Skocz do zawartości

dla fanów czekolady...


Recommended Posts

Napisano
Brownie
2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
1 kostka (200 g) masła
100 g mąki
300 g cukru
6 jaj
50 g łuskanych włoskich orzechów
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i wymieszać z pokruszonymi orzechami. Blachę wyłożyć pergaminem i wlać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, piec 18-20 minut.
  • 1 miesiąc temu...
Napisano
Polecam ciasto "murzynek". Nie jest wprawdzie z czekolady, tylko z kakao, ale to przecież blisko icon_smile.gif

Przepis:
Składniki:

* 1 margaryna
* pół szklanki mleka lub wody
* mniej niż 2 szklanki cukru
* 4 łyżki kakao
* 4 jaja
* 2 szklanki mąki
* łyżka proszku do pieczenia
* aromat lub przyprawa do pierników

Margarynę, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Odlać pół szklanki na polewę. Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka i przyprawy. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek.

Przełożyć ciasto do foremki i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Polać polewą czekoladową.
Napisano
Cytat

Czekolada to czekolada! Każda jest dobra icon_smile.gif
Do pasji doprowadza mnie tylko "czekolada biała". TO NIE JEST CZEKOLADA! I już!




a mi właśnie najbardziej pasuje Biała Czekolada icon_biggrin.gif jest taka... inna! a poza tym to uwielbial mleczną z nadzieniem pomarańczowym!! niestety ta którą się delektuję jest bardzo droga :/ ....
Napisano
Cytat

a mi właśnie najbardziej pasuje Biała Czekolada icon_biggrin.gif jest taka... inna! a poza tym to uwielbial mleczną z nadzieniem pomarańczowym!! niestety ta którą się delektuję jest bardzo droga :/ ....


... i nosi nazwę...
Napisano
Cytat

nie pamiętam jak się ta mleczna nadziewana dokładnie nazywa ale jest firmy Lindt icon_smile.gif


No jak tej firmy to na pewno dobra i na pewno trochę kosztuje, ale myślę, że warto icon_smile.gif
Ja uwielbiam czekoladę nadziewaną nadzieniem miętowym mmmm.... pycha tak jak lody miętowo czekoladowe yumi icon_razz.gif
Napisano
Cytat

No jak tej firmy to na pewno dobra i na pewno trochę kosztuje, ale myślę, że warto icon_smile.gif
Ja uwielbiam czekoladę nadziewaną nadzieniem miętowym mmmm.... pycha tak jak lody miętowo czekoladowe yumi icon_razz.gif




Ojjj warto warto! W ogóle wyroby tej firmy są smakowite... ale właśnie cena robi swoje. Dlatego kupuję raz na jakiś czas by się nimi delektować icon_smile.gif a co do mięty i czekolady jakoś chyba tego nigdy nie próbowałam... kto wie, może kiedyś się przekonam jak to smakuje icon_wink.gif
  • 7 miesiące temu...
  • 4 tygodnie temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

    • Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

  • Najnowsze posty

    • Podobno nawet faza księżyca miała znaczenie, ale jakie, to sam z ciekawości chciałbym się dowiedzieć. Nasze krokwie są z poszczególnych klocków, czyli nie tak jak teraz, że tnie się z jednego grubego na kilka krokwi, tylko nasze są po prostu cienkie z oflisem, są takie co mają niewięcej niż 10cm średnicy, a mimo to dachówkę betonową przez jakieś 60 lat utrzymały. Po zamontowaniu okna dachowego musiałem podciąć dosłownie 1-2cm na długość pół metra, bo płyta GK by nie weszła. I tak sobie myślę, 5 minut roboty. Cieliśmy te 3 krokwie chyba z 3 godziny i jeden łańcuch musieliśmy wymienić na świeżo zaostrzony, bo nie brał już w ogóle. Te krokwie dokończyły mi tą piłę, która za swojego żywota ścięła chyba z 50 kubików. Sprzęgło się rozleciało. Poskładałem, ale na następny raz przy gałęziach już był amen. Jak teraz wkręcałem haki pod płyty, to wkrętarkę trzeba było mocno trzymać. Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
    • Na marginesie wspomnę, że kiedyś drzewo na budowę było ścinane wyłącznie w zimie, inaczej mówiąc w okresie kiedy ustawało krążenie soków wewnątrz drzewa. I tylko takie drewno było używane. Oczywiście, dzisiaj tej zasady nikt nie przestrzega, ale jeśli ktoś będzie to czytał i przygotowywał się do budowy, to polecam o tym pamiętać. Stolarze i cieśle mówili, ze drewno zimowe ma lepszą jakość niż to z okresu wegetacji. 
    • Ścięte drzewa z lasu doczekały się swojej kolejki w tartaku. Przyszła pora na ich obróbkę i transport na budowę. Drzewo jest dość świeże, mokre i ciężkie więc trzeba je przygotować i równo ułożyć na działce. Poświęciliśmy temu prawie tydzień czasu. Korowania było co nie miara - zobaczcie sami!  
    • Daj więcej izolacji pod rurkami podłogówki, a jeśli nie ma możliwości - zaizoluj strop od dołu... przynajmniej pod samą łazienką... Są takie możliwości...   Dołóż na zewnątrz z 15 cm styropianu - przynajmniej w okolicach łazienki, jak nie masz funduszy na całą ścianę...   Jak zrobisz rurki co 10 cm - będzie      Pomyśl, dlaczego tak wychodzi...   Tam jest chyba jednym z parametrów moc grzewcza podłogówki - BARDZO istotny parametr...      
    • Zeby dobrze grzalo . Lazienka jest nad nie ogrzewana piwnica, jedna ze scian od strony zachodniej z ktorej zawsze wieje. Te kalkulatory obliczaja ile rurek jest potrzebne na wskazana powierzchnie czy ile wejdzie przy okreslonym rozstawie ??? Pytam bo kiedy wybiore rozstaw 10 cm to mam wynik 18 m rurek natomiat przy rozstawie 15 cm mam wynik 13 m rurek.   Bede mial 1 petle zasilana z ogrzewania miejskiego na zaworze RLT. Zamiast kaloryfera Co mam wpisac w polu ??    
  • Popularne tematy

×
×
  • Utwórz nowe...