Skocz do zawartości

skarga na decyzję inspektopra nadzoru budowlanego

Gość

Recommended Posts

Postawiłem nielegalnie garaż. Podkablował mnie do Świeckiego Inspektora Nadzoru Budowlanego sąsiad, współwłaściciel działkina której stoi mój blasdzak. Wiem, że nigdy nie wyrazi zgody na garaż dlatego postanowiłem rozciagać postępoweanie w czasie.
Odwołałem się od decyzji o nakazie rozbiórki do Kujawsko-Pomorskiego Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego w Bydgoszczy.
Podtrzymał nakaz rozbiórki.
Od tej decyzji odwołałem się do Naczelnego Sądu Administracyjnego w Gdańsku.
Teraz otrzymałem zawiadomienie

"Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku zawiadamiamnie w/w jako stronę skarżącą o posiedzeniu Sądu, które odbędzie się dnia 15 lutego 2005 r . o godzinie 12.00 w sali ........... na decyzję na decyzję KPWINB w bydgoszczy z dnia 17 października 2001r. w przedmiocie nakazu rozbiórki.
POUCZENIE
NIESTAWIENNICTWO STRON NIE WSTRZYMUJE ROZPOZNANIA SPRAWY.
Sentencji wyroku ogłoszonego na rozprawie nie doręcza się stronom nieobecnym na rozprawie, z wyjątkiem strony działającej bez adwokata lub radcy prawnego, która była nieobecna na rozprawie z powodu pozbawienia wolności.
Uzasadnienie wyroku oddalającego skargę jest doręczanena wniosek złożony w terminie 7 dni od daty ogłoszenia wyroku.
Uzasadnienie wyroku uwzgledniajacego skargę jest doręczane z urzędu.
Stosownie do art. 210 & 1 ustawy o postepowaniu przed sadami administracyjnymi (Dz. U. 153, poz 1270) strona traci uprawnienie do żądania zwrotu kosztów, jeżeli najpóżniej przed zamknięciem rozprawy bezpośrednio poprzedzającej wydanie orzeczenia nie zgłosi wniosku o przyznanie należnychb kosztów.
Strony i ich przedstawiciele mają obowiazek zawiadomić Sąd o każdej zmianie swego zamieszkania lub siedziby. Wrazie zaniedbania tego obowiązku pismo sądowe pozostawia się w aktach sprawy ze skutkiem doręczenoa, chyba że adres jest Sądowi znany.
Akta są udostępniane stronom w sekretariacie Wydziału Informacji Sądowej.

Co mam robić aby konsekwencje finansowe były dla mnie jak najniższe. Czy jest możliwość zwolnienia nie z kosztów.
Co się stanie gdy nie pojadę.
Czy będę mógł się gdzieś jeszcze odwołać.
HELP!!! adam13131@buziaczek.pl

[/b]
Chyba do Strasburga - no jeszcze po drodze Naczelny Sąd Administracyjny ,ale sprawa ewidentnie przegrana, bo naruszył Pan obowiązujące prawo. Na rozprawę można nie jechać, bez żadnych konsekwencji ,ale nie będzie wysłane zawiadomienie o wydanym wyroku i może się zdarzyć że Inspektor rozbierze garaż na Pana koszt bez wcześniejszego powiadamiania. Sad zasadzi też koszty postępowania, które nie wpłacone w terminie spowodują wizytę komornika i dodatkowe koszty egzekucyjne. Radzę więc jechać do sądu, wysłuchać wyroku, ewentualnie złoży w ciągu 7 dni wniosek o uzasadnienie, szybko rozebrać garaż i zapłacić koszty sądowe.

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Utwórz nowe...