkodzi Link do komentarza
Konfi Napisano 10 lutego 2010 Udostępnij #29 Napisano 10 lutego 2010 Tylko to powinna być solidna gaśnica (duża), a nie jakaś samochodowa miniaturka! Link do komentarza
edwl Napisano 12 lutego 2010 Udostępnij #30 Napisano 12 lutego 2010 Cytat Tylko to powinna być solidna gaśnica (duża), a nie jakaś samochodowa miniaturka! Rozwiń Naprawdę chciałbyś żeby w domu co kilka metrów stała gaśnica? Mało estetyczne! Link do komentarza
KAROI Napisano 16 lutego 2010 Udostępnij #31 Napisano 16 lutego 2010 Ja od kilku miesięcy mam w chacie dwie gaśnice Link do komentarza
Integrator KNX – EIB Napisano 19 marca 2010 Udostępnij #32 Napisano 19 marca 2010 CZADUczmy się na błędach innych.-nieszczelna instalacja kominowa była przyczyną śmierci całej rodziny, trzy osoby- zabił czad- tydzień temu byłem osobiście w domu jednorodzinnym po pożarze, spłonął salon od kominka dwufunkcyjnego. Szczęśliwie stało się to w dzień, kiedy nikogo nie było w domu. Cały dom do remontu.Apeluję do tych którzy budują i tych którzy już mieszkają w swoich wymarzonych i ciężką pracą okupionych domach. Bezpieczeństwo, bezpieczeństwo i jeszcze raz bezpieczeństwo wasze i waszych rodzin.Nic nie jest ważniejsze. Zadbajcie o właściwy sposób sygnalizowania zagrożenia. Nie zapominajcie i nie oszczędzajcie na tym.Kliknąłem w necie, czujniki można kupić od 60zł, nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, by doradzać jakie i gdzie. Zapewne znajdzie się kilku w gronie ekspertów którzy winni wypowiedzieć się na tym forum i przybliżyć tak ważny temat.Apeluję, zadbajcie o bezpieczeństwo waszych rodzin! Link do komentarza
Mathir Napisano 21 marca 2010 Udostępnij #33 Napisano 21 marca 2010 Racja. Ale kilka szczegółowych rad ktoś mógłby przedstawić! Bo niby wszyscy wiedzą, co i jak, ale... okazuje się, że jednak nie do końca Link do komentarza
raulq7 Napisano 20 listopada 2010 Udostępnij #34 Napisano 20 listopada 2010 (edytowany) Dokładnie - wiele osób lekceważy zagrożenie jakim może być tlenek węgla - i to mimo szeroko zakrojonej akcji informacyjnej jaką w ostatnim czasie prowadzą media. A przecież taki czujnik czadu to wydatek bagatela 100zł (co chyba nie jest dużą kwotą gdy na szali postawimy nasze życie) Edytowano 4 kwietnia 2011 przez Redakcja (zobacz historię edycji) Link do komentarza
KAROI Napisano 28 listopada 2010 Udostępnij #35 Napisano 28 listopada 2010 Cytat Dokładnie - wiele osób lekceważy zagrożenie jakim może być tlenek węgla - i to mimo szeroko zakrojonej akcji informacyjnej jaką w ostatnim czasie prowadzą media. A przecież taki czujnik czadu to wydatek bagatela 100zł (co chyba nie jest dużą kwotą gdy na szali postawimy nasze życie) Rozwiń Moim zdaniem problem polega na tym, że niektórzy ludzie czują się nieśmiertelni Link do komentarza
KAROI Napisano 5 grudnia 2010 Udostępnij #36 Napisano 5 grudnia 2010 Cytat Moim zdaniem problem polega na tym, że niektórzy ludzie czują się nieśmiertelni Rozwiń Niemal każdy dzień mrozów przynosi potwierdzenie tej smutnej prawdy, o której napisałem! Link do komentarza
pstryczek Napisano 3 czerwca 2011 Udostępnij #37 Napisano 3 czerwca 2011 Cytat Jakie są nowoczesne metody ochrony budynku mieszkalnego przed pożarem? Rozwiń Nowoczesna metoda zabezpieczenia budynku przed pożarem jest system PPOŻ. Rozróżniamy tysiąc pięćset sto dziewięćset rodzajów systemów PPOZ to zależy od specyfiki obiektu i środków jakie chcemy przeznaczyć. Link do komentarza
Humbak Napisano 19 czerwca 2011 Udostępnij #38 Napisano 19 czerwca 2011 Cytat Nowoczesna metoda zabezpieczenia budynku przed pożarem jest system PPOŻ. Rozróżniamy tysiąc pięćset sto dziewięćset rodzajów systemów PPOZ to zależy od specyfiki obiektu i środków jakie chcemy przeznaczyć. Rozwiń Odpowiedź inteligentna i wyczerpująca. Och, dzięki ci pstryczek. Gdyby nie ty... nie wiedziałbym nic. A tak wiem nic + twój post :( Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się