Skocz do zawartości

Koszty wykonania instalacji wodno-kanalizacyjnej

Recommended Posts

• 3 lata temu...
Gość Sylwia
Zdzieranie z inwestorów wybudowanej sieci jest niestety ogólnie spotykaną praktyką - ponieważ ja uprzedziłam gminę że za darmo nie oddam inwetycji budowy sieci bagatela materiał sam kosztował ponad 6000 zł załatwili mnie inaczej - jak nie oddam będe musiała płacić za dzierżawę gruntu gminy na której wybudowałam sieć . Bez komentarza - oby do wyborów..
  • 1 miesiąc temu...
Gość Michał
Dlatego w Polsce nigdy nie będzie dobrze, bo wszyscy robią wszystko sami, a jak firma doliczy marżę to mówi się, że "to brak przyzwoitości" Mogła pani kopać sama łopatą byłoby jeszcze taniej. Powodzenia śmieszne ludziki.
  • 5 miesiące temu...
  • 3 tygodnie temu...
Gość komentarz
ciekawe czy ty pracował byś za darmo bo ja prowadze firme i ty policzyłeś tylko koszty materiału a gdzie zuz dla tych pracowników podatek od dochodu i jakiś zarobek nie prowadzi firmy dla przyjemnosci tylko w celach jakiegoś zarobku na kawałek chleba
  • 1 rok temu...
Cytat

Mi właśnie zaproponowali zwrot kosztów robocizny 300zł, za odpłatne przejęcie kanalizacji, 20m przyłącza. Wydam na to z projektami, materiałem i robocizną 5tysięcy. Cóż robić.?

Przepisy się zmieniły nie zgadzaj się , dokładnie nie wiem ale adiQ coś mi wspomniał w tym temacie.
  • 9 miesiące temu...
Gość inwestor
do wiadomości od użytkownika "komentarz": jak to nie zapłacił ZUS'u ? zapłacił poszczególnym podwykonawcom a oni z tego odprowadzili ZUS i podatki... a ty za "spięcie" tych podwykonawców w jedną całość - w tak zwaną usługę wybudowania przyłącza naliczasz sobie ponad 100% marży... Czy to jest w porządku wobec tych podwykonawców ?Zrobiłem dokładnie tak samo jak autor tego artykułu - Ryszard P. i zamiast 40.000 wyszło mi 12.500 - można ? można... tylko trzeba dopiąć kilku podwykonawców i materiały w całość !!!
PS. machania łopatą się nie boję - żadna praca nie hańbi... a wam niech żal du...e ściska, że nie zdarliście z kolejnego inwestora !!!
  • 8 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
Gość Załamany
W tamtym roku w nowym Sączu, zakłady kanalizacyjne chciały 400 zł za metrplus jakieś studzienki, a mam coś ponad 100 metrów. Jak na razie to jestem na etapie papierkowym, jak dostanę gotowe mapki itd, to zacznę szukać jakichś wykonawców.Tez wspomniano mi o przekazaniu nieodpłatnie przyłącza, ale o jakich kolwiek dotacjach nikt nie wspomniał.Jak to już zauważył autor artykułu nie ma co tam się psuć więc napewno nie będę miał zamiaru przekazywać.
  • 1 miesiąc temu...
  • 11 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Nie wiem dlaczego ludzie tak się oburzają, ,że fachowcy chcą dużo pieniędzy. My na przykład nie oburzamy się, ale zakasaliśmy rękawy i prawie cały dom zrobiliśmy sami (oczywiście głównie mąż). Co prawda podstawą są dobre projekty domu i instalacji. Ale poza tym to głowa na karku, chęci i wiele rad można znaleźć w necie.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 7 miesiące temu...
  • 1 rok temu...
Gość świadomy
Polskie kredyty sa na Zmiennej Stopie Procentowej, to pułapka. Szambo 7000 zł? Phi! Kup zbiornik po ropie 2000l za 250 zł, uszczelki monterskie (Insitu), studzienka rozdzielcza, rury drenarskie itd. to razem 500zł. Za 750 zł zrobiłem szambo z drenarzem które opróżniam raz na rok. Polacy żyją ponad stan, kosztem braku potomstwa i długów.
  • 2 lata temu...

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Kto przegląda   0 użytkowników

• Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Darmowy poradnik budowlany raz w tygodniu na Twój e-mail

• Najnowsze posty

• solidnie? nooo, jak architekt budował...   prędzej pomyśl o wdmuchaniu w szczelinę materiału izolacyjnego, a potem o stolarce
    • Da się nawet w warstwie docieplenia. Nie mam teraz czasu szukać, ale kiedyś to widziałem. Poza tym istnieją okna "wysuwane" poza linię ściany, umożliwiające obserwację obszaru 180 stopni. Wiele obiektów ma takie okna, hotele szczególnie.  
    • Witam serdecznie pierwszy raz na forum i proszę o poradę.   Chciałbym przeprowadzić kompleksową termo-modernizację sporego domu z lat 80-tych, tj. w pierwszym etapie wymienić okna i docieplić ściany. Dom wybudowany jest w powszechnej wówczas technice ściany 3-warstwowej, patrząc od wewnątrz: warstwa nośna pustak "Max" - pustka powietrzna ~5cm - warstwa osłonowa cegła kratówka Dom wybudowany jest bardzo solidnie bo budował go architekt dla siebie.    I tu pojawia się podstawowy problem na który nigdzie nie znalazłem żadnego fachowego opisu, stąd niniejsze pytanie na tym forum. Chciałbym wymienić okna skrzynkowe na nowoczesne drewniane oraz ocieplić ściany styropianem lub płytami PIR ale nie wiem w którym miejscu ściany zamontować okna. Teoretycznie okna powinny zostać zamontowane w warstwie nośnej, tylko że wtedy bo dodaniu docieplenia płaszczyzna okna będzie oddalona od lica ściany o ponad 30 cm, co będzie wyglądać komicznie. Czy da się zamontować okna w warstwie osłonowej z cegieł żeby uniknąć tego problemu?   Z w/w wiąże się drugie pytanie: czy do warstwy osłonowej z cegły można przymocować ocieplenie?   Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.  
    • Takie spalanie ma plusy i minusy, na plus to bezpieczniejsze spalanie drewna, na minus niestety z dużą stratą kominową, powietrze niebiorące udziału w procesie spalania wychładza kominek.     Szyber na kominie trzeba usunąć dla własnego bezpieczeństwa.   Procesy spalania paliwa reguluje się doprowadzaniem powietrza do komory spalania, a nie zmniejszaniem przekroju kanału odprowadzającym spaliny.    Powietrze pierwotne w palenisku powinno być podawane  u dołu z „pleców”  kominka.(Powietrze doprowadzone z zewnątrz budynku).    Powietrze wtórne powinno być podawane od wnętrza paleniska  na szybę wkładu.(Powietrze doprowadzone z zewnątrz budynku, czasami z pomieszczenia, w którym znajduje się kominek, zależne od budowy kominka).   Powietrze do paleniska nie powinno być podawane z wnętrza pomieszczenia to spora strata na ogrzewaniu.   Dno kominka powinno być pełne wyłożone szamotem, ściany boczne również, u góry  nad paleniskiem powinien wisieć  deflektor. Proszę sobie kupić i postawić.   Czujnik tlenku węgla (czadu) Kidde K10LLDCO LCD (10 lat bateria)    https://allegro.pl/oferta/czujnik-czadu-kidde-k10lldco-z-wyswietlaczem-lcd-12171431511?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=YzQxNjE1ZmItNGYxNS00Njk4LWE0MzUtYjYwNzA0YzNkMTExAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bf605530-0a24-4b81-946b-75cf2d5cd1b8    
    • Napotkałem artykuł https://freelancehunt.com/pl/blog/jak-wystawic-fakture-vat-bez-wlasnej-firmy/. To pierwszy raz, kiedy dowiedziałem się, że nie jest obowiązkowe posiadanie JDG, aby wystawiać fakturę. Czy ktoś już korzysta z takiego rozwiązania? Mój budowlaniec zaproponował i nie wiem jak na to reagować
  • Popularne tematy

• Utwórz nowe...