Skocz do zawartości

Historia edycji

Nie ma historii konta do pokazania lub ten komentarz był edytowany przez moderatora.

• Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• No właśnie na dniach się wyjaśni ale za wczasu chciałem zaczerpnąć jakichś opinii. 
    • Czy warunki geologiczne pozwolą na budowę studni chłonnej? Robiłeś badania gruntu?
    • Dzień dobry. Mam działkę, na której mam zamiar mieć biologiczną przydomową oczyszczalnię ścieków, za nic w świecie nie chcę iść w szambo - wiadomo. Są dwa rozwiązania, które mogę wziać pod uwagę - oczyszczona woda będzie odprowadzana do studni chłonnej, a z niej do gruntu lub do szczelnego betonowego zbiornika. Chcę iść w pierwszą opcję natomiast jeśli okaże się, że warunki gruntowe nie pozwolą mi na te rozwiązanie to zdecyduję się na szczelny zbiornik. Teraz mam takie pytanie - czy ta oczyszczona woda, która będzie odprowadzana do zbiornika będzie się nadawała do podlewania drzewek i krzaków ozdobnych na działce? Z podlewaniem ogródka to może bym nie ryzykował natomiast drzewka myślę, że nie będą problemem ale wolę spytać ludzi, którzy mieli/mają coś z tym do czynienia. Może jednak istnieją jakieś oczyszczalnie oczyszczające na tyle dobrze ścieki, że będzie można wykorzystać wodę do podlewania ogródka? Myślałem też o instalacji do ponownego wykorzystania wody na przykład do spłukiwania wody w kibelku. Wspomnę też, że drenaż rozsączający nie wchodzi w grę ze względu na wielkość działki. 
    • Karolczyk98 Czy dobrze przyjąłem takie parametry więźby? Szerokość 8cm Wysokość 14cm Odległość pomiędzy krokwiami 70cm Murłata 8cmx14cm
    • Chodzi o ocieplenie całej wnęki, bądź wykorzystanie poszerzen systemowych (wtedy ocieplaja obszar do którego dolega ościeżnica).  Mógłbym wykleić cała wneke jakimś ciepłym styropianem z tym że nie wiem czy pozwoli na to firma montujaca okna bo kiedyś o to pytałem i powiedzieli ze musiałby to być materiał twardy gdyż w innym przypadku zwiększy to odległość kotew montażowych do sztywnej ściany przez co montaz może okazac się mniej stabilny (miękki XPS może podczas pracy się odkształcać.) A purenit jest tutaj twardszym materiałem. No i wydawało mi się że cieplejszym niż XPS. A na pewno droższym. Zastanawia mnie też czy jest sens izolować przed wilgocią wneke do której miałby być ten XPS przymocowany gdyż jeśli pociągnie wilgoć z muru to straci właściwości termiczne    Chodzi o ocieplenie całej wnęki, bądź wykorzystanie poszerzen systemowych (wtedy ocieplaja obszar do którego dolega ościeżnica).  Mógłbym wykleić cała wneke jakimś ciepłym styropianem z tym że nie wiem czy pozwoli na to firma montujaca okna bo kiedyś o to pytałem i powiedzieli ze musiałby to być materiał twardy gdyż w innym przypadku zwiększy to odległość kotew montażowych do sztywnej ściany przez co montaz może okazac się mniej stabilny (miękki XPS może podczas pracy się odkształcać.) A purenit jest tutaj twardszym materiałem. No i wydawało mi się że cieplejszym niż XPS. A na pewno droższym. Zastanawia mnie też czy jest sens izolować przed wilgocią wneke do której miałby być ten XPS przymocowany gdyż jeśli pociągnie wilgoć z muru to straci właściwości termiczne   
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...