Ewa&Marek Napisano 8 lipca 2009 Udostępnij #1 Napisano 8 lipca 2009 W ogrodzie mam niesamowite ilości mrówek. Czy to prawda, że mogą się zagnieździć w styropianie? Czy należy podjąć jakieś środki ostrożności podczas zakładania styropianu? Link do komentarza
Sto-Ispo - chemia budowlana i ocieplenie Napisano 9 lipca 2009 Udostępnij #2 Napisano 9 lipca 2009 Nie jest to zjawisko częste, ale rzeczywiście spotkałem się z opisem takiego przypadku.Jeżeli chcą Państwo podjąć dodatkowe środki ostrożności proponuję, po wykonaniu warstwy zbrojącej zabezpieczyć listwę cokołową od spodu poprzez zaciągnięcie uszczelniającym szlamem elastycznym (np StoFlexyl).Najlepiej jednak zwrócić się bezpośrednio do producenta systemu ociepleniowego, który Państwo stosujecie, aby zaproponował swoje, sprawdzone rozwiązanie. Link do komentarza
Super B Napisano 22 lipca 2009 Udostępnij #3 Napisano 22 lipca 2009 Może nie jest to zjawisko częste, ale może byc bolesne. Dowód:http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic542997.html Link do komentarza
Mathir Napisano 23 lipca 2009 Udostępnij #4 Napisano 23 lipca 2009 Może zjawisko nie jest częste, ale... Pod wpływem powyższych postów sprawdziłem ocieplenie na domku gospodarczym. MASAKRA. Mrówki urządziły sobie w ociepleniu mrowisko!!! Link do komentarza
Mathir Napisano 26 sierpnia 2009 Udostępnij #5 Napisano 26 sierpnia 2009 Minął miesiąc i tego cholerstwa nie mogę wyplenić Link do komentarza
hanosza Napisano 29 sierpnia 2009 Udostępnij #6 Napisano 29 sierpnia 2009 Chciałby również przestrzec tych co planują ocieplać ściany styropianem. Mrówki atakują styropian to mało powiedziane. Robią w nim jedno wielkie mrowisko. U mnie najwięcej korytarzy zrobiły pod samą siatką z klejem i siatka prawie sama odpada. Na zdjęciu widać pojedyńcze fragmenty kleju gdzie jeszcze siatka się trzymała. Styropian wygląda jak ser z bardzo wielką ilością dziur. Styropian ten wyciąłem po 12 latach z fundamentu gdzie zatarty klejem i siatką częściowo był zasypany ziemią. Link do komentarza
Super B Napisano 30 sierpnia 2009 Udostępnij #7 Napisano 30 sierpnia 2009 A czy istnieje jakiś skuteczny sposób zwalczenia takiej inwazji? Link do komentarza
Jan_13 Napisano 31 sierpnia 2009 Udostępnij #8 Napisano 31 sierpnia 2009 Cytat A czy istnieje jakiś skuteczny sposób zwalczenia takiej inwazji? ... oto jest pytanie Link do komentarza
acia Napisano 1 września 2009 Udostępnij #9 Napisano 1 września 2009 Cytat A czy istnieje jakiś skuteczny sposób zwalczenia takiej inwazji? próbowaliście substralu na mrówki to taki niebieskie granulki, które rozsypuje się w miejscach ścieżek, lub przebywania mrówek. Mróweczki znoszą go do gniazda, a tam się nim raczą i po mrówkach.Pozdrawiam Link do komentarza
Super B Napisano 3 września 2009 Udostępnij #10 Napisano 3 września 2009 Oby okazało się skuteczne Link do komentarza
Mathir Napisano 21 września 2009 Udostępnij #11 Napisano 21 września 2009 Cytat próbowaliście substralu na mrówki to taki niebieskie granulki, które rozsypuje się w miejscach ścieżek, lub przebywania mrówek. Mróweczki znoszą go do gniazda, a tam się nim raczą i po mrówkach.Pozdrawiam Cholerka! Za radą aci użyłem tego co poniżej. Chyba trochę pomogło. Mniej tego tałataństwa się zrobiło Link do komentarza
acia Napisano 22 września 2009 Udostępnij #12 Napisano 22 września 2009 Cytat Cholerka! Za radą aci użyłem tego co poniżej. Chyba trochę pomogło. Mniej tego tałataństwa się zrobiło Stosuj do skutku tzn, aż nie znikną całkiem, a potem przyglądaj się miejscom wokół domu, bo w dalszych częściach ogrodu mrówki bywają pożyteczne.Pozdrawiam Link do komentarza
Mathir Napisano 23 września 2009 Udostępnij #13 Napisano 23 września 2009 Cytat Stosuj do skutku tzn, aż nie znikną całkiem, a potem przyglądaj się miejscom wokół domu, bo w dalszych częściach ogrodu mrówki bywają pożyteczne.Pozdrawiam Dzięki wielkie! I pozdrowienia Link do komentarza
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się