wujo Napisano 22 czerwca 2009 #1 Napisano 22 czerwca 2009 Mam zamiar zaadaptować jedno z wolnych pomieszczeń na saunę. Jest tam doprowadzona siła, i wentylacja (obok jest łazienka). Mam pytanie do znawców tematu jak powinna wyglądać konstrukcja ściany, chodzi mi szczególnie o to co się daje między wełną a boazerią (wewnętrzną sauny).
norbiwolow Napisano 23 czerwca 2009 #2 Napisano 23 czerwca 2009 sam bym się chetnie dowiedział wiecej o budowie sauny mam pomieszczenie o wymiarach 2,15 na 5,50 i chcę tam zmieścić kabinę sauny ( 2 osobową ) natrysk, oraz jakis wypoczynek
Redakcja Napisano 26 czerwca 2009 #3 Napisano 26 czerwca 2009 Dlaczego chce Pan układać warstwę wełny pod boazerią? W Jakim celu? Jako warstwę paroizolacyjną najlepiej zastosować specjalną folię wielowarstwową, w której jedną z warst stanowi aluminium. Sama folia jest dla pary wodnej praktycznie nieprzenikalna, ale trzeba bardo starannie wykonać jej łączenia- min. 15 cm zakładu łączonego taśmą dwustronną. Same ściany warto wcześniej pokryć "płynną folią" (masą izolacyjną). Sauna to miejsce o szczególnie niebezpiczne w razie porażenia prądem elektrycznym. Dlatego znajdujące się tam urządzenia najlepiej jeśli są zasilane przez transformator bezpieczeństwa, dający napięcie nie wyższe niż 25 V. Jeśli Muszą znaleźć się tam urządzenia zasilane napięciem 230 V, to muszą być poprzedzone wyłącznikiem różnicowo prądowym o prądzie różnicowym (zadziałania) nie większym niż 10-15 mA. Jego sprawność trzeba kontrolować bardzo często - co 2-3 tygodnie. Dla bezpieczeństwa można zastosować nawet dwa wyłączniki połączone szeregowo. W pomieszczeniu nie powinno być też elementów na których może pojawić się obcy potencjał - np. uziemionych baterii, metalowych rurociągów, uziemionych opraw oświetleniowych itp.
wujo Napisano 30 czerwca 2009 Autor #4 Napisano 30 czerwca 2009 Dziekuje za odpowiedz. Jezeli chodzi o welne mineralna to chce ja zastosowac jako material izolacyjny. Prosze mi jeszcze powiedziec czy warstwa paroizolacyjna moze byc bez folii aluminowej?
Super B Napisano 24 lipca 2009 #5 Napisano 24 lipca 2009 Nie chcę się mądrzyć, ale z obrazka i opisu wynika, że chyba nie:http://saunal.bazarek.pl/opis/id,127694/fr...ut/#description
Mathir Napisano 26 lipca 2009 #6 Napisano 26 lipca 2009 Po obrazku sądząc chyba nie! Pewnie wyjdę na profana, ale i tak zapytam - jaka jest rola tej folii aluminiowej?
saunal Napisano 1 września 2009 #7 Napisano 1 września 2009 Cytat Po obrazku sądząc chyba nie! Pewnie wyjdę na profana, ale i tak zapytam - jaka jest rola tej folii aluminiowej? Boże kochany! Ratunku, aż mi się włosy na głowie jeżąąąąąąąą od czytania tych bzdur ze stony administartora- a ja w tym czasopiśmie się reklamuje i to za dużą kasę.Zapraszam na www.saunal.pl- produkujemy sauny juz ponad 20 lat. Znajdziecie tam Panstwo wiele cennych informacji.Reasumując:Sauna fińska MUSI mieć izolację w postaci wełny a NIE MUSI mieć folii paroizolacyjnej- przynajmiej tak robią saunę FINOWIE. Ale może u Nas są sauny POLSKIE ?
Mathir Napisano 5 listopada 2009 #8 Napisano 5 listopada 2009 Cytat Reasumując:Sauna fińska MUSI mieć izolację w postaci wełny a NIE MUSI mieć folii paroizolacyjnej- przynajmiej tak robią saunę FINOWIE. Ale może u Nas są sauny POLSKIE ? A ta wełna wówczas nie namoknie i nie straci swoich właściwości???
KAROI Napisano 8 listopada 2009 #9 Napisano 8 listopada 2009 www.saunal.pl nie obraź się, ale... co ma wspólnego administrator forum z kasą zostawianą przez ciebie w piśmie? Widać zostawiasz tę forsę mało rozsądnie, skoro ludzie nie mają pojęcia o tylu sprawach! Może lepiej byłoby prowadzić działalność edukacyjną na łamach miesięcznika i tu... na forum!
Mathir Napisano 9 listopada 2009 #10 Napisano 9 listopada 2009 Cytat www.saunal.pl nie obraź się, ale... co ma wspólnego administrator forum z kasą zostawianą przez ciebie w piśmie? Widać zostawiasz tę forsę mało rozsądnie, skoro ludzie nie mają pojęcia o tylu sprawach! Może lepiej byłoby prowadzić działalność edukacyjną na łamach miesięcznika i tu... na forum! Nie wkurzaj się tak. KAROI Bo zbrzydniesz!
Jolka3 Napisano 19 listopada 2009 #11 Napisano 19 listopada 2009 www.saunal.pl napisz bardziej szczegółowo, o co ci chodziło
saunal Napisano 30 grudnia 2009 #12 Napisano 30 grudnia 2009 Cytat www.saunal.pl nie obraź się, ale... co ma wspólnego administrator forum z kasą zostawianą przez ciebie w piśmie? Widać zostawiasz tę forsę mało rozsądnie, skoro ludzie nie mają pojęcia o tylu sprawach! Może lepiej byłoby prowadzić działalność edukacyjną na łamach miesięcznika i tu... na forum! Za namową stworzyliśmy forum "Budowa sauny" zapraszamy www.saunal.photum.pl
saunal Napisano 30 grudnia 2009 #13 Napisano 30 grudnia 2009 Cytat A ta wełna wówczas nie namoknie i nie straci swoich właściwości??? Wełna jest izolacją cieplną a folia paroizolacyjną........ paroizolacyjną nie wodoizolacyjną. Jak moze cokolwiek namoknąc w saunie fińskiej ? Sauna fińska to sauna SUCHA i gwarantuję, ze jest to najsuchsze pomieszczenie w całym domu. Okreslenie sauna"mokra" wynika z laickiego błedu (www.saunal.pl zakładka pytania)i określa polewanie wodą nagrzanych kamieni w piecu saunowym, które momentalnie ją wyparowują.W przypadku zastosowania pieca dwufunkcyjnego typu Bi-O z parownikiem, sterownik automatycznie wysuszy kabinę po pracy parownika".
KAROI Napisano 4 stycznia 2010 #14 Napisano 4 stycznia 2010 Cytat Za namową stworzyliśmy forum "Budowa sauny" zapraszamy www.saunal.photum.pl Ślicznie, ale ten adres prowadzi donikąd!
NOTO Napisano 5 sierpnia 2010 #15 Napisano 5 sierpnia 2010 Nie lepiej kupić gotowe rozwiązanie ... kosztuje cała sauna kilka tysięcy ...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się